Sneeuw. Op de bomen ligt een wit laagje rijp en de stoep is bedekt met ijs. Ga in deze tijd van het jaar goed voorbereid de deur uit. Sneeuw, dooi en ijzel maken de straten en stoepen onveilig. Op de eerste hulp zitten in deze periode heel veel mensen met botbreuken, kneuzingen of heupfracturen.
Kleding
Voor alles en iedereen geldt natuurlijk dat je je in deze tijd van het jaar warm moet kleden. Het regelen van je eigen temperatuur start in je brein en wordt gecontroleerd door hormonen. Je buitenste huidlagen (je spek zeg maar), je leeftijd en je spieren beïnvloeden je lichaamstemperatuur.
Vandaag hebben we het dus over kou. Trek meerdere laagjes over elkaar en blijf in beweging. Bij extreme kou zou je lang ondergoed of een maillot onder je broek aan kunnen doen. Een muts zorgt voor een lekker warm hoofd en warme oren. Drink net zo veel als in de zomer en verzorg je huid (en je lippen) met een beschermende crème. Doe je dat niet loop je het risico dat je huid gaat schilferen (jeuk) en dat je lippen er uit zien als grof schuurpapier. Draag geen suède schoenen (Uggs ook niet dus) omdat die makkelijk vocht doorlaten. Je krijgt dan natte en koude voeten.
Ga je op de fiets (… of met de rollator)
-
Kijk naar het wegdek; let extra goed op. Aan de rand van de weg (stoeprand) hoopt sneeuw en ijs zich vaak op. Zet je zadel naar beneden; je vindt eerder steun op de grond met je voeten.
- Laat wat lucht uit je banden lopen; ze worden hierdoor breder en geven meer grip. Geen tas aan het stuur.
- Zorg voor goed profiel op je banden of schaf winterbanden aan (bij ijzel bij voorkeur met ingebouwde spikes). In de sneeuw fietsen is levensgevaarlijk omdat je totaal geen grip hebt.
Ga je lopend door de sneeuw
- Loop rustig, met kleine passen. Houd je handen uit je zakken. Je creëert op deze manier een beter evenwicht. Zorg voor goed passende (niet knellende) schoenen met een kunststof, geribbelde of profiel zool. Hoge hakken zijn niet handig. De tijd dat we soepeltjes op naaldhakken door de sneeuw liepen, is nu echt voorbij.
- Je kunt ook een oude sok over je schoen trekken. Neem van die geiten wollen sokken. Je voelt je nu echt niet sexy. Maar neem van mij aan dat je met gips helemaal een stapje terug moet doen. Pijn en gips zorgen er voor dat je het bandje van je BH echt niet meer vast kunt maken. Knopen en ritsen zijn weken niet te hanteren. Je loopt de eerste tijd in een wijde legging, zonder BH en je haar niet in de plooi. Föhnen met één hand (gips), is als hogere wiskunde. Erg lastig.
- Kies voor snow– of moonboots. Deze zijn warm, waterdicht en hebben een antislip zool. Outdoor laarzen natuurlijk ook.
- In Nederland kun je bij veel zaken van die anti glij ijzers kopen. Die maak je met rubbers vast om je schoenen. De ijzeren punten geven goede grip en stabiliteit. Ze zijn er in alle soorten en maten. Of je koopt sneeuwkettingen (snowsteps) voor onder je schoenen. Wel duurder maar ze gaan heel lang mee. Als je gebonden bent aan een klein budget, kun je ook een schuursponsje onder je schoenen binden (groene kant naar beneden) of een strookje met kroonkurken.
Al met al veel tips die je zelf ook had kunnen bedenken. Ondanks ons nuchtere verstand en deze al bekende tips, vallen nog veel mensen plat op hun plaat en breken ledematen. Denk voor de verandering eens aan je eigen veiligheid en niet hoe je er uit ziet.
Ach en met een vrolijk, slank afkledend skipak, sjaal en een dikke wollen muts, kun je er nog steeds appetijtelijk uitzien. Als je dan ook nog een grote zonnebril opzet, ziet niemand wie je bent.
Hoi Herma
Te laat voor mij deze info!
Ben 7 januari gevallen tijdens het uitlaten van de hond en na vandaag is gebleken mijn kuitbeen gebroken.
Ff rustig aan dus heb geen gips.
Gr Henk
Hoi Henk,
Nait best dus. Neem wel de tijd voor je herstel. Geef je lichaam de kans om te genezen. Doe niet stoer maar luister goed naar de artsen. Groet en beterschap!!