Loirekastelen. Alles in overvloed in en langs deze prachtige vallei.

Loire en haar kastelen

loirekastelen

Loirekastelen

Ik wilde al jaren graag naar dit gebied. Vooral om de kastelen die hier ooit, lang geleden (15e en 16e eeuw), gebouwd zijn langs de Loire. Veelal gecentreerd in de departementen Maine-et-Loire, Indre-et-Loire en Loire-et-Cher (Midden-Frankrijk). Als ik zo op internet zoek, wordt er zelfs over 300 (privé of publiekelijk) gesproken.  Maar het zijn wel de vroegere verblijven van het hof van de koningen van Frankrijk. Schitterend vormgegeven Renaissance loirekastelen met veelal tuinen in barokstijl. Ook mooi als je geen groene vingers of groene ziel hebt. Je bent vast en zeker onder de indruk. Wij vonden het niet alleen leuk om te weten wie hier ooit woonden en hun wijntje dronken, maar ook een kijkje te nemen in de geheimen achter de vele vorstelijke façades.

Kasteel van Chambord

Gebouwd van 1519 tot 1547 door 1800 arbeiders. François I wilde vooral zijn bezoek de ogen uitsteken. Misschien een beetje last van grootheidswaanzijn.  Vooral de mythische dubbele wenteltrap is de moeite waard. Deze gekke trap is gebouwd door Leonardo da Vinci. Perfecte illusie; van voren lijkt het maar één trap, in werkelijkheid zijn het twee wenteltrappen die om elkaar heen draaien zonder elkaar te kruisen.

Kasteel van Chenonceau

Tijdens de WOII bevond het ene deel van het kasteel zich in de vrije zone, het andere in bezet gebied. De grens liep dwars door de Galerij, zodat een groot aantal Fransen naar de vrije zone geloodst kon worden. Vroeger een koninklijke ontsnappingsroute met veel liefdesescapades tussen overspelige echtgenoten en hun maîtresses. Zij hebben allemaal invloed gehad op dit ‘Château des Dames’. Henri II deed het cadeau aan zijn maîtresse Diane de Poitiers, naar wie de tuinen zijn vernoemd. Toen Henri II overleed verjoeg zijn echtgenote Catherina de’ Medici haar rivale en liet een indrukwekkende galerijbrug over de Cher bouwen.

Kasteel van Ussé

Dit kasteel ligt in een prachtig bos. Vanaf de parkeerplaats heb je niet zo’n goed zicht maar als je aan de andere kant van het water rijdt, zie je het kasteel van Doornroosje. Omdat we andere plannen hadden zijn we niet door de hekken naar binnen gegaan. Rondom dit kasteel reed de prins van de schone slaapster (op een wit paard) natuurlijk in galop. Je ziet hier een prachtige mix van veelzijdige architectuur en overdadige tuinen. Het resultaat van drie eeuwen bouwen. De tuinen zijn ontworpen door dezelfde tuinman als die van Lodewijk XIV (Versailles). Harmonieus en geometrisch. Al met al spreekt het heel erg tot de verbeelding.

Kasteel de Villandry

Hier wilden we graag naar toe vanwege de kasteeltuin. Franse renaissance verdeeld over zes hectare met vier terrassen. Aan de buitenkant lijkt het ietsje lomp (donjon; uitstraling militaire macht) gelukkig omarmd door een vleugje elegantie. Hier voel je gewoon hoe de bewoners in de loop der eeuwen geleefd hebben. Zij hebben het gebouw door de jaren heen aangepast aan de tijd. De tuinen zijn werkelijk schitterend. De siertuin heft vier delen die de liefde presenteren. De tedere liefde met door vlammen gescheiden harten, de waanzinnige liefde met gebroken harten, de wispelturige liefde met vier waaiers in de hoeken, en de tragische liefde met vormen die doen denken aan zwaarden en dolken. Verder vind je onder meer een watertuin en een labyrint. Tussen de moestuin en de kerk ligt de Jardin des Simples. Je zou kunnen zeggen dat dit hun eigen apotheek was. Dertig plantensoorten om kwalen te behandelen. Bloemperken die de eeuwigheid symboliseren met uitbundige kleuren. Te veel om op te noemen.