Smaakversterkers worden door fabrikanten toegevoegd aan voedingsmiddelen om ze lekkerder te laten smaken. Ze hebben allemaal een E-nummer. Ook Maggi Aroma.
Smaakversterkers
Maggi Aroma is een voorbeeld van een smaakversterker. Dit werd (en wordt) vaak gebruikt voor saladedressings, eiergerechten, soep, stoofschotels en zelfs op patat. Dat is de relatief eenvoudige versie van een smaakversterker. De hebt ook nog glutaminezuur (aminozuur) en glutamaten (moedermelk, tomaten, oude kaas). Om de hartige smaak te versterken. Dan zijn er nog Ribonycleatiden (guanylzuur en guanylaten). Deze stof wordt gewonnen uit gistextract en sardientjes. Komt van nature voor in alle cellen van ieder levend wezen. Niet geschikt voor veganisten en vegetariërs. Je hebt ook toevoegingen die naast smaakversterker ook nog een andere functie hebben. Bijvoorbeeld om de gewenste structuur, kleur, geur of smaak aan te passen. Maar dit is te veel om in mijn blog te verwerken. Is maar een tipje van de sluier om in spreekwoordelijke termen te spreken.
Waar vind je smaakversterkers en zijn ze ongezond?
We hebben het hier al snel over de zogenaamde E-nummers. Zit als toevoeging bijvoorbeeld in zuivelproducten, brood, frisdranken, snacks, kauwgom, zoetjes enz. De Europese Commissie voorziet deze stoffen van een E-nummer na beoordeling door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit. In Nederland kun je dus de E-nummers als veilig ervaren. Overgevoeligheidsreacties kun je natuurlijk altijd krijgen. Dat is ernstig; neem contact op met je huisarts als je last krijgt van bijwerkingen. De meeste mensen hebben geen klachten door het gebruik van smaakversterkers. Glutamaat zou een goede smaakvervanger van zout kunnen zijn. Kijk goed op de etiketten van het product dat je koopt en weet ook dat niet iedere fabrikant de E-codering aanhoudt. Sommigen gebruiken bijvoorbeeld de term zinkacetaat in plaats van E650.
Maarrrr let op: 80% van de E-nummers zijn gewoon natuurlijke stoffen. Als je helemaal geen E-nummers wilt eten, kan je alleen nog water, suiker en zout eten. Een tomaat bevat alleen al 15 E-nummers, vitamine C is nummer E300, en komt voor in aardappels, vlees en fruit.
Maggi
Vroeger (…) gebruikten we Maggi als toevoeging in de soep; genoemd naar de Zwitser Julius Maggi. Tegenwoordig een product van de firma Nestlé. Maggi is een mengsel van gluten behandelde enzymen. De smaak lijkt wat op lavas maar lavas is geen onderdeel van maggi (Lavas is een kruid dat behoort tot de schermbloemenfamilie en lijkt een beetje op selderij). Lang verhaal kort. Vroeger met soja-eiwitten en nu gemaakt met tarwe-eiwitten. De ingrediënten zijn: water, zout, aroma met selderij en tarwe), gistextract, suiker, verdikkingsmiddel en gehydrolyseerde plantaardige eiwitten).
Verse groente en verse kruiden
Of het anders smaakt dan vroeger weet ik niet omdat ik het niet meer gebruik. We proberen bij onze huidige kookavonturen, zoveel mogelijk zelf de smaak te beïnvloeden door het gebruik van verse groenten en kruiden. De flesjes hebben wel een metamorfose doorgemaakt en de samenstelling is bijgesteld naar een meer gezonder en eigentijdser imago met ‘meer groente en minder zout’. Op een gezellige avond hoorde ik van een lieve buurvrouw dat Maggi bij sommige supermarkten niet eens meer in het schap staat. Het idee voor een blog werd tijdens een goed gesprek met een dito glas wijn geboren.
Ik ga gelijk mijn flesje maggi wegdoen. Gisteren net de kruiden la opgeruimd. Alles puur, behalve de maggi. Misschien dat de smaak me herinnert aan vroegere tijden. Ik heb lavas in de tuin dus maggi is niet echt nodig. Ik gebruik het nauwelijks. Gewoon wegdoen want anders staat het over 5 jaar nog steeds plek in te nemen in de la.
Met lavas in de tuin ben je in ieder geval geen maggi meer nodig.
De meest gebruikte smaakversterkers zijn, met afstand, zout en suiker. Of moet ik ze betitelen als ‘smaakbeïnvloedende middelen’ ? Deze beide ingrediënten kom je te pas en te onpas tegen in bijna alle toevoegingen. Onlangs zag ik dat zelfs aan mayonaise een hoeveelheid suiker toegevoegd was.
Ik wil maar zeggen dat smaakversterkers in de voedingswereld een bijna onaantastbare positie verworven hebben. Ook in de horeca. Daar maak ik me geen illusies van.
Vind het heel goed dat je even aangeeft dat vrijwel elk ingrediënt een E-nummer heeft. Ik spreek nog wel eens mensen, vaak zelfbenoemde goeroes, die bikkelhard beweren dat ze nooit E-nummers gebruiken en houden dat vol, zelfs als je ze laat zien hoe de indeling ervan is. Dan nog houden ze vol dat ze het niet gebruiken. Op zulke momenten denk ik dan maar dat tegen domheid geen kruid gewassen is.
Wat een mooi gezegde … tegen dat soort domheid is geen kruid gewassen … (helemaal mee eens)
Wij hebben wel een flesje Maggi in de kast staan. Wordt alleen gebruikt wanneer we groentesoep met balletjes eten. Zelf gemaakt ‘from scratch’. We gebruiken het eigenlijk omdat het een beetje de hang naar vroeger vertegenwoordigd. Daarnaast hebben we een doosje met bouillonblokjes, waarvan we de eekhoorntjesbrood gebruiken voor de ‘umami’ smaak in gerechten. Verder geen smaakversterkers, wel kruiden en specerijen en soms een kant-en-klare boemboe voor een Oosters gerecht.
Maggi is herinneringen aan vroeger. Helemaal mee eens. Mijn moeder riep altijd dat we eerst moesten proeven en daarna pas maggi mochten toevoegen.
Maggi stond bij ons vroeger standaard op tafel, maar zelf gebruik ik het nooit meer. Ik had een tijdje een vriend die het ook gebruikte en toen kocht ik weer een flesje, maar toen de vriend niet meer kwam eten bleef het flesje ongebruikt in de kast staan. Mijn dochter heeft een tijdje de tik gehad om Aromat bij het eten toe te voegen, maar geloof dat zij het inmiddels niet meer gebruikt. Als je verse kruiden gebruikt heb je eigenlijk geen toevoegingen nodig vind ik. Het is net als met zout daar doe ik tegenwoordig ook heel lang mee, terwijl er vroeger ook heel wat zout door alles heen ging.
Verstandig. Ik denk dat je vooral met smaakversterkers op moet passen met zout en suiker. In mayo zit soms ook extra suiker. Onvoorstelbaar.
Altijd wel Aromat,Maggi en bouillonblokjes in huis maar gebruik het niet veel.
Toevallig deze week het omstreden vetsin gekocht voor de Aziatische gerechten.
Alle smaakversterkers kunnen volgens mij geen kwaad mits je het in normale eenheden toevoegd.
Evelien
Precies. Alles met mate en verstandig te gebruiken. Doen wij ook. Soms alles vers en soms een beetje uit een zakje.