Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Megalomaan gedrag; sterk gevoel van eigenwaarde

megalomaanMegalomaan en megalomaan gedrag is een persoonlijkheidsstoornis.  Hij of zij is de beste van de hele wereld. Vaak zit hier een soort verdedigingsmechanisme (achterdochtig, leegte) achter.

Megalomaan

veel praten en niets zeggen

Het kan zijn dat iemand die megalomaan gedrag vertoont, zich zelf in zijn of haar diepste gevoel, als minderwaardig betitelt. Zo iemand krijgt in het begin de aandacht van de omgeving (innemend en charmant). Die persoon denkt onverslaanbaar te zijn; de beste van de hele wereld of de meest intelligente binnen een bedrijf. Veel praten en niets zeggen. Het succes straalt er van af. Al dan niet met prachtige partner aan de zij en een ronkende bolide voor de deur. Megalomanie wordt gelijkgesteld met waanideeën van grootsheid.  Ken je zo iemand ga je je op een bepaald moment ergeren of je wordt meegezogen in deze grootheidswaanzin. De persoon zelf zal last gaan vinden in zijn sociale omgeving. Dan wordt het al snel een psychische aandoening.

In onze tijd zie je vaak dat dit aan de basis ligt bij sommige sektes en dictaturen. Voorbeelden uit het verleden zijn Napoleon, Hitler en Stalin. Een groot megalomaan uit de Oudheid was Commodus. Hij wordt betiteld als de slechtste Romeinse keizer. Uiteindelijk twee keer (post mortem) vermoord om er zeker van te zijn dat hij dood was. misschien is Poetin ook wel een megalomaan.

Grandioos en eenzaam

leeg en inferieur

We kennen ze vast allemaal wel. Personen die zichzelf helemaal geweldig vinden; helemaal als ze anderen kleineren (en belachelijk maken) in hun gevoel voor superioriteit. Psychologen letten bij de diagnose (als het tot problemen leidt) vaak op of iemand waanideeën heeft en fantaseren over macht, denkend dat hij in staat is wat niemand anders kan doen. Door dit gedrag geeft hij zichzelf nooit de schuld voor de gevolgen van zijn daden. Denken dat ze beter zijn dan de rest en ook alle problemen kunnen oplossen. Als er iets mislukt, zal het altijd aan iemand anders liggen. Het treurige aan dit gedrag is dat ze vaak geen zelfvertrouwen hebben en zichzelf leeg en inferieur van binnen voelen.  Angstig en naar liefde zoekend. Laat je niet in met zo iemand als je zelf wel beschikt over inlevingsgevoel. Je gaat er aan kapot.

Karaktereigenschappen

zoek de verschillen

Megalomaan: Manipulatief, verwaand, onverwoestbaar, gevoelens van almacht, geïdealiseerd zelfbeeld, niet transparant, ijdelheid en het niet toegeven van fouten (niet lerend).  Iemand die zichzelf zichzelf als belangrijker of machtiger dan zijn omgeving ziet. Het lijkt op een sterk gevoel van eigenwaarde maar gaat vaak samen met iemand die zichzelf minderwaardig of onbelangrijk vindt.  Dus veel zelfvertrouwen maar geen genegenheid. Ze hebben last van een zeer overdreven zelfbeeld.

Narcist: Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen en leven van negatieve emoties van anderen (leegzuigen). Daarnaast manipuleren ze hun omgeving; liegen, bedriegen, beschuldigen, paaien, negeren en dreigen. Een narcist laat ook vaak megalomaan gedrag zien (groot, groter, grootst). Alles ligt aan een ander. Hoort er allemaal bij als je met een narcist te maken krijgt.

Allemaal nauw met elkaar verweven dus. Lastig om te kennen en herkennen. Als je zo iemand in je naaste omgeving hebt, is het gewoon veel gedoe. Probeer de contacten te minimaliseren (sociaal, fysiek en emotioneel). Jouw eigenwaarde is niet afhankelijk van een ander. Houd vooral van jezelf dus.

4 reacties

  1. Jantine

    Er is een groot verschil tussen megalomanie (gedrag) en een narcistisch persoonlijkheidsstoornis (een classificatie uit de DSM-5). Het laatste denken veel mensen tegenwoordig gemakkelijk te kunnen zeggen, vooral over andere mensen 😉 . Geld overerigens ook voor autisme. Echter, mensen die het aandurven deze classificatie te stellen hebben hier gemiddeld/minstens zo’n 6jr voor gestudeerd (ggz-psychologen, psychiaters etc). Zeggen dat het lastig te herkennen is voor leken is nogal een understatement. Bijzonder hoe dit soort (soms heel ernstige) ziektebeelden zo gedegradeerd kunnen raken…

    • Herma Westerdiep

      Dank je voor het delen. Ik denk idd dat we dit aan de vakmensen moeten overlaten. Maar als leek is het wel interessant om er over te lezen. Vol interesse naar de mensen om je heen te kijken en je te verwonderen.

  2. johmar

    Mijn ex man , de vader van mijn dochter voldoet aan veel karakter eigenschappen die bij de megalomaan en de narcist passen. Mijn dochter heeft ADHD en als er in het verleden dingen verkeerd gingen werd dat toegeschreven aan mijn falende opvoedmethodes. Maar hij is voor de 2e keer getrouwd en heeft nog een zoon ook met ADHD en nu daar dingen fout gaan geeft hij niet zichzelf en zijn 2e vrouw de schuld van alles wat er met die jongen fout gaat maar zoekt hij naar anderen die hij de schuld kan geven. De relatie tussen hem en mijn dochter is al jaren heel slecht en zij heeft aangegeven met hem in therapie te willen in de hoop dat er dingen opgelost kunnen worden, maar hij zegt alleen maar dat alles wat er fout ging tussen hen aan mijn dochter ligt en hij dus niet in therapie wil. De relatie met zijn zoon , de halfbroer van mijn dochter gaat dezelfde kant op en weer ligt het niet aan hem. Nu heeft zijn huidige vrouw aangegeven dat zij ook wil dat mijn ex in therapie gaat omdat zij steeds meer tussen haar man en zoon staat en niet meer weet hoe zij verder moet en doodmoe is van het laveren tussen haar zoon en haar echtgenoot. Ben echt heel benieuwd of hij nu eindelijk instemt en of hij ooit kan toegeven dat zijn gedrag in grote mate heeft bijgedragen aan de slechte relatie met zowel zijn dochter en zijn zoon. Ben bang dat hij alleen maar gaat zeggen dat iedereen hem overal de schuld van geeft. Terwijl mijn dochter al vaker gezegd heeft dat zij ook fouten gemaakt heeft en alleen maar wil horen dat hij toegeeft dat hij bepaalde dingen anders had moeten aanpakkenzeker als het gaat over haar kinderjaren.

    • Herma Westerdiep

      Bijzonder he dat sommige mensen niet naar hum omgeving willen luisteren. Juist de mensen waar ze van houden raken ze op deze manier kwijt. Heb je zelf al een keer met een therapeut gesproken om te vragen hoe je hem in therapie kunt krijgen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑