Eén zwaluw maakt nog geen lente

Kleine dingen omzetten in geluksmomentjes tijdens ons lockdown leven

kleine dingen vijftigenmeerKleine dingen. Ik besef me soms dat je meer (intens) geniet van het leven door de kleine dingen die langskomen. Geluksmomentjes. Liefde en aandacht van de mensen die dichtbij je staan.

Kleine dingen

kleine dingen vijftigenmeer

60 jaar

Niet iedere dag, maar soms besef je dat je drijft op de kleine dingen in het leven. Geluksmomentjes zoals ik ze vaak benoem. Op zo’n zaterdagmorgen als gisteren als ik van een vriendin naar huis rijdt. Zij is 60 jaar geworden. Was heel erg ziek maar heeft zich gelukkig een weg teruggevochten. Bij het overhandigen van een flesje lekkers, met een stralende glimlach in de deuropening. Ziekenhuisbezoekjes, lichamelijke ellende en veel momenten van onzekerheid laten we achter ons. We hebben afgesproken te eindigen in hetzelfde bejaardentehuis waar we ter plekke de boel op stelten gaan zetten. Met een zelfde (hele grote) lach op ons gezicht natuurlijk. Eindeloze herinneringen ophalen.

Gezondheid en een kopje thee

kleine dingen

fijne kring

Ik ben gezegend met een fijne kring van mensen om me heen. Het zit dan in, wat ik al zei, kleine dingen.
M’n dochter die even een kop thee komt halen. Zo maar op een woensdagmiddag in januari. We houden ons aan de regels. Eén persoon op bezoek per dag. We kletsen gezellig over onze gezondheid, dagcrèmes en de liefde van haar leven. Mijn zoon die even gezellig met me appt; zijn vriendin stuurde al een leuke foto waarop hij staat met zijn nieuwe ladder, bij zijn nieuwe huis, bladeren uit de dakgoot te vegen. Met de ene vriendin maak ik een eetafspraak en de andere heb ik een beeldbelafspraak. We lachen en delen de dagelijkse dingen.

Lockdown

kleine dingen koffie

geluksmomentjes

Misschien besef ik het me nog meer als we de afgelopen week kijken naar de rellen in Nederland. Zo veel woede, zo veel onmacht. Menigeen beseft niet dat het een wonder is dat er iedere dag schoon water uit de kraan stroomt, dat je ‘s avonds in je bed kunt stappen en ‘s morgens wakker wordt met een kop verse koffie (of thee). De gemiddelde ‘vernieler’ is waarschijnlijk in het bezit van een mobiele telefoon. Wat een luxe. Gebruik je energie op een andere manier denk ik stiekem. Ik ben ook wel eens chagrijnig. Maar ga dat niet botvieren op een ander.

Als het je lukt om te genieten van de kleine dingen, wordt je leven steeds leuker. Kijk eens om je heen, kijk in de lucht naar die mooie blauwe wolken.

Waan van alledag

geniet van de mooie luchten

Ik weet dat het lastig is. Soms ben je in gedachten en wordt je meegenomen in de waan van alledag. Alles is vanzelfsprekend. Je ergert je aan de lockdown, ergert je aan de mensen die zich niet aan de gestelde regels houden. Niemand neemt het je kwalijk als je de kleine dingen even over het hoofd ziet.

We leven in een veilige democratie, onze gezondheidszorg is perfect geregeld. Ben je ziek, ga je naar de huisarts. Sommigen gaan naar yoga, anderen doen aan mindfulness. Ooit, in een ver verleden was ik overspannen en las toen een boek waarin de schrijver het uitlegde hoe je meer kon genieten. Meer genieten van de kleine dingen; die zijn er veel. De geur van de frisse buitenlucht in de herfst, een glas wijn of kletsen met een goede vriendin. Werk met liefde aan de maaltijd die je ‘s avonds op tafel zet, kijk intens naar dat roodborstje in je tuin. Leef.

Probeer het, neem kleine stapjes en merk dat je er een blij mens van wordt. Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg …

 

1 reactie

  1. nicole orriens

    De kleine dingen waarderen is denk ik zeker de weg naar een fijner en gelukkiger leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑