Door de bomen van de crèmes zie ik het bos niet meer. Zo langzamerhand weet ik niet meer wat voor huid ik heb. Vet of droog? Oud en rimpels? Dag en nachtcrème gebruiken? Als je naar die strakke huidjes op de reclame kijkt weet je zeker dat je iets helemaal verkeerd doet.
Diagnose
Het begint met een huiddiagnose. Zou je dit zelf kunnen? Boerenverstand gebruiken? Schoonheidsspecialiste? De ene dag kijk ik in de spiegel en geef ik mezelf nog een 8 maar dit beeld kan tot een ruime onvoldoende zakken na een nachtje slecht slapen. Wat smeer ik dan in de vredesnaam op mijn gezicht?
Collageen
Ouder worden doen we allemaal. Worden de rimpels minder diep door collageen? Niemand geeft garantie. Collageen zorgt er voor dat je een stralende huid hebt. Inmiddels weet ik dat mijn lichaam stofjes aanmaakt bij stress die collageen afbreken. Gewoon geen stress hebben dus; blij zijn en vooral niet depressief worden. Ouderdomsvlekken dienen zich aan op mijn handen.
SPF
Lees eens wat er op het gemiddelde potje staat geschreven. Snap jij waar de ingrediënten voor staan? Creatine, een beetje glutamine, aminozuren, enzymen etc. Ik ken ze allemaal niet. Het enige dat ik onthoud is dat je je moet beschermen tegen UV straling (SPF). Zou dat ’s nachts ook moeten? Ik heb ergens gelezen dat je je dagcrème ook ’s nachts kunt gebruiken.
Fabels
Vroeger smeerde ik wel eens na een avondje feesten tandpasta onder mijn ogen om wakker te worden. Is nergens goed voor. Sperti (aambeienzalf) smeren om je wallen te laten verdwijnen helpt ook niet. Van wassen met koud water krijg je alleen maar een koud gezicht. Pizza, patat en chocola veroorzaken geen puistjes; ook zo’n hardnekkig gerucht. Eten heeft geen invloed op het ontstaan van acne. Zorg er ‘gewoon’ voor dat je gezond leeft. Vroeger, in mijn jeugdpuistjesperiode, heb ik brandnetelthee gedronken. Smerig en zinloos dus.
Rimpels voorkomen
… Niet roken, vermijd overmatig drinken, bewegen in de buitenlucht, water drinken en vooral lekker ontspannen slapen. Dat ontspannen slapen is vooral in de overgangsperiode een enorme uitdaging. Al die wisselende hormoonspiegels zorgen er ook voor dat je emoties alle kanten opgeslingerd worden. Onredelijk of niet; ze zijn gewoon aanwezig. Ook ’s nachts. Piekeren is met de regelmaat van de klok een nachtelijke hobby.
Overgang vervolg
Die eeuwige hormonen. Na de menopauze komt je lichaam in een soort cultuurshock. Je celmassa krimpt en je cellen vernieuwen ook nog eens minder snel. Het oestrogeenniveau daalt (en er daalt/zakt nog veel meer naar beneden…) en neemt je huid in de loop mee. Je huid wordt gewoon slapper. Professionals noemen dit intrinsieke huidveroudering. Overgeleverd aan de grillen van de natuur dus. Smeren moet je, maar wat en waar? Wie helpt me?
Draag je leesbril als je een crème gaat kopen. Maak jezelf niets wijs en zorg dat je lekker in je vel zit. Gelukkige mensen stralen. Een beter middel is er niet.
Geef een antwoord