Kersttradities. Iedereen kent ze. Met gepaste tegenzin onderga je deze rituelen. Gedwongen door je ouders of de omstandigheden omdat het ‘gewoon’ kersttradities zijn. In sommige landen stellen onze kersttradities, op ‘bizar-level-niveau’ niets voor. Van augurken in de kerstboom tot het eten van gefermenteerde vogels. Ik deel ze met je.
Kersttradities in Europa en de rest van de wereld
- We beginnen onze kersttraditie reis in Zwitserland. In Zwitserland rennen ze een paar uur achter de Kerstman aan met een 2,5 meter lange zweep. Klausjagan heet dit gebruik.
-
In Oostenrijk (ook in bepaalde delen van Duitsland) word je bang gemaakt door Krampus. Krampus is de vijand van de Kerstman, een soort slechte versie van de kerstman. Hij straft alle stoute kinderen met een ketting en riem. Hij heeft grote horens en donker haar.
- IJsland. Als je geen nieuwe of schone kleren draagt met Kerst zou het kunnen zijn dat je opgegeten wordt door de Yule Cat of het vrouwelijk monster Gryla. Lieve, vlijtige kinderen krijgen nieuwe kleren. Luie kinderen niet. Deze legende is al eeuwenoud en wordt gebruikt om de IJslanders de stuipen op het lijf te jagen.
- Spanje. Tijdens advent verzorgen de kinderen de Pooping Guy alsof het een huisdier is. Ze bieden hem iedere avond iets te eten aan en dekken hem af met een dekentje. Deze Pooping Guy is een soort uitgeholde boomstam waarin snoep en andere dingen in zijn gestopt. Op kerstavond mogen ze de pooping guy kapot slaan om het snoep op te eten.
- Onze buren. Duitsland. Het kind dat het eerst de als kerstbal vermomde (verstopte) augurk in de kerstboom vindt
krijgt een klein cadeautje en een augurk (ja echt waar). Nu snap ik ook waarom sommige Duitse politici zo zuur kijken.
- In Japan werd in 1974 door een succesvolle campagne het eten van KFC het meest traditionele Japanse Kerstmis diner. Vandaag de dag staan mensen urenlang in de rij om de geboorte van Jezus te vieren met een stukje gefrituurde kip.
- In Portugal komen op eerste kerstdag ‘s nachts de geesten van overleden familieleden. Tijdens het kerstdiner zetten ze daarom extra borden neer en strooien ze kruimels in de haard om hen te eren. Beetje sinister feestje dus. De restjes blijven na het kerstdiner op tafel staan voor de geesten die te laat zijn. Ja, ook geesten komen wel eens te laat natuurlijk.
-
In Noorwegen geloven ze dat dat heksen en andere mysterieuze wezens op kerstavond op zoek gaan naar een bezem om op te vliegen. Daarom verstoppen ze tot op de dag van vandaag, op kerstavond alle bezems en doen de schoonmaakkast goed op slot.
- In Griekenland worden de cadeautjes op nieuwjaarsdag uitgedeeld. De Griekse Kerstman (Agios Vasilis) brengt ze pas tijdens oudejaarsnacht. Vroeger geloofde men dat de Kallikantzaros rondwaarden tussen kerst en oudejaarsnacht. In sommige dorpen wordt nog steeds een zwart kruis op de deuren geschilderd of oude schoenen in de haard verbrand. Als bescherming. Deze wezens zouden allerlei problemen veroorzaken, van een slecht brandende haard tot zure melk.
- De mensen in Wales paraderen mensen zo tussen midden december en eind januari met paardenschedels op stokken, door de stad. Eén van hen is uitverkorene en verkleed als paard. Ik zag me al lopen … Ze gaan op zoek naar cadeaus in de vorm van eten en drinken. Het brengt geluk om het ‘paard’ op iets lekkers te trakteren.
- Op rollerskates naar de kerst in Venezuela. De straten worden autovrij gemaakt zodat iedereen veilig op skates naar de mis kan rollen. Om middernacht gevolgd door een enorm vuurwerk. Voor bejaarden en de niet sportievelingen onder ons gelden hoop ik andere regels en kersttradities. Voor mij in ieder geval geen optie.
- Groenland kent de meest bizarre kersttraditie. Tijdens de kerstmis serveert men een traditioneel gerecht. Kiviak genaamd. Maanden voor Kerst wordt een zeehond gedood en van zijn ingewanden ontdaan. De buikholte wordt gevuld met kleine alken (inheemse vogels). Dit wordt weer dichtgenaaid en klaar om langzaam te fermenteren. Op Kerstmis halen ze deze vogels tevoorschijn en verslinden ze de ingewanden van de beestjes. Hoezo: Ik lust geen stoofpeertjes maar ben wel opgelucht dat ik mijn handen niet hoef te wassen na een maaltje kleine alken.
-
Tot slot: Finland. De bakermat van de Kerstman. De oorspronkelijke figuur was Nuuttipukki. Hij had horens en een omgekeerde vacht op zijn hoofd met een masker van berkenschors. Hij eiste drank en maakte de kinderen aan het schrikken. De Finnen geloven nu dat de Kerstman in het noorden van Finland woont, op de berg Korvatunturi. Joulupukki is zijn officiële benaming. Deze Joulupukki vliegt niet door de lucht zoals de Amerikaanse Kerstman, maar rijdt over de grond. Hij is dan ook al erg oud en maakt soms gebruik van een wandelstok. Gelukkig woont hij niet in Venezuela. Dan moest hij op rollerskates. Volgens de traditie gaan de Finnen na de kerstlunch naar de sauna. Bij die temperaturen kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Geen panty of wollen onderbroek die daar tegen opgewassen is. Voor de warmte kun je beter naar Australië gaan want daar is het hartje zomer met kerst.
… De ultieme kerstverlichting is nog altijd een mooie sterrenhemel …
In Denemarken plakken ze een klein deurtje op de plint met een brievenbusje en een kerstkransje, de kabouter die dan in huis woont zet elke dag van de adventstijd een klein cadeautje naast zijn deurtje voor de kinderen die in huis wonen 🙂
Leuk al die tradities.
Toen ik het las werd ik helemaal enthousiast over al die tradities. Er zijn nog veel meer. Heb geprobeerd de meest bijzondere op te schrijven. Maar ik houd me aanbevolen voor nog meer (gekke) tradities.