Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Oranje en Koningsdag

koningsdag oranjeOranje. Wat zegt ons deze kleur? Wat maakt dit in ons los?  Geestdrift, enthousiasme, vrolijkheid en nationalisme. De kleur die vooral verwijst naar het huis van Oranje. Het Nederlandse vorstenhuis. Waarom deze hechte band en verbondenheid? Waarom deze complete oranje gekte rondom Koningsdag?

Koningsdag

Op 27 april vieren we Koningsdag (na Prinsessendag en Koninginnedag). Een nationale feestdag ter ere van ons staatshoofd. Vroeger was het Waterloodag maar in de Noordelijke Nederlanden leefde dit niet zo en vervaagden (1883) de herinneringen aan deze veldslag en herdenking aan oud-strijders. In 1885 werd de eerste ‘Prinsessen’ dag georganiseerd voor prinses Wilhelmina. Na de dood van koning Willem III (1890) werd deze dag opgevolgd door de viering van Koninginnedag, een feestdag vooral voor kinderen (met chocola en koek voor de armen). Na de Tweede Wereldoorlog werd het een feest, en officiële feestdag voor alle Nederlanders. Vanaf 1949 met als datum 30 april, de verjaardag van Koningin Juliana. Ook toen Beatrix Koningin werd. Met als reden dat het weer, in tegenstelling tot haar verjaardag in Januari, niet geschikt was voor buitenevenementen.

Het huis van Oranje-Nassau

oranje koningsdagHet Huis Oranje Nassau begon in 1544 toen Willem I (Willem de Zwijger) het Franse vorstendom ‘Orange’ erfde. Deze stad Orange was ooit het centrum van de sinaasappelhandel. Bij dit vorstendom hoorde ook de titel Prins van Oranje en de wapenspreuk Je maintiendrai (ik zal handhaven) Chalon. Willem van Oranje veranderde dit in Je maintiendrai Nassau en veel later werd het gewoon Je Maintiendrai.   We kunnen in onze maatschappij niet meer om de kleur oranje heen. Denk aan de Olympische Spelen, voetbal, bedrijven die hun Nederlandse identiteit willen benadrukken, etc.

Vlag

De officiële kleuren van de Nederlandse vlag zijn rood, wit en blauw. Rood voor het volk, wit voor de kerk en blauw voor de adel of een verwijzing naar de kleuren van de jachthoorn op het koningsdag oranje vlagwapen van Willem van Oranje. De eerste vlag van Nederland was oranje-wit-blauw (oranje, blanje, bleu). Met daarin de verwijzing naar het staatshoofd. Omdat de rode kleur makkelijker te krijgen was en beter zichtbaar zou zijn voor de scheepvaart,  is er waarschijnlijk voor gekozen om rood te voeren. In 1663 werd de vlag officieel ingevoerd als vlag van de Nederlandse republiek. In de tweede wereldoorlog heeft koningin Wilhelmina nog een keer ingegrepen omdat de NSB de oranje-wit-blauwe vlag gebruikte om het gevoel van nationalisme op te roepen. Zij heeft de rood-wit-blauwe vlag officieel vast laten leggen in een koninklijk besluit. Tot op de dag van vandaag geven we met de oranje wimpel de verbondenheid met het koningshuis aan. ‘Oranje Boven’ is nog zeker niet verdwenen.

Oranje feest

loesje

bron: Loesje

Diverse gemeentes in Noord Nederland vieren feest (kijk op de internetlinkjes voor het complete programma):

  •  Groningen viert op dinsdagavond en op woensdag 27 april feest. In de nacht van Oranje op verschillende locaties in de binnenstad live-muziek. Woensdagochtend start met een vrijmarkt langs de singels. Gezellig slenteren.
  • In Harkstede  is er een optocht van versierde fietsen en skelters en een oranjemarkt.
  • Hoogezand-Sappemeer organiseert een enorme markt op de hoofdrijbaan (en secundaire weg) in Sappemeer. Tal van zolderopruimingskoopjes,  clowns voor de kinderen, baandraverijen en natuurlijk veel muziek.

6 reacties

  1. VeggieMo

    Echt jammer dat we niet meer oranje/wit/blauw hebben. Ik vind die kleurencombinatie veel mooier. Origineler ook.

    • Miriam

      Iedereen heeft gelukkig recht op eigen smaak en mening. Ik zie zelf meer in het wijzigen (moderniseren) van ons onnavolgbaar volkslied

      • Herma Westerdiep

        Gelukkig kunnen we in Nederland zeggen hoe we denken en voelen. De een hangt aan traditie en de ander streeft naar vernieuwing.

  2. Cath

    Leuke post!
    Kleine verbetering: het is “bleu” ( Frans) en niet het (Engelse) “blue”

  3. Miriam

    Oranje bleuven, oranje bleuven is hetgeen me direct te binnen schiet. Geintje ;>)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑