Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Kerrie of curry? Of kerrie hetzelfde als curry?

kerrieKerrie is een kruidenmengsel. Maar is curry dan weer iets anders? Ik wist het niet.

Curry

kerrie

kerrie

Op zoek naar currypoeder. We hebben best wel wat specerijen in huis maar geen currypoeder. Langs de supermarkt in het dorp … niet te vinden. Ik wil ook niet te veel kruiden in huis die na één keer gebruiken in de kast staan te verstoffen. Nootmuskaat, peper, paprikapoeder … het staat er allemaal. Kerrie staat er ook netjes tussen. Vooral in recepten met prei en spitskool is dit gele mengsel (of cajun) een welkome toevoeging.  Voor de kleur en zeker ook voor de smaak. Op sommige verpakkingen kipkerriesalade is de toevoeging kerrie niet eens terug te vinden op de verpakking. Vaak zie je het woordje ‘specerijen’ staan. Leuk om zo eens over te lezen.

Na mijn zoektocht op internet kom ik er achter dat dit mengsel niet overal het zelfde is. In sommige zakjes kerriepoeder zit ook kurkuma, koriander, mosterdzaad, nootmuskaat, komijn etc. In een mix voor kerriesaus vind je weer andere ingrediënten (chilipeper, steranijs, paprikapoeder etc.).  Eigenlijk is kerrie samengevat niets meer dan een kruidenmengsel.

Curry en kerrie

curry

curry

Curry is het Engelse woord voor kerrie. Beiden afgeleid van het Tamilwoord kari. Dat betekent weer letterlijk ‘gekruide saus’. Kari patta; het aromatische blad van een boom dat familie is van citrusfruit. Curryblaadjes. Masala betekent letterlijk kruidenmengsel; wij noemen dit currypasta. Lang verhaal kort is dat het altijd voor een groot gedeelte uit kurkuma bestaat (geel). Kurkuma zelf heeft weinig smaak, is wel gezond. Als je kerrie gebruikt kun je het beste eerst heet bakken samen met ui. Daarna pas de rest van de ingrediënten toevoegen.

Scherp in soorten en maten

kerrie

sterk of nog sterker

De scherpste kerriemengsels komen uit India (Madras en Kerala). In Thailand en India gebruiken ze ook rode kerrie; de rode kleur komt door het toevoegen van rode peper. Je snapt het al … des te roder, des te scherper. Vindaloo en Phall zou ik je niet adviseren. Let ook op als je gaat eten in een Pakistaans of Indiaas restaurant. De Madras zal vele malen heter zijn dan de curry die je thuis maakt.

Wie heeft lekker recept?

 

(bron foto’s: Pixabay)

 

2 reacties

  1. Mevrouw Niekje

    Ik maak geen eigen mengsel, ik koop het bij de toko of de aziatische supermarkt in de grote stad. Daar hebben ze vele soorten. Ik heb altijd een zakje Surinaams/Hindoestaanse masala in huis. Vorig jaar in Frankrijk kochten we een klein potje omdat we zin hadden in restje koude kip verwerkt in een kipkerriesalade. Dat was een potje bio van de Carrefour, heel anders dan we gewend zijn maar ook erg smakelijk. Ik zou gewoon lekker zelf gaan mengen tot je het lekker vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑