Huisstofmijt en allergie; een veel voorkomende chronische ziekte.
Huisstofmijtallergie
Deze allergie en die van hooikoorts, horen tot de categorie inhallatieallergenen. Als je in contact komt met bepaalde allergenen (stoffen waarvoor je allergisch bent) kun je klachten krijgen zoals een loopneus, jeukende ogen, huiduitslag of piepende ademhaling. Je immuunsysteem is normaal gesproken goed georganiseerd. Als dit systeem niet werkt, word je ziek. Als het systeem juist te goed werkt, valt het je eigen lichaam aan of komt dit afweersysteem in actie bij relatief onschuldig, lichaamsvreemde stoffen zoals huiststofmijt maar ook het gif van een wespensteek bijvoorbeeld. Kort gezegd ontspoort je immuunsysteem op zo’n moment. Ieder lichaam reageert weer anders op een allergie. De een krijgt astma en de ander een loopneus; en alles wat daar tussen zit.
De medische term allergie is een samenvoeging van de Griekse woorden ‘allos’ , wat veranderd betekent en ‘ergos’ , wat reactie betekent. Het zou een mooi woord zijn voor scrabble. Alle gekheid op een stokje. Ik heb last van huisstofmijtallergie en hooikoorts. Zo langzamerhand mag ik wel aandelen in de fabriek van de papieren zakdoekjes gaan kopen. De combinatie van mij en papieren zakdoekjes (het hele jaar door, alle seizoenen) zijn voor iedereen een bekend beeld.
Kleine witte beestjes
Huisstofmijten zijn kleine witte beestjes die tot de spinachtigen behoren. Ze zijn overal waar stof is. Niet gevaarlijk maar wel vervelend als je last hebt van de (uitwerpselen) huisstofmijt. Die uitwerpselen zijn kleine deeltjes (in de lucht) die je inademt. Zo’n huisstofmijt produceert nogal wat van die troep. Zorg ervoor dat je woonomgeving schoon c.q. stofvrij is en dat de luchtvochtigheid zo tussen de 35 en 50% schommelt. Dat vind ik altijd makkelijker gezegd dan gedaan omdat het weer ook invloed heeft op je luchtvochtigheid thuis.
Overal
Die huisstofmijten zitten overal. Matrassen, dekbedden, kussens en kleding. Maar ook in gordijnen, knuffels en kleding. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en kiezen daarom deze plekjes. Ook buitenshuis zijn er huisstofmijten. Op je werk, op school, in de bioscoop en in het openbaar vervoer. Mijn klachten zijn niet zo erg als de symptomen die je hebt bij een verkoudheid. Dat heet allergische rinitis. Dan heb je eigenlijk een chronisch ontstoken neusslijmvlies.
Daarbij kun je dan ook last hebben van een kruisreactie met voeding. Denk hierbij aan garnalen, kreeft en krab. Ik weet niet of ik dat heb want deze hele groep voedingsmiddelen behoort niet tot mijn favorieten zeg maar.
Beschermers in soorten en maten
Wees voorzichtig met het aanschaffen van allerlei matrasbeschermers. Veel onderzoeken laten geen verbetering zien bij huisstofmijtallergie en de symptomen daarvan. Goedkoop zijn ze niet dus wees gewaarschuwd. Dit is wetenschappelijk nooit onderbouwd. Je kunt beter je beddengoed regelmatig op 60 graden wassen en je slaapkamer goed ventileren. Het zou mooi zijn als je een luchtvochtigheid van minder dan 55% in de slaapkamer hebt.
55% RH zo dicht aan de kust haal ik bijna nooit. Daarbij krijg ik last van astmatische bronchitis bij grote luchtvochtigheidverschillen tussen binnen en buiten. Was vooral een probleem bij ons op het kantoor. Sinds ik daar niet meer werk is die ellende vrijwel over.
Ooit heb ik vreselijke hooikoorts gehad in franse hotels. Kwam door de vele berken die daar op dorpspleintjes staan. Wist het franse woord voor hooikoorts niet en vroeg iets tegen voorjaars-allergie.. Achteraf is dat vaak het juiste woord. Pollen, huisstofmijten maar ook wasverzachters en bier speelden bij mij een rol. Wasverzachters gebruik ik nooit, maar zo’n hotel doet dat helaas wel.
Zelf laat ik altijd mijn bed open liggen zodat de huisstofmijten beter uit kunnen drogen. Heb de indruk dat dat helpt. M’n hooikoorts is gezakt ver onder het niveau waar medicijnen voor nodig zijn. Overigens zorgen de medicijnen er vaak ook voor dat je niet meer buiten die medicijnen kan. Gouden handeltje.
Dank voor je aanvullende informatie. Dan van die wasverzachters wist ik ook niet. Ook aan de luchtvochtigheid had ik niet gedacht.