spitskoolMaak eens een roerbakschotel van deze sappige, spitsbladige variant van de  Savooiekool; spitskool. Savoye is een streek in Noord-Italië. Daar komen deze kolen oorspronkelijk vandaan. Misschien afgezaagd maar spitskool is gezond, bomvol vitamine C en K en heeft weinig calorieën.

Ingrediënten:

  • Spitskool (zelf in stukjes snijden of kant en klaar uit een zakje)
  • 2 rode uien (in ringen snijden)
  • 2 tomaten
  • 300 gram pastagehakt (gekocht bij de Jumbo)
  • Cajun kruiden
  • Notenrijst (Aldi)

 

spitskool pastagehaktDe uien (het mogen ook gewone uien zijn) zachtjes glazig bakken. Daarna de gehakt rul aanbraden. De tomaten in kleine stukjes snijden en bij het mengsel in je pan doen. Dan het grote geheim … een flinke scheut Cajun kruiden erop. Als de spitskool er dan uiteindelijk bij komt hoef je geen peper en zout meer toevoegen. Pittig genoeg.

En je weet het: Teveel zout is niet gezond…

Wat je hierbij wilt eten aan koolhydraten kun je zelf beslissen, invullen, bedenken etc. Laat dit aan het toeval over. Wat heb je allemaal in huis op voorraad? Vanavond heb ik het gecombineerd met notenrijst. Toevallig.Je zou het ook kunnen combineren met aardappeltjes of aardappelpuree.

Als toetje Griekse yoghurt (naturel). Genieten. Met een handjevol walnoten en een scheutje honing. spitskool cajun

Op dit moment ben ik nogal gecharmeerd van de pannen met een keramische beschermlaag. Heb daar de spitskool in geroerbakt. Gekocht bij de Action voor nog geen 8 euro. Lichtblauw. Wel voorzichtig behandelen en niet in de vaatwasser doen. Direct na het eten met de hand schoonmaken. Op de ouderwetse manier.

In tegenstelling tot een anti-aanbakpan/teflon komen er bij deze pannen geen giftige stoffen vrij tijdens verhitting. Daar kom ik later nog een keer op terug. notenrijst

Vooralsnog alvast een smakelijke maaltijd.