Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Help m’n moussaka is te nat …

moussaka receptMoussaka recept. In het tijdschrift Foodies van januari 2016 stond dit prachtige recept.  Anders dan stamppot Boerenkool met worst.  Op de fiets naar de buurtsuper om alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Maar uiteindelijk een nat prakkie.

Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht; van oorsprong Turks. Het betekent ‘fris’ omdat het in die landen vaak koud wordt opgediend. Veel werk, heel veel voorbereidingstijd. Het recept goed gevolgd maar toch stond er een laagje vocht onder in de ovenschaal. Jammer.

Ingrediënten van de moussaka

voor 4 personen:

  • 3 aubergines
  • 500 gram gehakt (lamsgehakt of half-om-half)
  • 75 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes oregano
  • Olijfolie / peper en zout / nootmuskaat en 1 tl kaneelpoeder
  • 400 g gepelde tomaten (uit een potje)
  • 50 gr Parmezaan (stuk of kant en klaar uit een zakje) en 100 gram geraspte kaas
  • 1 eidooier
  • 500 ml melk

Aubergines

Nog niet eerder mee gewerkt. In het recept moet je ruim van te voren aan de slag met de aubergines. In dikke plakken snijden en bestrooien met wat zout. Half uurtje laten intrekken en laten uitlekken in een vergiet.

Ui en knoflook

moussaka knoflookIn olijfolie 2 minuten zacht verwarmen. Het gehakt toevoegen en 10 minuten bakken op middelhoog vuur. De gepelde tomaten toevoegen en dit hele prutje 20 minuten zacht laten koken. moussaka auberginesOregano, kaneel, zout en peper toevoegen. De aubergines afspoelen met koud water en goed droogdeppen. Dan de plakken aubergine in een pan met olijfolie bakken tot ze goudbruin zijn. (Bij mij ging de olijfolie direct in de plakken aubergine zitten.) Weer laten uitlekken.

Oven voorverwarmen

op 175 graden. De aubergineplakken verdelen over de ingevette bodem (dakpansgewijs) en het gehaktprutje er op doen. Stapelen tot de aubergine op is. Eindigen met het gehaktmengsel.moussaka oven

Een roux maken voor de moussaka

van boter en bloem. De pan van het vuur halen en kort laten afkoelen. Dan met een garde de melk toevoegen tot een glad mengsel. Voor praktische tips heb ik op YouTube gezocht. Het gaat er vooral om de hoeveelheid bloem en boter op elkaar af te stemmen. De saus vervolgens nog 2 minuten aan de kook brengen. Parmezaanse kaas er door raspen, eierdooier toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. De saus over de aubergines/gehakt verdelen en bestrooien met de 100 gram geraspte kaas. Het geheel 35 a 40 minuten bakken in de oven.

Het geheel kwam bij mij perfect uit de oven. Lekker op smaak maar wel in een bedje van vocht. Wat doe ik dan nog niet goed? Wie helpt mij? Deze ovenschotel is zeker de moeite waard om te herhalen. Het smaakt fantastisch.

5 reacties

  1. Alex

    Ik denk dat het gaat om aubergine vocht. Van belang is om in begin VEEL zout te gebruiken als je de plakken bestrooit. Zout haalt het vocht er uit. Vervolgens na half uur zoutlaag er afspoelen en aubergine droog deppen.

    • Herma Westerdiep

      Dat zou kunnen kloppen. Ik ben vaak heel terughoudend in het zoutgebruik. Dank je voor de tip. Ik ga het proberen.

    • Herma Westerdiep

      He Alex. Het klopt. Heb het inmiddels geprobeerd en het werkt. Dank je wel dus.

  2. Saskia

    Klinkt lekker! Misschien zat er teveel vocht in de gepelde tomaten?

    • Herma Westerdiep

      Ja. Zeker in combinatie met de aubergines. Daar moet je dus veel zout op doen om het vocht er uit te laten trekken. Allemaal weer praktische tips. Dank je voor het meedenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑