Hoesten kan je slopen. Vooral nu het kouder wordt (is), beginnen er meer mensen te hoesten. Heb je last van slijmhoest of een droge hoest? Of heb je kinkhoest? Wat kun je hier zoal aan doen?
Hoesten en kinkhoesten
Door de dames en heren medici wordt het hoesten vaak in twee soorten verdeeld. Slijmhoest en de droge hoest. Vaak hoest je door een griep of een verkoudheid. De virussen irriteren je bovenste luchtwegen en produceren slijm dat uit je lichaam moet. Hoesten dus. In de zomer van 2014 kreeg ik kinkhoest. Toen wist ik weer wat hoesten was.
• De slijmhoest is nuttig en niet zo vervelend. Het slijm wordt mee opgehoest en dan ben je van het hoesten af. Je kunt het gewoon doorslikken als je dat wilt. Vroeger gingen allerlei spookverhalen de ronde maar het slijmt komt er via je darmstelsel weer uit.
• Droge hoest is een nachtmerrie. Kriebel in je keel kan je dan ook tot wanhoop drijven. Vooral als je in je bed ligt en je wilt slapen. Als je je keel vaak gaat schrapen kan dit ook weer leiden tot hoesten. Hoesten zonder dat er niet of nauwelijks slijm naar boven komt. Meestal duurt dit maar een week of twee.
Korte tekst en uitleg
Onze luchtwegen zijn heel gevoelig. De slijmvliezen in onze luchtwegen worden geprikkeld; daarna ga je hoesten. Je kunt hoesten door een verkoudheid of griep (virussen), astma, longontsteking, roken en soms ook door de bijwerking van medicijnen. Ook een allergie of hooikoorts kunnen de boosdoener zijn.
Kinkhoest
Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Die krijg je ‘gratis’ van iemand die in je buurt niest of hoest en al besmet is met de kinkhoestbacterie. Vaak weet degene dan nog niet dat het hoesten door een kinkhoestbesmetting komt (incubatietijd is 4 weken). Zo iemand besmet iedereen in z’n omgeving. Ik was ook ooit het slachtoffer.
Ze noemen het ook wel de ‘100 dagen hoest’ … dat zegt genoeg he?! Kinkhoest gaat gepaard met kokhalzen, braken, benauwdheid (je hebt echt het idee dat je stikt) en geeft een blaffende c.q. gierende hoest. Op YouTube vind je zelfs filmpjes van mensen met kinkhoest. Let vooral op dat je niet bij baby’s in de buurt komt. Zij zijn vaak nog niet ingeënt en lopen enorme (zelfs dodelijke) gezondheidsrisico’s. Ik ben maanden onder de pannen geweest en kon in het begin geen 500 meter lopen zonder een hoestaanval. Vooral de nachtelijke hoestaanvallen met ademnood en braken, hebben me tot wanhoop gedreven. Geen longarts die iets voor me kon doen.
Hoe kun je hoesten voorkomen en wat kun je er aan doen?
- Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes.
- Zorg er voor dat de lucht in je huis zo schoon mogelijk is.
- Ventileren. Slaapkamer raam open, het bed open laten en regelmatig verschonen. Wassen boven de 60 graden om alle bacteriën te doden.
- Als de lucht te droog is zou je bakjes water aan de radiator kunnen hangen (ideaal zo tussen de 40% en 60%).
- Zorg dat je slijmvliezen vochtig blijven. Dus drinken of op een snoepje of dropje zuigen.
- Probeer bij een naderende hoestbui zoveel mogelijk door je neus te ademen.
- Zou het kunnen liggen aan brandend maagzuur? Ga bij twijfel naar de huisarts.
Tips en tricks
Bij slijmhoest: Eigenlijk moet je hier niets aan doen. Je lichaam wil het slijm kwijt. Als je makkelijker slijm wilt ophoesten zou je een stoombad kunnen nemen.
Bij droge (kriebel of prikkel) hoest: Om je keel te verzachten zou je voldoende moeten drinken. Je loopt anders het risico dat je keel pijn gaat doen. Vooral warme dranken verzachten; thee met honing (nooit aan kleine kinderen geven) of suiker bijvoorbeeld. Je kunt ook op een snoepje of dropje zuigen. Op internet vind je heel veel recepten. Gorgelen kan ook helpen. Dit werkt net zo goed als de dure middeltjes die je in bij de drogisterij koopt. Hier is de werking nog nooit van aangetoond. Soms is het fijn om je hoofd iets hoger te leggen. Je krijgt op deze manier iets meer lucht en minder prikkels.
Wanneer naar de huisarts?
Na een verkoudheid blijven je slijmvliezen vaak nog een tijdje overgevoelig en blijf je hoesten. Vooral bij temperatuurverschillen. Als je in de winter van binnen naar buiten gaat. Het inademen van koude lucht is dan een trigger.
Wanneer moet je naar de huisarts? Als je langer dan twee weken blijft hoesten en je het gevoel hebt dat je ernstig ziek bent (rillingen, kortademigheid, piepende ademhaling, vermoeidheid, bloed/slijm) moet je altijd even contact maken met je huisarts. Dat heb ik destijds ook gedaan en na een bloedonderzoek werd vastgesteld dat ik kinkhoest had.
Baby’s, oudere mensen en anderen met weinig afweer heb ik zo veel mogelijk vermeden. Ik was helemaal kapot door het vooral nachtelijke hoesten. Ik hield er een paar gekneusde ribben aan over. Gelukkig geen nekhernia opgelopen of met gesprongen adertjes in het oogwit rondgelopen. Toen wist ik weer dat er eigenlijk zo goed als niet te doen is aan hoesten.
… kwestie van lange adem …
Zelf heb ik last van astmatische bronchitis en daar helpt bitter weinig tegen, behalve een stoombad met iets van mentol. Zelf gebruik ik daar rhinocaps voor en dat bevalt me goed. Het is een soort droge hoest, maar die komt ver uit de longen/bronchiëen. Daarom werkt weinig dat je inslikt. Dat stoombad doet niet veel meer dan de hoest-aandrang onderdrukken en na een paar keer verdwijnt dan ook de hoest-ellende. Ik heb ook een stoombad met gewoon zoutwater geprobeerd, maar dat werkte bij mij niet.
Die hoest wordt zeker aangewakkerd door hooikoorts/wasverzachters/huismijt/bier/pasta en dit is zo ongeveer de tijd dat het bij mij begint. De zwarte els en berk hebben voor mij de irritantste pollen. Met gras heb ik geen probleem, maar dan is m’n lichaam -zo ver na de winter- ook weer sterker.
Al vrij snel leerde ik dat ik een constante luchtvochtigheid nodig heb. 60% is prima. Er moet geen groot verschil zijn tussen binnen en buiten. Op kantoren met een veel te lage luchtvochtigheid had ik erg grote problemen.
Dit zijn heel veel praktische tips. Ook ik heb last van hooikoort maar niet zo heel erg. Ik loop bij vlagen dag en nacht met papieren zakdoekjes. Hoesten komt in mijn woordenboek niet voor. Alleen onder het kopje kinkhoest leerde ik de definitie weer kennen. Wie heeft er nog meer tips?