Supermarkten, dorpsbewoners en de toekomst. In dorpen zie je steeds meer fysieke afstand tussen de supermarkten. Je rijbewijs verlengen in het gemeentehuis doe je niet zo maar op de fiets als je in Harkstede woont. Via een lange rechte weg door een aantal prachtige lintdorpen overbrug je een afstand van ruim 10 km. Hoe gaat dit in de toekomst? Waar ligt de (onze) uitdaging?
Rijbewijs verlengen
Op deze ochtend eerst op internet gekeken naar de openingstijden van het gemeentehuis. In de grote steden is ‘gewoon’ alles altijd open. Hier niet. Het gemeentehuis in Slochteren is zelfs op vrijdagmiddag gesloten. Als je afval (grofvuil) weg wilt brengen als lid van de werkende bevolking, kun je tussen maart en november alleen maar op de 1e zaterdag van de maand terecht.
Gelukkig is er nu samenwerking met de gemeente Hoogezand en kun je kiezen tussen de beide gemeentewerven. Ik zeg: bundel je krachten. Ook in het weekend.
Dorpskernen en lintdorpen
Gemiddeld kunnen we binnen een afstand van vijf kilometer kiezen uit 22 supermarkten. Niet in deze omgeving. Met mijn blauwe auto rijd ik voor mijn rijbewijs enkele reis bijna 13 km. Dit is de netto afstand tussen de supermarkten PLUS en de COOP. Supermarkten gaan vandaag de dag van krimp naar krachtgebieden. Wil je dus een breder assortiment of goedkoper inkopen doen, moet je naar Hoogezand-Sappemeer of Groningen. Aan de andere kant: In Harkstede hebben we gelukkig een redelijk breed assortiment bij onze COOP. Ach, het is hier gewoon mooi en rustig. Vanaf het gemeentehuis rijd ik terug door Schildwolde en door de prachtige lintdorpen Slochteren, Froombosch, Kolham, Scharmer en Harkstede.
Supermarkten en veranderingen
Ik hoop dat we meeliften op de tendens dat er meer kleinere (efficiënte) supermarkten zullen komen met een ‘online food bestel optie’. Zij zouden zich moeten richten op korte en lange termijn boodschappen met een gezond en vers (aanwezig) basissegment. Lokaal ondernemerschap (op wat voor manier dan ook) is dan bijna een must voor een gezellige, werkzame dorpskern.
Samenwerken en letten op de klanten. Letten op onder andere leeftijd, vergrijzing en gezinssamenstelling. Niet klakkeloos inkopen maar servicegericht denken. Als je nu nieuws wilt, zorg dat je je middelen hebt. Blijf bij de tijd.
Bestelplatforms
Kortom; onderweg in de auto mijmer ik over bestelplatforms, bezorgservices en pick-up punten in onze dorpen. Dit punt is dan weer bij die kleine (efficiënte) supermarkt waar je veel verse producten kunt kopen. Bier en frisdrank laten we in de toekomst gewoon bezorgen. De dorpskrant lees ik digitaal. Maar ik wil brood van de warme bakker en vlees van de slager. Allemaal onder hetzelfde dak. Dezelfde bakker zou misschien wel een paar van dit soort punten kunnen beleveren.
Bij festiviteiten ruimte maken voor een inpandige braderie. Iets extra’s creëren dus. Je wilt in dit haastige bestaan ontzorgd worden en verantwoorde producten eten die ook nog eens makkelijk te bereiden zijn. Regionale producten die deze (samenwerkende) kleine middenstand juist kan leveren.
Anders gezegd: Daarbij moeten we maximaal gebruik maken van de nieuwe technologie. Slimme verpakkingen (maaltijdboxen en voedselconcepten inclusief recepten) met een kassaloze winkel. Ook hier een verzamelplek van je online inkopen faciliteren. Afhalen en retourneren van kleding, gereedschap en bijvoorbeeld speelgoed. Kluisjes met pincode. Inchecken via Facebook. Actieve (persoonlijke) reclame via social media. Interactieve etalages die producten laten zien die je meteen kunt bestellen. Digitale registratie met je smartphone, en zodoende slim afrekenen, zou ideaal zijn.
Anticiperen
We moeten ons hier niet van afzetten maar juist op anticiperen. Misschien kunnen we hiermee intussen de leegstand in de krimpgebieden voorkomen. Ondernemers en middenstanders: Verleid ons met boodschappen-to-go. Zorg dat de winkel in ons leven komt in plaats van wij in de winkel.
Stel je voor dat deze ondernemers-cluster in Harkstede naast een school- en sportgebouw zou zitten waren we helemaal blij. Kinderen halen en brengen, yogales, lunchen met je vriendin maar ook een bloemetje voor je (schoon)moeder kopen … en dat allemaal vanaf dezelfde parkeerplaats.
Ik voel een lichte aanval van euforie opkomen.
We zijn in Amsterdam idd wel aardig verwend maar zelfs wij kunnen niet alle dagen op een stadsdeel kantoor terecht en al helemaal niet voor alle zaken soms moeten wij ook helemaal naar het centrum van de stad naar het hoofd gemeente huis en daar moet je heen met het steeds slechtere en steeds duurdere openbaar vervoer dus wat u schrijft is miet helemaal waar
Fijn dat je dit met ons deelt. Als je hier woont heb je het idee c.q. gevoel dat alles in de stad binnen een straal van 10 meter 24-7 geregeld is. Dat is dus ook niet het geval. Dat steeds maar duurder wordende openbaar vervoer en duurder wordende parkeerplaatsen maakt een ritje naar de stad zo langzamerhand helemaal onbetaalbaar. Al met al valt er logistiek nog een heleboel te verbeteren dus.