Slapen. Ik wil graag lekker slapen en uitgerust opstaan. Vroeger kon ik mijn hoofd na een drukke dag werken gewoon neerleggen en slapen. Als vijftig plusser lig ik regelmatig te piekeren over van ales en nog wat. Over alles wat tussen Zwarte Piet en de nieuwe president van de VS zit. Onderstaand tips voor meer slaapplezier.
Makkelijk toe te passen slaaptips:
Slapen en de ideale temperatuur
Vooral in de fase van de overgang is de temperatuur van je slaapomgeving (en van jezelf) belangrijk. Om lekker te slapen is het goed dat je lichaamstemperatuur zakt. Probeer er daarom voor te zorgen dat je slaapkamer zo rond de 17 graden (of kouder) is. In de overgang is dit echt een uitdaging. Als je ligt te zweten of je draagt nog steeds die wollen pyjama van voor de overgang loop je bovendien het risico nachtmerries te krijgen. Je zou het raam stiekem op een kiertje kunnen zetten als je een echtgenoot naast je hebt liggen met altijd koude voeten.
Kleuren
Omgevingskleuren hebben invloed op onze nachtrust. Uit een onderzoek blijkt dat blauw de beste kleur is voor een slaapkamer. Het verlaagt je hartslag en je bloeddruk. Bepaalde cellen in je ogen, die het 24 uurs ritme bewaken reageren het meest op deze kleur. Paars en bruin zijn de slechtste kleuren voor een slaapkamer. Paars prikkelt onze hersenen en zet ons aan tot creativiteit en bruin wordt geassocieerd met somberheid.
Als je je verveelt (…) zou je op zaterdagmiddag lekker samen naar de bouwmarkt kunnen gaan om een fijne kleur blauwe verf te kopen. Samen de kwast in de hand. Alleen maar doen als je goed kunt samenwerken hoor.
Geluid
Zelfs geluid is belangrijk. Eigenlijk geen geluid. Je kunt pas rustig slapen in een omgeving waarin je niet wordt gestoord door lawaai of het geluid van een irritante klok, een bejaarde haan of een kletterende waterval in de tuin van de buren. Heb je een partner die snurkt? Overleg samen of hier iets aan te doen is. Slaapapneu ligt op de loer. Als je door lawaai (akoestische vervuiling) niet diep kunt slapen zul je heel erg chagrijnig worden. Uiteindelijk breek je bij je enkels af. Dat wil geen mens meemaken.
Licht
Net als voor temperatuur is ons lijf gevoelig voor licht en donker. Slapen in een donkere slaapkamer is prettig voor je lijf. Overweeg volledig verduisterende gordijnen. Je geeft op deze manier je systeem de kans het hormoon melatonine aan te maken. Je ogen registreren ook licht als ze gesloten zijn. Begin niet op eigen houtje met het slikken van Melatonine. Levensgevaarlijk; wat ze ook zeggen bij de drogist. Beter zou zijn om overdag lekker naar buiten te gaan. Je lichaam maakt dan beter Melatonine aan.
Beddengoed
Ik heb gelezen dat katoen en zijde prima materialen zijn voor beddengoed. Regelmatig wassen op temperaturen boven de 60 graden. Alle bacteriën worden dan gedood. De vorm van je kussen is ook zo’n dingetje. Ben je een buikslaper? Dan zou een dun kussen beter voor je nekspieren en je schouders zijn. Als je op je zij slaapt is een dikker kussen weer beter. Over het wel en wee van een goed matras besteed ik nog een apart blog.
Het beste is om zo’n 7 a 8 uur te slapen. Als je wat ouder bent, dus respectabel verder dan vijftigenmeer, zou je kunnen overwegen om direct na de lunchpauze een ‘power-nap / middagdutje’ te doen. Alleen maar als je daar zelf behoefte aan hebt en beslist niet langer dan een half uurtje. Je tankt dan lekker een beetje extra energie voor de rest van de dag.
Welterusten, slaap lekker zou ik zo zeggen.
Tegenwoordig moeten / mogen we langer doorwerken. De groep bestemd voor de power-nap zal zich in de praktijk waarschiijnlijk bevinden tussen de pensionadas. En deze groept vat de slaap ’s nachts veelal niet als ze hun dutje gedaan hebben. Goed idee van je maar bij niet werklozen niet realistisch.
Er zijn echter nog wel andere mogelijkheden om de slaap te vatten.
Uit je eerdere blogs heb ik vernomen dat je een rode wijn niet afwijst. Één of twee voor het slapen gaan doet vaak wonderen en is ook nog eens gunstig voor de bloedsomloop geloof ik.
Andere mogelijkheid is om gewoon mie te worden. Elke avond een fikse wandeling al of niet met je huisdier. Sporten of als je nog niet in een appartement woont gewoon de tuin doen. Maar ja dat is niet dagelijks. En wat de meeste mannen in het begin niet erg zouden vinden is een heerlijke vrijpartij voor het slapen gaan. Maar dat is ook maar tijdelijk want er komt zeker een moment dat hij zegt: ik heb hoofdpijn.
Ik geef toe , in deze tijd is het moeilijk om niet piekerend op bed te liggen.
Geweldig. Ja de powernap is zeker niet voor degene die nog fulltime aan de bak moeten. Ach … de ene keer helpt dat glas wijn en de andere keer lig je gewoon wakker. Soms weet je niet eens waarom. Hoofdpijn of een hond … het roept bij mij weer vragen op. Daar kan ik wat mee. Ik heb tijd genoeg voor een powernap maar heb dat nog nooit overwogen.
De knipoog was weer even in beeld.
Excuus voor de enkele schrijffout maar op een mobiele telefoon zit ik er zo naast en schrijf ik het verkeerd.
Die powernap is trouwens in Azië heel gewoon onder werkenden. Ga maar eens op zoek op Google dan kom je foto’s tegen waarvan je zegt: dat kan toch niet.
Nou geloof me in het land met miljarden als inwoners is het heel gewoon. (zelfs op kantoor) Daar is in de winter amper verwarming op kantoor dus ook tijdens werk de warme jas aanhouden en in de lunchpauze de capuchon over het hoofd en pitten maar. Eenmaal wakker gaan ze dan gewoon verder met de games op de phones. Je moet toch iets doen om warm te blijven nietwaar?
Waar een wil is, is dus een weg.
Geweldig wat een verhaal. Wat een enorme knipoog naar het leven, naar het verre Oosten. Ik hoop dat je zelf wel verwarming hebt in de winter … anders wordt het wel heel erg koud.
I,ll be home at Christmas
dan ben je in ieder geval niet chagrijnig … tijdens ’the most wonderful time of the year …