nostradamusNostradamus. Geboren in 1503 in Saint-Rémy-de-Provence; een van negen kinderen. Volgens verhalen een apotheker en arts. Vooral bekend als ziener. 

Nostradamus

Astrologie

Hij (Michel de Nostradame) voorspelde wereldoorlogen, terrorisme en veel andere zaken. Zoals bij veel voorspellingen is alles veel te vaag. Toen Nostradamus zijn voorspellingen publiceerde in het boek Les Prophéties (bestaande uit 10 ‘Centuriën) werd hij beroemd. Vijf eeuwen onaangetast door cryptische omschrijvingen en veel anagrammen  (en kwatrijnen; gedicht of een strofe van een gedicht van vier versregels en twee rijmklanken). De periode van zijn voorspellingen loopt van 1524 (de eerste visioenen) tot het jaar 3797. De waarschijnlijk opzettelijke onduidelijkheid zou kunnen horen bij een fantast die astrologische raadseltjes schrijft. Sceptici denken dat na afloop van een gebeurtenis op wat voor gebied dan ook, een bijpassend kwatrijn gevonden wordt dat overeenkomst met de deze gebeurtenis. In zijn verzen gaf hij nl. geen exacte data, landen of regeringsvormen. Veel interpretaties … achteraf is makkelijk praten.

Avignon en Montpellier

… sur le pont d’Avignon

Nostradamus begon zijn studie al op zijn vijftiende; aan de universiteit van Avignon. Helaas brak de pest uit en de universiteit sloot haar deuren. In 1529 pakte hij een doctoraalstudie Medicijnen op aan de universiteit van Montpellier. Omdat hij kort daarvoor het vak van Apotheker had uitgeoefend, werd hij van de universiteit verwijderd. Die combinatie was toen verboden. In 1531 trouwde hij met zijn vrouw Henriëtte. Na het overlijden van zijn vrouw en beide kinderen vestigde hij zich in Salon-de-Provence en trouwde Anne Ponsarde. Zij kregen zes kinderen.

Michel de Nostradame had last van jicht en waterzucht (oedeem); hij had veel pijn. Op 1 juli 1566 vertelde hij zijn secretaris dat hij hem bij zonsopkomst niet levend meer aan zou treffen. Hij overleed de volgende nacht. Nostradamus is maar 62 jaar oud geworden.

De ‘voorspellingen’ voor 2023

Oekraïne

Terwijl de coronapandemie tot het verleden lijkt te behoren en de toekomst er rooskleurig uitziet, voorzag Nostradamus helaas dat 2023 niet veel beter zou worden. Enkele van de verontrustende voorspellingen zijn een “grote oorlog”, wat natuurlijk zou kunnen verwijzen naar het conflict tussen Rusland en Oekraïne, een “hemels vuur” dat het einde van de wereld zou kunnen veroorzaken, de opwarming van de aarde en een economische ramp. In zijn woorden dus; verwerkt in al die, in verschillende talen geschreven, kwatrijnen. Nostradamus zou in een cryptische voorspelling ook kunnen verwijzen naar een landing op Mars. In zijn boek met voorspellingen uit 1555 valt één regel bijzonder op: “Zeven maanden grote oorlog, mensen dood door kwaad. Volgens hem zou dit kunnen escaleren tot de Derde Wereldoorlog.

Mars

De rode planeet

Cryptisch genoeg verwees Nostradamus in zijn boek met voorspellingen ook naar het “licht op Mars dat valt”. Dit zou kunnen worden uitgelegd als de planeet die in retrograde (omgekeerde en tegengesteld) beweging gaat en achteruit lijkt te bewegen aan de hemel. Anderzijds zou het ook kunnen verwijzen naar de inspanningen van de mensheid om de planeet te koloniseren. SpaceX-oprichter en nieuwe Twitter-eigenaar Elon Musk suggereert al lang dat mensen tegen 2029 op Mars zullen landen. De rijkste man ter wereld heeft al aangekondigd dat hij de rode planeet voor het einde van het decennium wil koloniseren.

De Franse ziener schreef in zijn boek: “Zo hoog zal de bushel tarwe (Engelse inhoudsmaat) stijgen, dat de mens zijn medemens zal opeten”. Deze voorspelling zinspeelt erop dat een economische crisis wanhoop en strijd kan veroorzaken vanwege de kosten van levensonderhoud. Momenteel worden we allemaal geconfronteerd met een crisis op het gebied van de kosten van levensonderhoud: torenhoge energierekeningen, torenhoge inflatie en stijgende voedselprijzen. In het boek te lezen dat koningin Elizabeth in ’22’, op 96-jarige leeftijd zou overlijden.

Toenemende burgerlijke onrust

Inflatie

Met de huidige kosten van levensonderhoud en de opwarming van de aarde in opkomst, zou er in 2023 steeds meer onrust en ontevredenheid ontstaan. De Fransman voorspelde: “Vroeg of laat zul je grote veranderingen zien, vreselijke verschrikkingen en wraakacties. Volgens deze voorspelling zou het volk in opstand komen tegen de rijken als gevolg van de slechte economie. Een ander kwatrijn voegt eraan toe dat geweld en onenigheid voor de rijken in het verschiet liggen. Er staat: “De trompet schudt met grote disharmonie. Een overeenkomst gebroken: het gezicht naar de hemel heffend: de bloedige mond zal zwemmen met bloed; het gezicht gezalfd met melk en honing ligt op de grond.”

… veel korreltjes zout

Ik geloof er niet zo in maar ik denk dat als je het maar algemeen genoeg houdt, je veel kunt voorspellen. Veel voorspellingen worden door lezers op veel verschillende manieren geïnterpreteerd. Deze blog is dus veel korreltjes zout.

 

 

Bron foto’s: Pixabay.com