tikkie vijftigenmeerTikkie? Dat is een gratis app waarmee je geld terug kunt vragen. Een soort betaalverzoek naar vrienden en collega’s. Hartstikke makkelijk.

Tikkie

tikkie

tikkie

Als je met een groep uit eten bent geweest en je wilt de bediening niet in de stress jagen door de rekening te delen kun je één iemand laten betalen en hem of haar vervolgens een tikkie te laten sturen. Je maakt via de bankapp op je telefoon een betaalverzoek met daarin het onderwerp en het juiste bedrag. Die stuur je dan per WhatsApp of sms verder. Als je een dergelijk betaalverzoek krijgt hoef je de app zelf niet te hebben. Je klikt op de link en betaalt met iDEAL. Makkelijk, snel en veilig.

Versturen

vijftigenmeer

makkelijk en snel

Op mijn telefoon (Android maar ook iOS), bij mijn bank open ik de app. In de bank-app staat onderin het beeld de tekst ‘verzoek’.  Als je die aanklikt zie je de actieve betaalverzoeken en de verlopen. Onderaan kun je een ‘nieuw’ verzoek maken. Vul het bedrag in (er zit zelfs nog een mogelijkheid op dat de ontvanger het bedrag kan aanpassen) en ook de omschrijving.  Daarna kun je een nieuw betaalverzoek maken ‘deel betaalverzoek’ . Je komt dan in de omgeving waarin je de ontvanger kunt kiezen. Eigenlijk spreekt het voor zich. De persoon die je een verzoek stuurt krijgt een appje met daarin een link. Via WhatsApp, facebook of email. Even aanklikken en betalen. Het geld staat binnen 5 seconden op je rekening. Als je bank tikkie niet ondersteunt moet je een werkdag overbruggen.

Fraude voorkomen

vijftigenmeer hacker

geef fraude geen kans

Je verzoek mag niet hoger zijn dan € 750; per verzoek kun je maximaal € 2500 terugkrijgen per 24 uur. Deze regels zijn er om fraude te voorkomen. Als je het betaalverzoek wilt intrekken verwijder je heel eenvoudig de app. De betaallink is daarna onbruikbaar.  Geld terugboeken kan niet; dit moet via het rekeningnummer van diegene.

Een cent (of ander klein bedrag) overmaken via een Tikkie moet je niet doen. Vaak is dit een zorgvuldig nagebouwde app die er voor zorgt dat je pincode terechtkomt bij criminelen.  Aan het begin van het Tikkie staat altijd ‘HTTPS’ en ’tikkie.me/pay/’ in de rest van de link. Kijk naar de kleinste afwijkingen zoals bijvoorbeeld ‘Tlkkie.me/pay … . Vertrouw op je gevoel als het aanbod te mooi is om waar te zijn. Word je wel slachtoffer, bel je direct je bank en zeg dat je bent opgelicht. Bewaar alle communicatie en neem contact op met de Fraudehelpdesk.