meerkoeten vijftigenmeerMeerkoeten. Ze dobberen dagen achter elkaar op het water. Onder ons balkon. Rustig, geen lawaai, de jonkies in de buurt. Ze zijn overwegend zwart en hebben een witte snavel.  

Meerkoeten (Fulica Atra; koet is kip)

meerkoeten

met een lekkere bos punkhaar

Je zou bijna denken dat ze bij de eenden horen. Ze vallen niet op, zwemmen (dobberen) rustig in het water.  In het voorjaar vechten ze dat het een lieve lust is. Ieder jaar maar weer. Ze maken dan een een soort keffend geluid. Het is bijna komisch;  het lijkt alsof ze vechten voor hun leven. Veel lawaai en met de kop vooruit achter elkaar aan zwemmen. Dit heeft alles te maken met contact houden. Soms is een enkel piepje genoeg om elkaar te laten weten waar ze zijn.

Verdedigen

samen kibbelen

Ze verdedigen hun (prachtig gebouwde) nesten natuurlijk maar blijven elkaar ook opzoeken en broeden in hetzelfde gebied. Het vrouwtje broedt 22 dagen op 4 tot 7 eieren; ze zorgt samen met het mannetje voor de jongen. Leuk om te zien als ze gevoerd worden. De hapjes komen via de snavelpunt van de oudervogels. Vertederend.
Ze zijn redelijk onhandig als ze opstijgen en maken sprongen met hun grote poten over het water. Hun jonkies hebben een bizar uiterlijk. Knalrode kop, gedeeltelijk kaal, punkhaar en opgezwollen ogen. Zij worden nog gemiddeld 50 dagen door hun moeder verzorgd na de geboorte. Als je bij ons op het balkon zit te kijken word je er gewoon vrolijk van.

Bleshoenders

samen de jongen voeren

Meerkoeten (soms ook wel bleshoenders genoemd) leggen per broedseizoen meerdere legsels. Zo ongeveer 80% van de jongen sterft het eerste jaar. Meeuwen, vossen, marterachtigen en roofvogels lusten graag een meerkoetje. Van de mens hebben ze weinig last. In ieder geval niet van mij. Ik vind het geweldig dat ze hier zo met z’n allen rondzwemmen. Overleven ze alles, worden ze zo ongeveer tien jaar oud.

Vliegen doen ze ’s nachts. Met gemak 3000 km.

Rallen

schitterende nesten

Van oorsprong zijn meerkoeten moerasvogels, familie van de rallen*.   Hun poten zijn geschikt om te lopen op drijvende vegetatie. Ze komen vooral voor in Europa maar je komt ze ook tegen in Azië, Afrika en Australië. Ze vliegen vooral ’s nachts. Zelfs als een zwaan te dicht nadert zullen ze ook die aanvallen. Weetje: Een zwaan is 20 keer zwaarder; een vrouwtjes meerkoet wordt ongeveer 800 – 1000 gram. De meerkoet zoekt voedsel onder water en kan 15 seconden onder water blijven.

*Rallen zijn kleine tot middelgrote bodem bewonende vogels. Zeer beweeglijke en soms zonder vliegvermogen. Bleshoenders zijn forser gebouwd dan rallen, maar hebben een kleine kop en lange tenen. Ze onderscheiden zich van de rallen door een afwijkende voorhoofdplaat (de bles).