Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Oorsmeer noem je ook wel cerumen

Oorsmeer noem je cerumen. Duizenden kliertjes produceren dit gele goedje in het buitenste deel van onze gehoorgang. Doorsmeer vijftigenmeer

Oorsmeer

oorsmeer

Oorsmeer

Twee soorten kliertjes zorgen voor deze ‘productie’. Talg- en zweetkliertjes. De (dunne) huid in de gehoorgang vernieuwd zich vanaf het trommelvlies. Huidschilfers komen dan samen met het oorsmeer en haartjes naar buiten. De een produceert veel en de ander weinig. Ik ga regelmatig naar de huisarts om mijn oren te laten uitspuiten dus ik zal wel bij de grote producenten van dit zgn. cerumen zijn ingedeeld. Genetisch bepaald hoor je vaak. Ook de samenstelling. Een overmatige oorsmeerproductie herken je aan een verstopt gevoel (in je oor …), pijn, oorsuizen, jeuk of verminderd gehoor. Altijd even contact opnemen met je huisarts. Niet zelf aan het prutsen gaan.

Lichaamsgeur en oorsmeer

lichaamsgeur

Als je leest op internet zie je dat er misschien een verband is tussen lichaamsgeur en oorsmeer. Bij de een komen de geurverspreidende moleculen meer voor dan bij de ander. Bij stress, angst en na de overgang scheiden al deze kliertjes stresszweet af en produceren sommigen ook meer oorsmeer (en de eventueel bij behorende stank). Ik vind het altijd onsmakelijk als ik last heb van oorsmeer en uiteindelijk bij de huisarts zit met een metalen bak op mijn schouder. Eigenlijk heeft het een nuttige functie; waterafstotend en beschermend tegen vocht, vuil en insecten. De samenstelling van die gele prak in je oor,  is niet prettig voor bacteriën en schimmels. Ben je in goede doen; is de aanmaak en afvoer in evenwicht.

Schoonmaken

maak je oor zachtjes schoon

Pak geen lucifer, wattenstaafje of paperclip om je oor schoon te maken. Je beschadigt je oor en het oorsmeer wordt naar achteren geduwd richting trommelvlies. Je irriteert je oor op deze manier en die gaat op zijn (of haar) beurt weer extra smeer aanmaken.  Beide oren zijn zelfreinigend (net als je vagina). Van binnen met zeep wassen heeft geen zin en is zelfs slecht voor je. Door kauwen, praten en gapen worden al die (vieze) stukjes oorsmeer naar buiten gewerkt. Doe je dit niet en peuter je lekker door, krijg je een ophoping van oorsmeer. Je kunt zelfs een gehoorgangontsteking krijgen. Bij het wassen of douchen hoef je alleen maar je oorschelp (buitenkant) schoon te maken met een washandje en wat lauw water.  Je kunt ook tijdens het douchen zachtjes een warme waterstraal in de gehoorgang laten lopen. Daarna droogdeppen.

 

Bron foto’s: Pixabay.com

 

 

 

5 reacties

  1. Vincent

    In het ziekenhuis zeiden ze : stop niets kleiner dan je elleboog in je oor ?.
    Ook ik ben van de grootproducenten, erg lastig als je eigenlijk gehoorapparaten moet dragen. Een van de redenen dat ik daarmee gestopt ben en dan maar die handicap voor lief neem…

    • Herma Westerdiep

      lastige keuzes maar soms moet je je eigen ervaringen en beslissingen voorop zetten. helemaal mee eens

  2. Mevrouw Niekje

    Ik steek een keer per week een wattenstaafje voorzichtig in mijn oor, maar lees nu dat dat niet nodig is. Wist ik niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑