Hamburger
De Mongolen stopten (al heel lang geleden) een stuk (rund)vlees tussen hun zadel en paard. Op den duur was zo’n stuk vlees mals genoeg om te eten. Zij hadden geen restaurantjes onderweg. In de tijd dat ze oorlog voerden met Rusland werd dit stukje vlees al snel ‘steak-tartaar’ genoemd. De Russen noemden de Mongolen nl. Tartaren. Waarom ze dat doen staat uitgelegd op deze wikipedia-site. Deze oorlog dateert al van de 13e eeuw, toen de Mongolen onder Dzjengis Khan naar het westen opdrongen. Dzjengis Khan had een van de meest effectieve en indrukwekkendste legers ooit. Natuurlijk met onzinnig veel bloedvergieten. Zijn leger doodde 40 miljoen mensen. Pas in 1480 kon Iwan III het Mongoolse juk van Moskou afschudden.
Rauw
In de 15e eeuw ‘waaide’ deze steak-tartaar over naar Europa; voor het eerst in Hamburg. Ook daar aten ze (volgens traditie) dit vlees gewoon rauw. In Hamburg werd het vlees op het vuur gelegd en al snel werd de steak ‘Hamburger’ genoemd. Dus de hamburger komt niet uit Hamburg en er zit ook geen ham in de hamburger. De echte hamburger bestaat uit 100% rundvlees, gedrukt in een afgeplatte ronde vorm. Natuurlijk gebruiken we ook wel eens half-om-half gehakt. Tegen de regels van de echte liefhebber natuurlijk.
Juicy bakken
Bij een goed gebakken hamburger moet je de kerntemperatuur goed in de gaten houden. Grofweg is het tussen de zes en acht minuten bakken. Houd dan 70 °C aan in de kern. Na 62 °C zijn de meeste micro-organismen gedood. Het is gemalen vlees dus dat is altijd oppassen. Laat ze niet buiten liggen maar bak ze vanuit de koelkast. Weet je het niet zeker, vooral bij een wat dikker exemplaar, snijd er dan eentje door. Als het roze is aan de binnenkant, is de hamburger nog niet gaar. Ik waag me niet bij de liefhebber van de rood of rosé burger. Daarvoor moet je over een portie weerstand beschikken. Ze moeten dan sowieso van een superieure kwaliteit zijn.
Hoor je wel tot deze groep: Houd voor rood zo’n 45 à 50 °C aan en voor rosé zo’n 50 à 55 °C. Let op, je burger gaart nog wat door als hij van de grill af komt.
Broodje
Heb je dan trek in een broodje hamburger? Pak dan een rond zacht broodje met sesamzaadjes bovenop. Volgens mij zijn ze kant en klaar te koop bij de supermarkt. Pas het formaat van het broodje aan op je hamburger. Als je een hamburger op een hard bolletje legt, pers je alle ingrediënten er tussenuit. Leg de binnenkant van het broodje op de grill, zodat deze lekker krokant wordt. Het gaat uiteindelijk om de verschillende structuren natuurlijk.
Wie heeft het ultieme recept?
Ik hou ervan dingen apart te eten , dus hamburger eten we bij avondeten met groente en patat.
Wat als hamburgerbroodje wordt verkocht vind ik veel te zoet, zeker bij de bekende hamburgerketens. Maar daar kom ik eigenlijk alleen voor een Sundae ijsje