SkagerrakSkagerrak. We zijn het water overgestoken naar Noorwegen. Vanaf Denemarken (Hirtshals) naar Noorwegen (Kristiansand).

Skagerrak

Skagerrak

Skagerrak

Rak betekent ‘ruk’; met gunstige zuidwestenwind kun je vanaf de Noordzee (zonder laveren) in één ruk naar Skagen zeilen. Als je dit een beetje combineert heb je het woord Skagerrak. Vroeger leerde je dit bij aardrijkskunde. Door de vele stromingen vind je veel voedsel voor vis. Zeehonden en orka’s jagen hier graag. Het rechthoekige (druk bevaren) gedeelte van de Noordzee dat begrensd wordt door Denemarken, Noorwegen en Zweden (Oosten). Ruim 240 km lang en bijna 145 km breed. Langs de kust vrij ondiep maar richting Noorwegen soms wel tot 600 tot 700 meter diep.  Het staat in verbinding met het Kattegat; via de Sont bereik je uiteindelijk de Oostzee. Daar waar het Kattegat en het Skagerrak elkaar ontmoeten, ligt de vissersplaats Skagen (Noordelijkste punt van Denemarken). Menig zeeslag is hier uitgevochten.

Kust

De klep gaat omhoog

De Scandinavische kusten rondom het Skagerrak zijn bij helder zicht, de mooiste van Europa. Dat hebben wij gezien. Reis geboekt met de snelferry van Fjordlines. Wat een ervaring daar zo dwars door het Skagerrak. De Fjord FSTR is een supermodern schip; gebouwd voor snel transport tussen Hirtshals en Kristiansand. 109 meter lang en 31 meter breed (!!). Plaats voor 1200 passagiers en 400 auto’s. Ik denk dat we eind september maar met maximaal 200 man aan boord waren dus ruimte genoeg. Je kunt zelfs kiezen op wat voor stoelen je mee wilt varen. Twee motoren met maar liefst 52.000 pk brengen je in 2 uur en 15 minuten naar de overkant. Meer dan 1,5 uur sneller dan de gewone overtocht. De snelste overtocht op dit moment beschikbaar; inclusief laadmogelijkheden voor elektrische auto’s.

Parfum en drank

logistiek goed geregeld

Duidelijke aanrijroute en een grote parkeerplaats. Het oprijden ging rustig omdat er maar zo rond de 50 auto’s stonden te wachten in plaats van de 400 die er normaalgesproken op geschoven kunnen worden. Vrolijke bemanning. Ruimte genoeg om te eten en te drinken, parfum en drank te kopen als het schip vaart met een snelheid van iets onder de 40 knopen. Bizar. We zijn op het achterdek blijven staan om de enorme motoren op snelheid te zien (voelen en horen) komen. Ik stond stijf van de tabletten tegen reisziekte. Heb het overleefd zonder misselijk te worden. Wil je brood, een hamburger of een compleet warme maaltijd? Alles is te krijgen.

Hirtshals

Hirtshals – Denemarken

Het achterlaten van Denemarken was oogstrelend. Ondergaande zon, weinig wind en prachtige kleuren. De aankomst in Zweden was sprookjesachtig. Het binnenvaren van de haven was natuurlijk weer een belevenis op zich. Rustig van het schip af, langs de super strenge Noorse douane (invoeren van aardappels en kaas is verboden) en in het donker met navigatie op nachtstand naar het vooraf geboekte hotel in het centrum.

Wat een ervaring … zeker een aanrader.