stoofpotDit stoofpot recept vond ik in een folder van de Aldi. Met een paar kleine aanpassingen van mezelf heb ik het recept op een regenachtige herfstmiddag voor de eerste keer gemaakt. Dit weer vraagt nl. om stoofpotjes. Samen met bloemkool en aardappels (aardappelpuree) past het bij dit jaargetijde. Opgewarmd nog lekkerder. 

Ingrediënten van de stoofpot:

  • 500 gr sukadelappen in stukjes gesneden. Niet te mager.
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 100 ml rode wijn of een flesje bier
  • Runderbouillon
  • 1,5 liter water
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 gele paprika
  • Kruiden (bijvoorbeeld tijm, kruidnagel en/of laurier)
  • 200 gr diepvrieserwtjes
  • Roomboter om in te braden

Rode wijn en gietijzeren pan:

Smelt de boter in een braadpan en bak de sukadelappen (eventueel voorzien vanwine zout/peper, mosterd en bloem) rondom aan. Je kunt ook nog een beetje olijfolie toevoegen. Snipper de ui, de paprika en de knoflook. Voeg toe aan het vlees. Blus af met warm, bijna kokend water en voeg de runderbouillon toe. Als je koud water toevoegt wordt het vlees taai. Je kunt ook nog een extra ‘zuurtje’ toevoegen zoals zilveruitjes om te voorkomen dat het vlees taai wordt. Giet ook de rode wijn er bij en breng op smaak met de kruiden. Laat het vlees in ieder geval 2,5 uur sudderen/stoven (niet koken) op een heel laag vuurtje. Voeg op het laatst de erwtjes en champignons toe en verwarm dit nog een paar minuutjes mee.

Voor het maken van een dergelijke stoofpot kun je het best een gietijzeren pan aanschaffen. Deze pan houdt de hitte beter en stabieler vast. Je kunt gietijzeren pannen in allerlei vrolijke kleurtjes kopen. In een aluminium pan duurt het allemaal wat langer. Ook geen probleem natuurlijk.

Je kunt het vlees ook in de snelkookpan bereiden. Dan is het sneller klaar; meestal in 45 minuten. Kijk hiervoor naar de instructies bij de betreffende snelkookpan.

Eet smakelijk.