Hitte; we kennen het in veel vormen. Misschien niet de hitte van dit voorjaar maar wel de hitte in de vorm van opvliegers. Wat zijn de risico’s en wat kun je er aan doen om het te voorkomen of er zo weinig mogelijk last van te hebben?
Hitte in de zomer
Na dit regenachtige voorjaar kan het in de zomer toch nog erg warm worden. Voor sommige mensen ultiem zweten. Voor mij kleeft er een schaduwzijde aan de hitte. Ik kan er gewoon niet tegen. Met een gezicht zo rood als een tomaat zoek ik zo snel mogelijk verkoeling. Ouderen en chronisch zieken hebben ook last van het warme weer. Vaak zijn er extra sterfgevallen in een periode van aanhoudende hitte. Vooral als deze hitte samen gaat met een hoge luchtvochtigheid, weinig wind en weinig afkoeling in de nacht. Kwetsbare groepen krijgen last van concentratieproblemen, benauwdheid of vermoeidheid. Maar ook duizeligheid, hoofdpijn, uitslag, kramp, misselijkheid en bewusteloosheid. Mijn tomaat-gezicht valt dan nog reuze mee.
Wat kun je preventief doen?
- Voldoende drinken maar matig het gebruik van alcohol.
- Draag dunne kleding, blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning tussen 12 en 16 uur. Ga ’s avonds eens boodschappen doen.
- Zorg in huis voor een goede ventilatie en maak gebruik van zonwering of airconditioning.
Opvliegershitte
In de overgang krijg je (bijna 90% van de vrouwen) te maken met de zogenaamde opvliegers. Dit komt door de verminderde oestrogeenproductie. Het kan enkele seconden aanhouden maar ook wel een half uur. Ook al is je lichaamstemperatuur normaal, je hersenen ‘denken’ dat je het te warm hebt en geven een alarmsignaal af: koelen die hap! Je bloedvaten verwijden zich en je gaat zweten (… de ’tomaten’ onder ons dus niet … ). Vooral ’s nachts is het zoeken naar een plekje boven de dekens of er weer onder. Binnen een paar seconden rillen en koude voeten. Slecht slapen en een slecht humeur zijn gegarandeerd.
Wat kun je preventief doen?
- Probeer je ademhaling onder controle te houden met een langzame buikademhaling.
- Iedere dag bewegen. Fietsen, wandelen, tennissen etc. (altijd goed).
- Kleed je bewust. Kies ademende stoffen zoals katoen of linnen. Draag je kleding in laagjes zodat je, als het warm krijgt, een laagje kunt uittrekken.
- Voldoende drinken. Vermijd koffie, alcohol en sterk gekruid voedsel.
Mocht dit alles niet helpen: vraag je huisarts om raad. Ik gebruik al jaren een vrouwelijk geslachtshormoon (een progestageenhormoon). Het werkt als een oestrogeen- en androgeenhormoon. Ze remmen naast de opvliegers en de rest van de overgangsongemakken, (net als oestrogenen) de botafbraak en versterken de botten ook nog in één adem mee. Pijn in de rug en zo krom lopen als een hoepel wil niemand meer toch?
… misschien is een koel hoofd belangrijker dan een warm hart in dit geval …
Geef een antwoord