Kwetsbaar betekent: gevoelig, zwak, weerloos en broos. Synoniemen: gammel, gebroken, fijngevoelig, bouwvallig, teer, zacht, delicaat, prikkelbaar, teder, hulpbehoevend etc. Wat voor betekenis geef jij aan dit ogenschijnlijk zo ‘simpele’ woord?
Kwetsbaar
We laten graag de beste versie van onszelf zien aan de rest van de wereld. Ik laat vooral niet graag zien dat ik ook wel eens zwak ben. In de volksmond noemen we dit dus: Kwetsbaar. Maar eigenlijk laat je zien dat als je je kwetsbaar opstelt, je je open stelt voor oprecht contact. Misschien verborgen in de basis van je persoonlijke ontwikkeling. Op deze manier zou je (aldus de kenners) prettiger in het leven staan. Ik vraag me soms af of dat zo is. Vaak na een teleurstelling; na gekwetst te zijn. Soms ben ik in deze harde wereld gewoon even de kluts kwijt.
Gaat kwetsbaarheid over liefde en verbinding? Voel ik met iedereen in mijn omgeving dezelfde verbondenheid? Hoe gaat dit samen met mijn gevoel voor eigenwaarde? Hoe doe ik dat op mijn werk? Ik doe me niet anders voor dan ik ben. Nou ja; als ik nerveus ben heb ik een soort schild van arrogantie om me heen. Praten in de vijfde versnelling. Volgens mij is het de kunst om in verschillende situatie een gedoseerde kwetsbaarheid te laten zien. Vallen en opstaan; hoe oud je ook bent.
Verlies en verdriet
Als je kinderen hebt, ben je ook kwetsbaar. Je voedt ze op om ze gedurende je leven, steeds meer los te laten. Als ze ziek of ongelukkig zijn, ben je ook kwetsbaar. Jouw leven heeft dan ook even geen gouden randje.
Soms ben je na een ingrijpend verlies en rouw, heel erg kwetsbaar. Het kan zelfs lichamelijke pijn geven. Het voelt alsof je een stuk van jezelf hebt verloren. Ging het verlies gepaard met ziekte dan verdwijnt de vanzelfsprekendheid van gezond-zijn. Het kost tijd om weer vertrouwen in het eigen lijf te krijgen. De ervaring van verlies van een geliefde kan zich omzetten in angst om nog meer mensen te verliezen. Of, om je opnieuw aan iemand te binden. Loop er vooral niet van weg; zoek geen verdoving in drank of drugs. Chocola helpt ook.
Omgeving
Wanneer je op een positieve manier aandacht en bevestiging van je omgeving krijgt, ontwikkel je (zelf)vertrouwen waardoor je weerbaar wordt. Geef dit je kinderen mee. Door die weerbaarheid ben je beter bestand tegen allerlei tegenslagen. Je bouwt een buffer op zodat je de wereld met een open vizier tegemoet kunt treden. Ik ben in de gelukkige omstandigheden dat ik een veilig thuis heb. Een basis voor het leven. Op deze manier durf ik iedere keer weer te laten zien dat ik iemand waardeer en respecteer. Ik durf ook te zeggen dat het niet goed met me gaat. Geen oppervlakkigheid maar het hart helemaal open.
Vertrouwen
Niet iedereen is je vertrouwen waard. Trek daarom je eigen grenzen en uit ze (blog: assertief). Als je open staat voor feedback kun je jezelf ontwikkelen. Is lastig en het zal ook lastig blijven. Als je je gekwetst voelt, kun je dat bespreekbaar maken maar je hebt ook het lef om ‘het spijt me’ te zeggen. Je laat hiermee aan de ander zien dat jij wel te vertrouwen bent.
Als je – al heel jong gekwetst bent – kan het lastig zijn om je kwetsbaar op te stellen. Je hebt dan veel wantrouwen in je basisgevoel (je fundering zeg maar) en weet niet hoe je op een gewone, constructieve manier om aandacht kunt vragen. In de meeste situaties durf je niet het achterste van je tong te laten zien en houdt afstand. Je speelt een toneelstukje. Dat kan ik ook prima hoor. Geen probleem. Gewoon alles weglachen en de deur van je hart op slot zetten.
Communicatie
Als je niet in staat bent om je kwetsbaar op te stellen krijg je nauwelijks verdieping in de communicatie en interactie met de ander. De kans op verbinding laat je glippen. Het kan ook een bewuste keuze zijn. Bij sommigen wil je geen verbinding meer voelen. Dat kan een narcistische leidinggevende zijn maar ook een vastgeroeste collega. Daar wil je een muur van schokbeton voor optrekken. Die zijn niet meer te redden. Die keuzes maak ik op dit moment ook. Geen dieper niveau, geen open blik en geen toekomstperspectief in deze relaties. Hier zou ik me zelfs nog wel extra in willen bekwamen. Assertief in het gesprek met een zichtbaar (of onzichtbaar) gesloten hart. Onkwetsbaar maar niet hard. Onverschilligheid wil je je zeker niet eigen maken.
Kracht van kwetsbaarheid
Doe een poging naar zelfacceptatie en wees eens iets minder perfectionistisch. Doe ‘gewoon’ je best. Je bent de moeite waard ook als je niet perfect bent. Het gras bij de buren is altijd groener (in de kerstboom hangen altijd duurdere ballen) maar het leven kent allemaal kerstboompieken, ballenbakken en (san)dalen. Loop er niet van weg. Kwetsbaarheid is de bron van vernieuwing, creativiteit en verandering. Geloof me. Als je kerstservetten dit jaar niet perfect bij de gedekte tafel passen ligt dat niet aan je inzet. Het is misschien wel de start van een fijne discussie over jouw kwetsbaarheid. Pak je kans en geef je schoonmoeder een extra knipoog.
Als we ons gevoelsleven afsluiten (hart op slot) uit angst dat de prijs te hoog is, zullen we nooit die emoties en gevoelens ervaren waarnaar we allemaal verlangen. Ik ga mijn best doen.
Kinderen zijn kwetsbaar. Volwassenen zijn gelijmd spul (bron: J. Anthierens 1937-2000).
Kwetsbaar zijn is moeilijk. Hier zorgen om kinderen, mijn gezondheid is ook niet goed. Tegelijk ben ik een flapuit en maak ik gemakkelijk contact, al laat ik niet iemand snel ‘echt’ toe.
Je merkt dat iedereen er op zijn of haar eigen manier mee om probeert te gaan. Vallen en opstaan. Lachen en huilen.
Goed verhaal!
Dank je. Is soms wat moed voor nodig om je zo kwetsbaar op te stellen …