percolatorPercolator gebruik je om koffie te zetten. Omslachtig? Nee; volgens mij gewoon ‘slow’ en vooral hip.

 

Percolator

percolator

Slow Coffee

Vroeger (in de periode 1810 – 1814) werd de percolator uitgevonden door de graaf van Rumsford. Hij had een hekel aan thee en alcohol en wilde koffie meer onder de aandacht brengen. Pas in 1889 bracht Hanson Goodrich een door ontwikkelde versie uit die je op het fornuis kon zetten. In de jaren 50 en 60 populair; nu bijna vergeten.  De koffie smaakt niet alleen uitstekend maar je kunt op deze manier een authentieke bak koffie zetten zonder stroom. Geen stopcontact nodig. Uitermate geschikt om mee te nemen op vakantie. De percolator maakt (door middel van stoomdruk) sterke koffie met een zijdezachte en diepe smaak. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, is een percolator niet ontworpen om espresso mee te zetten.

Hoe werkt het

percolator

slap of te bitter?

Je vult je apparaat met de benodigde hoeveelheid water en koffie. Vul het reservoir met de juiste hoeveelheid water, in veel gevallen tot het aangegeven streepje. Verdeel de koffie gelijkmatig over het filter. Het is de bedoeling dat de filter tot aan de rand toe gevuld is. Tik de filter gevuld met koffie een paar keer zacht op het aanrechtblad en strijk de bovenkant glad. Het is belangrijk dat het water er goed doorheen kan.  Zet het apparaat op je fornuis (of andere geschikte warmtebron) en gebruik hiervoor een matig vuur. Als het water kookt stuwt de druk het water via een pijpje naar boven. Daarna stroomt het water druppelsgewijs, over de gemalen koffie. Het water dat door de koffie is gelopen wordt weer vermengd met de rest van het water. Door de druk wordt het weer opgepompt en loopt weer door de koffie heen.

De kunst is om dit proces niet te kort (onder-extractie betekent slappe koffie) en niet te lang (over-extractie betekent bittere koffie) te laten plaatsvinden. Meestal kun je 8 minuten rekenen. Niet langer dus. Het is belangrijk dat het proces in de gaten wordt gehouden. Loop dus niet weg van de percolator tijdens het koffie zetten. Hou het deksel open om het proces te volgen. Roer de koffie even door.

Schenken

Onderdelen

Pas op als je de kant vastpakt, de percolator wordt heet. Gebruik zo nodig een theedoek of pannenlap. Doordat deze koffie wordt gezet middels stoomdruk heeft percolatorkoffie altijd een wat troebele uitstraling.  Schenk of rechtstreeks vanuit de percolator, of door deze eerst over te schenken in een andere kan.  De percolatorkan heeft een hoge temperatuur waardoor de kans groter is dat de smaak van de koffie bitter wordt. Met overschenken verklein je deze kans. Hoe langer je de koffie laat staan, hoe sneller de versheid achteruit gaat. Schenk de koffie dus direct uit. Loop niet weg. Houdt dit hele proces in de gaten tot je de koffie serveert bijvoorbeeld in een klein espressokopje.

Ik gebruik gewoon mijn eigen koffie van Douwe Egberts. Heb er nog niet zo lang mee geëxperimenteerd. Je kunt je koffie natuurlijk laten malen bij een koffie speciaalzaak; maar daar ben ik nog niet aan toe gekomen. Zelf malen kan ook.

Onderhoud

denk om je vingers

Als alles klaar is, moet je de percolator minstens een half uur laten staan voordat je hem uit elkaar kunt halen.  Schenk het kannetje leeg en draai de bovenkant los.  Nu kun je het filter er uit halen en afspoelen onder de kraan. Vergeet ook niet om eens in de zoveel tijd de filterring en het filterplaatje goed schoon te maken. Gebruik je een aluminium percolator? Droog deze dan extra goed af om oxidatie te voorkomen. Vooral niet in de vaatwasser doen. Gewoon met een zachte spons en heet water.