Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Parfait (semifreddo) met advocaat

advocaat parfaitParfait. Nagerechtidee voor Pasen met vrienden of familie. Je weet wel zo’n avond vol vrolijkheid, goede gesprekken en een lekkere maaltijd. Ik hoop dat mijn liefde en toewijding in het eten was terug te vinden.

 

Ingrediënten voor de parfait:

  • 250 ml slagroom, stijfgeklopt
  • 200 ml vanillevla of yoghurt
  • 150 ml advocaat (ca. 14%)* (koffielikeur of 2 el honing etc.)
  • Garneren: met fruit (perzik, banaan of mango) of bitterkoekjes, nootjes of chocoladerasp en natuurlijk een lekkere dot slagroom.

Extra:

  • 4 stevige glazen of coupes/cakevorm (bekleden met plasticfolie).
  • mixer

Alles onder controle? Nou nee. Het liep onze ZZP-er tegen met het leggen van onze (composiet) vlonder. Om hem uit de brand te helpen zijn we zelf aan de slag gegaan. Zagen, slepen en stofzuigen. ’s Avonds bezoek. Ach, ik kon het allemaal makkelijk in de tijd voorbereiden. Zo ook dit nagerecht. Zingend achter de kookplaat.

Bereiding:

Meng de slagroom (stijfgeklopt, zo luchtig mogelijk) met de advocaat en vanillevla. Dit mengsel kun je over 4 mooie glazen/ijscoupes verdelen om het vervolgens ongeveer/minimaal 4 uur in de diepvries te zetten. Parfait noem je ook wel stilstaand ijs. IJs maken zonder te roeren, wat wil een mens nog meer. Het is de ideale basis voor een leuk nagerecht. Als het mengsel snel wordt ingevroren voorkom je dat er zich ijskristallen vormen. Het hoge gehalte aan lecithine (eidooier in de advocaat) en vet (room) en de lucht zorgt voor de stevige structuur met slechts kleine ijskristallen.

Achteraf had ik het liever in een cakevorm gestort om het vervolgens in plakken te kunnen snijden. Je kunt het dan op een schaaltje serveren.

parfait kikkerZet het ongeveer een uur vooraf in de koelkast.  Dan wordt het iets romiger. Dit had ik dus niet gedaan zodat onze gasten zich met een beitel een weg door het ijs moesten banen. Gelukkig deed het geen afbreuk aan de sfeer.

Garneren met nootjes, chocola of fruit.

*Een verklaring voor de naam advocaat (drank) is dat deze afkomstig is van de vrucht avocado. Vroeger vermengde men het groene vruchtvlees met alcohol. Toen dit gebruik door zeelui naar Nederland geëxporteerd werd, ging men eieren gebruiken wegens het gebrek aan avocado’s. Advocaat wordt al sinds 1857 gemaakt. Het is een dikke vloeibare eierlikeur. Deze alcoholische drank wordt gemaakt van eieren, brandewijn, gecondenseerde melk en suiker. 

Samen eten is olie voor de vriendschap …

2 reacties

  1. Vlijtig Liesje

    Jammer dat het zo hard was geworden! Verder klinkt het erg lekker.

    • Herma Westerdiep

      Het moest eigenlijk ook hard worden maar ik had het iets eerder uit de vriezer moeten halen. Maar ja … druk in gesprek … gezellig … en dan gaat het bij mij vaak fout. Van de timing en coördinatie gaan dan de scherpe randjes af. Nou ja. Uiteindelijk gaat het er om dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑