Roddelen doen we allemaal. Misschien voelt het gemeen, misschien voelt het slecht. Is het een slechte eigenschap? Te vergelijken met laster en kwaadspreken? Soms is het gewoon nodig je onderbuikgevoel te delen.
Roddelen doen we allemaal
Heb je je wel eens afgevraagd waarom we eigenlijk roddelen? Lekker bij elkaar zitten en zeggen wat je denkt met gedempte stem. Troost je; iedereen doet het. Roddelen dan. Is het alleen maar negatief of kwaadwillend? Zegt het iets over jezelf? Of komt het in de buurt van pesten? Eerder had ik het nl. al over pesten. Wat mij betreft komt pesten niet in de buurt van roddelen. Bij pesten doe je de ander bewust kwaad. Bij roddelen deel je in vertrouwen je kromme hersenspinsels; je gaat een soort sociale binding met je toehoorder of medestander aan. Je zou op deze manier zelfs van elkaar kunnen leren (zegt men) maar het zou mooi zijn om het in een informele setting te doen. Roddelen komt vaker voor in familiebedrijven; dit wordt vervolgens dan ook sneller een probleem. Mensen willen koste wat kost de sfeer goed houden en durven niet eerlijk voor hun mening uit te komen (bang voor ruzie in de familie, bang voor de baas) en gaan dan maar roddelen met elkaar.
Soorten roddel
Iedere informeel gesprek over iemand anders geldt als een soort roddel. Roddel over het gedrag van iemand anders, roddels over hoe iemand problemen oplost of etiquetteroddels (roddelen over een nieuwe situatie op het werk bijvoorbeeld). Naar de laatste groep roddelaars zou je goed moeten luisteren. Het geeft je een idee over welke gewoontes in een groep collega’s gangbaar zijn. Maar ook als je in een nieuwe buurt komt wonen. Je krijgt snel door wat kan en niet kan binnen deze groepen. Tips tijdens een lekker bakje thee of koffie van de buurvrouw verderop. Op deze manier weet je snel hoe je je naadloos aansluit bij de buurt. Niet dat je dat altijd wilt natuurlijk, maar toch.
Dit is heel iets anders dan kletswijverij. Kletswijverij zijn gemene roddels van mannen over mannen of vrouwen over vrouwen. Niet positief en niet leerzaam; net als de roddels die regelmatig in de media te vinden zijn. Ongefundeerd en genadeloos.
Uitbannen of niet
Dat gaat je niet lukken. Roddelen hoef je echt niet uit te bannen. Je komt er op deze manier achter of anderen de situatie net zo zien als jij. Je kweekt op deze manier onderling begrip. Train je in het geven van feedback om kwaadsprekerij te vermijden. Spreek je collega’s er op aan of vraag gewoon of ze de betreffende persoon ook al hebben gesproken. Dit zou veel leed uitbannen. Toch is het allemaal niet zo makkelijk.
Hoe geef je het goede voorbeeld als je niet wilt roddelen:
- Bespreek je nieuwsgierigheid of je oordeel over iemand anders het beste in de groep. Op deze manier zal niemand zich aangevallen voelen.
- Onschuldige gesprekken kunnen snel uit z’n verband getrokken worden. Sommige onnozele luisteraars doen er zelf nog een schepje bovenop nl.
- Klagen mag altijd. Probeer wel je problemen op te lossen.
- Als je denkt dat er over jou wordt geroddeld zou je kunnen proberen de bron te vinden. Praat er dan eens over. Maar wees je ervan bewust dat roddels gebaseerd zijn (vaak) op vage veronderstellingen en aannames.
Johan Cruijff: Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.
Het moeilijke ligt ‘m in de grens tussen de waarheid en de aannames. Bij het eerste vind ik het geen roddelen. In het Laatste geval is het soms beter je gedachten voor jezelf te houden. Denk ik.
Lastig he? Want wat voor de één waarheid is kan voor de andere een aanname zijn. Ik denk dat je altijd moet zorgen voor een goed evenwicht. Roddel niet als je een ander daarmee kan beschadigen. Dan ligt roddelen en pesten dicht bij elkaar. En pesten willen we ECHT NIET!!