Jeugdwerkloosheid. Mijn zoon kreeg deze week zijn diploma overhandigd. Bachelor of Business Administration. Hij heeft een opleiding gedaan in Small Retail & Business Management en zoekt nu een baan. Voor mijn een blue band momentje. Tijdens de toespraken een brok in de keel.
Perfect geregeld
Alles is perfect geregeld. De communicatie, de ontvangst, zelfs de locatie van de parkeerplaats (want dat zijn er nog al wat). We zaten met z’n allen in de zaal bij de ceremonie van de Hanzehogeschool Groningen. Ter ere van alle afgestudeerden van het Instituut voor Marketing Management. Ik was wel eens eerder in de zgn. Groene Toren geweest voor een workshop van Noorderlink. Een prachtig, licht en toegankelijk gebouw (Van Olsttoren). Stiekem gekeken naar de glazen pui waar ik een keer ‘s morgens om 7.15 uur vol met mijn neus tegen aan was gelopen. Bloedende neus en het schaamrood op de kaken. Mijn dag moest toen nog beginnen. Herinneringen; met een knipoog.
Persoonlijke groei
De Dean (‘leider of decaan’) van het Instituut voor Marketing Management richtte zijn woord tot een grote groep studenten, waaronder mijn zoon. Hij sprak over persoonlijke groei, opgedane kennis maar tot mijn verbazing nogal luchtig over het vinden van een baan. Binnen 3 maanden moest dat toch echt lukken. Geen van de studenten waar ik mee sprak had een baan binnen 3 maanden gevonden. Je stuit hier weer eens op het verschil tussen ‘de graag willen theorie’ en de praktijk. Vaak vindt maar een kwart van de jongeren tussen de 18 en 27 een baan binnen een jaar na het afronden van een opleiding.
Jeugdwerkloosheid
Het terugdringen van de ouderenwerkeloosheid is mislukt, maar ook dat van de jeugd. Zo makkelijk is het dus allemaal niet. Ik ben helaas ervaringsdeskundige. Ook hier loop je tegen het zoveelste theoretische model van de overheid aan. Je wilt allemaal wel heel erg graag maar de praktijk is anders. Als oudere werkzoekende gingen bij mij tijdens deze plechtigheid de ogen open. Deze ambitieuze en gedreven jongelui moeten toch met voorrang een baan vinden om hun pas verworven kennis met de wereld te delen. Daar moeten we ons met z’n allen hard voor gaan maken. Zij zijn onze toekomst. De jeugdwerkloosheid moet naar beneden.
Alumni
Wat wel interessant was dat je als oud leerling/afgestudeerde contact met elkaar kunt blijven houden om kennis te delen. Daarvoor heeft de school een alumnigroep op LinkedIn ingericht. Goed idee. De Dean (we noemen hem Paul G.) is er van overtuigd dat je met de aangeleerde kennis minstens 3 jaar vooruit kunt. Ik denk van uit de praktijk geredeneerd dat je met een dergelijke opleiding pas de fundering voor je werkzame leven hebt gelegd. Je begint met bouwen onderaan de trap. Je maakt kennis met de praktijk; het harde (zakelijke) leven buiten de school.
Ik heb er alle vertrouwen in dat ook mijn zoon een baan gaat vinden. Hij is er klaar voor om zijn kennis met ons te delen.
Trots?
Zeker weten.
Geef een antwoord