Sollicitatievragen. Als je door de schriftelijke selectie bent en je wordt tot je grote vreugde uitgenodigd voor een gesprek, breekt de volgende ronde aan. Bereid je goed voor; verdiep je in de organisatie. Stel dus ook de juiste vragen. Laat je enthousiasme door je vragen heen stralen. Jij bent de serieuze kandidaat die ze zoeken.
Sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek is geen audiëntie. Iedereen is gelijk; dus ook in een sollicitatiegesprek. Stel je niet te onderdanig en afhankelijk op. Het gaat er om of jullie bij elkaar passen. Is er een klik naar aanleiding van de in je CV gestelde werkervaring? Misschien stap je wel in een baan voor een langere periode en weet je door het stellen van goede vragen of je blij naar je werk blijft gaan. Laat het vooral geen eenrichtingsverkeer worden. Dan lijk je passief en niet geïnteresseerd. Je hoeft de recruiter ook niet constant in de rede te vallen natuurlijk maar zoek naar het perfecte evenwicht.
Huiswerk
Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek zul je je huiswerk moeten maken. In de wereld van nu heb je internet tot je beschikking. Ieder bedrijf heeft wel een website waar je een schat aan informatie kunt vinden. Lees het financieel jaarverslag, de bedrijfsbrochure en speur naar de laatste ontwikkelingen in die branche. Je weet dan al vaak de feiten. Hoeveel mensen werken er? Wat is de cultuur? Wat is de structuur van de organisatie? Zelfs op YouTube kun je soms informatieve filmpjes vinden. Gespreksstof genoeg.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Als je je huiswerk hebt gemaakt probeer vervolgens dan die vragen te stellen die bij de fase van de sollicitatieprocedure passen. Ga niet direct vragen naar je werktijden of de secundaire arbeidsvoorwaarden. Je hoeft de werkgever niet steeds te onderbreken maar door het stellen van tussenvragen op het juiste moment laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie. Vertrouw tijdens het gesprek ook op je intuïtie. Zorg voor een vlot en prettig verlopend gesprek. Probeer je zenuwen onder controle te krijgen. Die vlekken in je nek gaan dan vanzelf weer weg.
Sollicitatievragen
Schrijf je vragen daarom op. Kort en bondig. Neem een blocnote mee en een pen. Formuleer ze op papier ook zo kort en helder mogelijk. Als je een leesbril hebt (zoals ik) schrijf dan de vragen in wat grotere letters op. Gezoek naar je leesbril stoort alleen maar. Je kunt door middel van het stellen van de juiste sollicitatievragen laten zien dat je weet waar je het (vaktechnisch) over hebt.
Mocht je aan het eind van het gesprek nog vragen hebben, beperk die dan tot twee of hooguit drie. Misschien blijven er ook wel vragen over voor een volgend gesprek. Dat is dan maar zo. Je kunt natuurlijk wel vragen naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. Zorg er voor dat je zgn. open vragen stelt zodat je niet alleen ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord krijgt.
Wie deelt met ons zijn/haar ultieme vragenlijstje?
Voorbeeldvragen: (zoek verder en je vindt tientallen voorbeelden op internet)
Hoe is deze vacature ontstaan?
Welke opleidingsmogelijkheden heb ik in deze baan?
Wat zijn de belangrijkste doelen het komend half jaar?
Wat zijn de hoogste prioriteiten voor de persoon in deze baan?
Is er ruimte om door te groeien naar een andere functie?
Hoe worden besluiten op deze afdeling genomen?
Wat zijn in grote lijnen de werkzaamheden; schets eens een beeld van een typische werkdag?
Aan wie rapporteer ik? Wie is mijn direct leidinggevende?
Waarom is de functie vacant? Wie was mijn voorganger?
Is er sprake van individuele taken of werken jullie voornamelijk in teamverband?
Hoe is de cultuur binnen het bedrijf?
Wat verwacht het bedrijf van zijn werknemers?
Hoe gaat het bedrijf om met de nieuwste technologische snufjes?
Hoe is de reorganisatie verlopen?
Zijn er ook functionerings- en/of beoordelingsgesprekken? Wat zijn de criteria?
Wat spreekt jullie in dit bedrijf aan?
Op welke termijn willen jullie deze functie invullen?
Afsluiting
Na deze lijst met voorbeeldvragen geef ik je nog even de belangrijkste, minst originele sollicitatievragen van de recruiters.
Vertel eens iets over jezelf en waarom wil jij bij dit bedrijf werken? Misschien een dooddoener als je al vaak op gesprek bent geweest maar je kunt hier jezelf mee op de kaart zetten en het gesprek je eigen draai geven. Zie het als een kans want ook ik heb iedere keer weer de zenuwen voor het gesprek. Dat komt alleen al door het feit dat je niet zelf de leiding hebt. Het ligt bovendien ook niet zo in m’n aard om mezelf te verkopen. Ik blijf dan ook tijdens zo’n gesprek zo veel mogelijk mezelf. ‘What you see is what you get’. Let bijvoorbeeld wel op je kijkrichting. Kijk dus vooral niet omlaag naar je (pas gepoetste) schoenen of tuur hoog de hemel in. Als je tegenover een grote groep zit probeer dan met iedereen regelmatig oogcontact te maken. Denk om je handgebaren (praat niet met je hand voor je mond), leg ze desnoods op tafel en zit rechtop. De chemie in het gesprek kun je op deze manier zo veel mogelijk positief beïnvloeden.
Niet geschoten is altijd mis. Succes maar weer.
Ik heb net een sollicitatie gesprek achter de rug. Ik werd gevraagd: “vertel eens iets over jezelf”, “waarom heb je op deze functie gesolliciteerd”, en “denk je dat deze functie bij je past, en waarom.” Ik ben aangenomen en begin binnenkort. Zelfde soort werk maar een andere uitvoering ervan.
Als feedback kreeg ik te horen “fijn dat je je open opstelt” — het was ook een goed en positief gesprek.
Ik lees je blog met plezier en vind dat je hele goede tips en informatie deelt. ?
He Marjolein. Ik had deze week ook een sollicitatiegesprek en was blij dat ik veel antwoorden had voorbereid. Je wilt toch niet met je mond vol tanden zitten als je solliciteert naar een leuke baan. Daarom deel ik zo veel mogelijk informatie.
Wat een handige tips zeg! Ik heb nog maar 1 keer hoeven solliciteren in mijn werkzame leventje en ben nu bij mijn derde werkgever aan het werk, inmiddels al 10 jaar. Ik grap wel eens, als ik ergens anders zou willen solliciteren, op de vraag; waarom wil je hier graag werken? Dan is mijn antwoord; omdat jullie zulke fijne kerstpakketten hebben… Eens zien hoe ze het opvatten 😉 Geen idee hoor of ik het echt durf te zeggen, maar vond hem zelf wel grappig…Hoop dat het niet nodig is, het bevalt me prima waar ik nu zit…
Ha ha … dat is wel een leuke; vooral in deze tijd van het jaar. Maar ik zou het toch niet zo snel doen. Ligt ook een beetje aan de cultuur van het bedrijf en de functie die je wilt hebben. Het kan je maken en breken. Juist bij een kennismakingsgesprek wil je jezelf graag op de kaart zetten. Houd ons op de hoogte … mocht je het een keer doen, laat dan weten hoe het is afgelopen.