Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Schoonmaken met heet water?

schoonmaken vijftigenmeerSchoonmaken met heet of warm water is niet goed voor het milieu. Koud water heeft zo z’n voordelen.

Schoonmaken met groene zeep

Groene zeep

Deze zeepsoort noemen we ook wel bruine zeep, zachte- of goudzeep. Vroeger gemaakt van hennepolie (groen).  Van nature enigszins groen. Tegenwoordig gemaakt van plantaardige olie; verzeept met kaliumhydroxide in plaats van met natriumhydroxide, zoals bij harde zeep. Niet milieuvriendelijk omdat het chemisch bewerkt is; wel minder milieu belastend dan menig ander schoonmaakmiddel. Zacht voor de huid? Ook dat is schijn. Ook groene zeep haalt een deel van je huidvet weghalen (droge huid en/of kloven). Draag dus altijd handschoenen bij het schoonmaken; ook als je met groene zeep schoonmaakt.

Biologisch afbreekbaar?

Biologisch afbreekbaar

Natuurlijk staat dat op de verpakking. Het is in Europa wettelijk geregeld dat alle oppervlakte-actieve stoffen in was- en schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar moeten zijn.  Als je dit op het etiket zet lijkt het alsof het extra milieuvriendelijk en ‘eco’ is. Maar schijn bedriegt. Deze zeep zal, als je te veel gebruikt, altijd een vettige laag achterlaten. Dit gaat verzuren en ook nog eens vreselijk stinken. Maak je badkamer schoon met schoonmaakazijn; niet met groene zeep. Ook hier krijg je uiteindelijk een vettige laag op je tegels waar vuil zich nog makkelijker aan gaat hechten. Je oven moet ook niet ten prooi vallen aan een schrobsessie met deze zeep.

Oplossen in heet water

Oplossen in heet water?

Volgens mij denken we nog vaak dat we alleen maar schoon kunnen maken met heet water.  Dat is niet gelogen; aangekoekte resten en ander vuil verwijder je het snel met warm water.  Water de kou net vanaf is, reinigt prima. Bijvoorbeeld je vloer en je toilet.  Maak je wel schoon met warm water, besef je dat de temperatuur van het water snel daalt en je regelmatig moet bijvullen met heet water. Milieuvriendelijker dus om met koud water schoon te maken. Het bijkomende nadeel van warm water, is dat er vaak zeepresten achterblijven. Warm water verdampt namelijk een stuk sneller dan koud water. Dweil je de vloer met warm water, dan verdampt dat water en zie je al gauw de resten van je schoonmaakmiddel. Je vloer wordt plakkerig en streperig.

Ook onze wasmachines leveren goede prestaties als je wast op lage temperaturen (30 °C). Je kleuren blijven langer intact en de stof slijt minder snel. Kleren gaan langer mee. Goed voor onze portemonnee en goed voor het milieu.

Eczeem

Eczeem door sauna-effect

Een ander probleem van schoonmaken met warm water, is het optreden van het zogenaamde ‘sauna’ effect.  In warm of heet water gaan de poriën van je huid wagenwijd openstaan. Vuil en bacteriën hebben nu alle kans je huid binnen te dringen. Op het moment dat je huid afkoelt zit het vuil opgesloten in je poriën.  Grote kans als je blijft werken met heet water met daarin opgelost een schoonmaakmiddel je op termijn een blijvend huidprobleem gaat creëren zoals eczeem.

 

Bron foto’s: Pixabay.com

4 reacties

  1. johmar

    Ik maak het liefste schoon met een stoomreiniger. Ja dat kost energie, maar verder geen schadelijke stoffen. En je kunt er veel mee schoonmaken vloeren, ramen, gordijnen terwijl je ze gewoon kunt laten hangen, matrassen, koelkast en vriezer, oven, tegelvloeren en tegelwanden badkamer. Zelfs kleding kun je er mee opfrissen.

  2. Mevrouw Niekje

    Goede informatie en tips Herma. Probeer zo min mogelijk zeep te gebruiken en ook was ik op lage temperaturen. Ik heb microvezeldoekjes, daar heb je geen zeep bij nodig, of ander schoonmaakmiddel, heb ik me laten vertellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑