Denemarken Sønderborg NykopingSønderborg en Nykøbing in Denemarken. Lieflijk, gezellig, schoon en vooral vol met vriendelijke mensen. Vroeger was deze monarchie met Zweden en Noorwegen verbonden. Nu ook lid van de EU.

Sønderborg Denemarken

Sønderborg

Sønderborg

Sønderborg is een gezellige havenstad aan de oostkust van Zuid-Denemarken, niet ver van de grens met Duitsland (ik denk zo’n 50 km).  De hoofdstad van Zuidoost-Jutland. Het ligt op een bosrijk eiland aan de Flensborg Fjord (eiland Als). Wij gingen met het pontje over de Elbe omdat we de vorige keer ongeveer 5 uur op de ringweg rond Hamburg hebben gestaan. Als je nodig moet plassen is dat een bijna traumatische ervaring. Nu met de boot. De wachttijd was één kilometer; zeg maar ruim 1,5 uur.  Alles was de moeite waard. Het pontje is ontzettend leuk om te doen.

Zeilschepen

Vikingen

We keken vanuit ons appartement naar het Sønderborg Slot (13de eeuw staat) en naar de havenkade.  De auto stond voor de deur van het idyllisch slot. Vroeger een kasteel en nu een historisch museum. In het stadje vind je van alles. Wij genoten van de prachtig, oude zeilschepen die iedere dag voor onze deur aanlegden. Geschiedenis vermengd met het moderne stadsleven met een prachtige, moderne, bruisende winkelstraat (autovrij) met cafeetjes en goede restaurants. Vooral de gekleurde, scheefgezakte huisjes aan de geplaveide straatjes zijn gezellig en lieflijk om te zien. Veel te beleven.

Als en de Grote Beltbrug

Vikingen

… dit zijn geen Vikingen

Denemarken is heel vroeger, gevormd door de Vikingcultuur. Gewone Deense boeren werden vroeger ook Viking genoemd. Ze organiseerden strooptochten naar Frankrijk en plunderden zelfs enkele malen Parijs (in 845 onder leiding van Ragnar Lodbrok en Rollo). Het waren bedreven kooplieden. Ze ruilden vazen, geld, vis, zilver en sierraden. De Franse koning verleende leenrechten voor het gebied aan de monding van de Seine. Dat werd het Noordmannengebied genoemd; later dus Normandië. Leuk weetje.

Deze ‘ontdekkingsreizigers c.q. kooplieden’ trokken ook naar Engeland, België, Griekeland, Duitsland en Amerika met hun snelle schepen. Vikingen waren dan ook fantastische zeevaarders. Hun vijftien meter lange boten waren lang en plat zodat ze makkelijk binnenlandse rivieren op konden varen. Ze droegen geen helm met hoorns. Dat is een uitvinding van de filmmaatschappijen in Hollywood. Al met al een best beschaafd volk volgens de overleveringen.