Reisbureau inschakelen of zelf lekker aan de slag. Voor mij is het voorbereiden van een vakantie onderdeel van de totale pret. Wanneer ga je wel georganiseerd op reis en wanneer niet? Wie heeft er praktische tips?
Reisbureau
Een reisbureau heeft voordelen. De keren dat ik gebruik heb gemaakt van een reisbureau was het allemaal goed (perfect) geregeld. De medewerkers die achter de balie zitten willen je met alles wel helpen. Heerlijk achterover leunen en gebruik maken van hun expertise. Vooral fijn als je naar een ver land (of ander continent) gaat of met een grote groep reist. Wij reizen meestal in Europa. Samen. Je hebt dan alles zelf in de hand. Het gaat natuurlijk ook wel eens fout . Gelukkig laten we ons niet voor één gat vangen en denken we in oplossingen, niet in problemen.
Tijd en voorpret
Vaak plan ik de reis zelf. De route, de vignetten, de verzekeringen, het onderkomen en vooral ook vooraf aan dat alles, de locatie in het land waar we naar toe willen. Voor ons is het kiezen uit veel mogelijkheden. Gaan we naar het zuiden van Europa of pakken we toch een keer Scandinavië? Doe we een wijnroute of kiezen we voor een verblijf met uitzicht op een schilderachtig haventje? Zou er een perfecte combinatie zijn? Ieder jaar weer keuzestress. Daarom kan ik me voorstellen dat je soms een reisbureau inschakelt. Die hebben vakkundige tips en mooie aanbiedingen.
All-inclusive
Als je jezelf eens lekker wilt verwennen na een drukke periode zou je ook kunnen kiezen voor een all-inclusive vakantie. Ultiem genieten voor velen. Ontspannen aanschuiven bij het ontbijt, lezen bij het zwembad, terloops een heerlijk drankje geserveerd krijgen en je geen zorgen maken over de lunch en het diner. Vooral als je met een groep bent is het fijn. Geen discussies over de maaltijd, geen scheve gezichten als ome Piet 5 biertjes per uur drinkt en tante Bep de hele avond aan hetzelfde flesje spa rood lebbert. Zo’n reisplan zou je dus bij een reisbureau neer kunnen leggen. Snel en deskundig geregeld. Eventueel laat je je nog wat excursies voorschotelen die je ter plekke kunt boeken. Doe je mee, hoef je alleen nog maar op een bepaalde tijd in de bus te stappen.
Vaste plek voor je koffer
We hebben wel eens korte rondreisjes gedaan in Europa maar kiezen nu vaak een vaste plek. Vanuit deze plek gaan we de omgeving en bezienswaardigheden verkennen. Het grote voordeel vind ik, dat je je koffer maar één keer hoeft uit te pakken. Je hoeft maar één keer geduldig te luisteren naar de incheck- en huisregels ter plekke. Daarna vind ik het fijn om met rust gelaten te worden. Kies een appartement of hotel bij een airbnb of bij booking. Makkelijk te annuleren en reviews te over. Als je die geboekt hebt kun je eindeloos speuren naar leuke routes in de buurt of een passende activiteit.
Als je daarentegen alleen of met kinderen reist vlieg je je vakantie anders aan dan dat je met z’n tweebeidjes reist.
Gids met een paraplu
Als je in de stress raakt in het buitenland maar je wel wilt genieten van die andere cultuur, kun je ook kiezen voor een groepsreis (familie, senioren, singles etc.). Deze reizen zijn vaak tot in de puntjes verzorgd. In de stad volg je de opgestoken paraplu. Daar heb ik zelf geen (weinig) ervaring mee. Her en der hoor je vakantieverhalen die variëren van ‘nooit weer’ tot ‘helemaal geweldig’. Ook dit hangt, denk ik, van veel factoren af.
Ik ben ooit met een vriendin in de bus naar Parijs geweest. Georganiseerd dus, met een grote groep verschillende mensen.
Wij hebben heel erg gelachen om alles wat zich alleen al in de bus afspeelde. In Parijs zelf hebben we ons losgekoppeld van de groep en genoten van deze bruisende stad. Maar dat was ergens eind tachtiger jaren. Zonder internet, zonder mobiele telefoon. Compleet ander verhaal.
Wie heeft leuke tips om inspiratie op te doen?
Sinds 2003 maak ik gebruik van groepsreizen die ik online boek. De grote voordelen van een groepsreis zijn dat het vervoer geregeld is, de hotels zijn geregeld en je krijgt de mooiste plekjes van het land van bestemming te zien. Een ander voordeel is dat wanneer je als single reist (zoals ik) je altijd aanspraak hebt en niet iedere avond in je eentje hoeft te gaan eten. Bij de reisorganisaties Koning Aap, Sawadee en Djoser heb je bovendien een grote mate van vrijheid. Je kunt met de groep op pad of in je eentje en je hoeft niet achter de man/vrouw met de paraplu te lopen.
Dit ziet er goed uit zoals je het beschrijft. Heb ook een periode alleen moeten overbruggen en wilde toen ook een groepsreis doen. Het is er niet van gekomen omdat ik met lieve vrienden op vakantie ben geweest. Over groepsreizen hoor je veel goede dingen. Volgens mij moet je er wel voor zorgen dat je met een gerenommeerde organisatie op pad gaat.
Die paraplu was eigenlijk een grapje … maar het is fijn als je keuzevrijheid hebt hoe je je dag wilt indelen.
Wij zijn ook van de categorie “zelfregelaars” inclusief de voorpret daarvan.
Toch hebben we twee mooie groepsreizen gemaakt, namelijk Zuid-Afrika en China. Alhoewel wij vooraf onze bedenkingen bij een groepsreis hadden, bleek dit achteraf een geweldige keuze. We kozen voor een reis met kleine groepen (16 en 18 personen) en hebben ervaren dat de deelnemers in grote lijnen dezelfde interesses hebben/hadden en mede daardoor de groep veel homogener was dan we vooraf hadden kunnen denken.
Verder kozen we voor kwaliteit; prachtige excursies, mooie hotels en altijd uitstekende maaltijden. In beide reizen is b.v. niemand van de deelnemers ziek geweest (… en b.v. naar een land als China hoor je daar wel eens andere verhalen over).
Ons devies/advies; kies voor kwaliteit. Beter 2 super vakanties dan 3 (of meerdere) waar je niet hebt gekregen wat je had verwacht/gehoopt.
Precies; dat is wat ik bedoel. Ik denk ook dat je eigen gedrag invloed heeft op de groep. Koester ieder ander als een prachtig individu waar je waarschijnlijk altijd van kunt leren. Kwaliteit is beter dan kwantiteit. Wat mij betreft in alle gevallen.
Ik heb 1x een verzorgde reis gedaan, waarbij ik gebruik maakte van een reisbureau. Dat bureau was op het dorp en bestond uit 1 vrouw, de eigenaresse. Ze deed het uitstekend. Ik wilde binnen een week naar Egypte of Griekenland en belandde binnen een week in Zuid-Turkije. Daar werd beweerd dat de aansluitende rondreis niet doorging en we dus daar maar gebruik moesten maken van dagtrips met een gids. Later zouden we dat geld vast wel terug kunnen krijgen. Ik heb met het reisbureau gebeld. Heeft het netjes uitgezocht en de rondreis ging gewoon door met het minimum aantal van 12 personen.
Mijn zwerffietsvakties kan ik niet plannen. Bij langdurig rotweer zit ik zo in een trein en sla dan 1000km over om in een ander land verder te fietsen. Fietstassen inpakken is een sport op zich. Ik rol alles op en haal er alleen uit wat ik nodig heb.
Met dienstreizen laat ik ook alles in de koffer. Ooit een keer gehad dat een kamermeisje (of jongen?) m’n koffer had uitgepakt en alles keurig in kasten had opgehangen en neergelegd. Daar was ik niet blij mee. Mensen moeten uit m’n koffer blijven. Voor mij is een kamer zonder kasten dus prima.
Bij die dienstreizen hadden we te maken met het reisbureau van de Hoogovens. Die begrepen er weinig van. Wij gingen maanden op pad om in een vieze staalfabriek te werken en de rest van hun interne klanten gingen een paar dagen weg voor een symposium of om te vergaderen. We lieten dat reisbureau hun gang gaan. Maar binnen een paar dagen hadden we een beter, goedkoper, kleiner, gezelliger en rustiger hotel gevonden. De hardheid van bedden kan je pas testen als je ze voelt. Geluid van (spoor-)wegen of dergelijke kan je ook niet in een folder horen. Het beste is om zo min mogelijk vooruit te betalen. Dan kan je nog onderhandelen over een betere kamer of gewoon vertrekken naar iets anders.
Wat een prachtige ervaringen. Handig voor anderen om te lezen denk ik. Ik rol ook zo veel mogelijk op in de koffer en wil dat iedereen er af blijft. We hebben een slot op de koffer. Vooruitbetalen doe ik zo maar niet weer. Soms kan het niet anders; dan heb je vervolgens geen poot meer om op te staan.