Egmond aan Zee. Wat in de vorige eeuwen een groot vissersdorp was, is nu intiem en toeristisch. Wij logeren vlak bij de grote witte Jan van Speijk / vuurtoren (1834) in Hotel Golfzang. Vroeger was de zee meedogenloos en sleurde regelmatig huizen in het water. Nu ondenkbaar als je over de boulevard wandelt.
Egmond of ‘Egmont op Zee’ geplunderd door watergeuzen
Egmond aan Zee bestaat al sinds 977 (‘Egmont op Zee’). Een rijke boer heeft ooit een paar huisjes aan zee laten bouwen voor arme gezinnen. In ruil voor 10% van hun visvangst mochten ze gratis wonen. Zij trotseerden de zee met hun bomschuiten (De Pinck). Zo ontstond Egmond. Zoals veel dorpen had ook Egmond geen haven. De Egmonders gebruikten daarom dit type vissersboten (met platte bodem) omdat ze makkelijk over het strand getrokken konden worden.
Door plundering van de watergeuzen en het weghappen van land door de zee, is er niet veel van het oorspronkelijke Egmond bewaard gebleven. Rond 1600 was het dorp twee keer zo groot als nu. In 1741 werden door erosie van de kust tijdens een storm in de winter 36 huizen en een complete kerk de zee in gesleurd. De duinen van toen waren veel lager dan wij ze nu kennen en boden niet zo veel bescherming tegen de sterke wind van zee als nu.
Toerisme
Rond de 19e eeuw werden er grotere vissersschepen gebouwd. Niet geschikt voor het Egmonder strand. Daarom trokken de Egmonders naar IJmuiden om op stoomtrawlers te werken. Gelukkig ontstond in deze periode het toerisme. Toen alleen weggelegd voor de rijken. Zij lieten zomervilla’s, luxe eethuizen en hotels bouwen met uitzicht op zee. Compleet met een station voor de stoomtram. Ook ontstond de trek van de ‘witneusjes’ naar zee; zeelucht was toen ook al gezond. Veel van toen is verdwenen maar heeft plaatsgemaakt voor veel leuke kleine winkeltjes en eetgelegenheden.
Gezellig
De sfeer is ontspannen en vriendelijk in Egmond aan Zee. We verbazen ons er over dat de ontbijtzaal in het hotel afgeladen vol zit. Zo maar een weekend in November. Gezellig druk zoals wij Nederlanders zeggen. Nergens agressie of zichtbare vernielingen. In het dorp is van alles te krijgen. Veel restaurantjes; van Italiaanse ijsjes tot een uitgebreid Nederlands 5-gangen menu. Genoeg te beleven, ook buiten het hoogseizoen. Mocht je je dan toch nog vervelen kun je altijd nog in de auto stappen en de omgeving verkennen. Alkmaar is om de hoek.
We hebben de kraag hoog omhoog dit weekend want het waait hard en het is koud. We zien in de verte stoere kite-surfers op blote voeten (…) en vissers die met veel geduld naar een hengel zitten te kijken. Voor ieder wat wils. Binnen en buiten. Wij maken de keuze tussen een van de paviljoens om te genieten van een lekker glas wijn.
Ik wil je niet jaloers maken want ik weet dat je niet meer motor kan rijden en ik kan mij voorstellen dat je het echt nog wel mist.
Ik zwerf graag met de motor door de kop van Noord Holland. Wat leuk rijden is, is binnendoor naar Den Helder, Julianadorp en dan via Callantsoog verder via de kust afzakken. Langs Petten, Schoorl, Bergen en dan Egmond. Motor ergens neerzetten en lekker over het strand banjeren. Gewoon met de motorlaarzen aan. En dan op een strandtentje van iets lekkers genieten, wat bij het seizoen past. Hele mooie weg om te rijden, zeker op de motor. Je waant je in het buitenland met de leuke bochtige weggetjes. Alle kustplaatsjes hebben dezelfde charme. Schagen is net als Alkmaar ook een leuk plaatsje met veel leuke terrasjes. En het leuke is dat elk jaargetijde zijn eigen charmes heeft. In het voorjaar, als de bloembollen in bloei staan, ruikt het heerlijk. Vooral de hyacinten. Alleen tijdens de oogsttijd van kool en aardappels is het wel eens eng met de prut en modder op de weg (vind ik). Vooral als het geregend heeft. Maar ook de dijken zijn geweldig leuk om te rijden, ik denk wat minder leuk met de auto omdat de dijken ook nogal smal zijn en dan zit je met voorrang enzo. Minder mooi om te rijden met de motor omdat de wegen rechter zijn maar ook heel charmant zijn de Purmer en de Beemster, kun je gelijk als je met de auto bent, aardappels, groenten, fruit, bloembollen en kaas bij de boer kopen.
Ik rij het liefst door de kop van Noord Holland buiten het seizoen om. Voor mij is het een minivakantie van een halve dag. Om weer energie op te doen om mijn gehandicapte kind weer op te vangen en te verzorgen.
Elke provincie heeft zijn eigen charmes. Wat wonen we toch in een mooi land!
Tja … herkenbaar. Ik heb daar ook veel gereden; ook de boot op naar Texel. Rondom Zwolle (langs de IJssel) maar ook Drenthe, Friesland en Groningen zijn prachtig om te rijden. Wind door je haren en je hoofd leeg. Genieten van koffie en appelgebak in Hindeloopen, Raalte of Dwingeloo. Nederland is mooi.
Ik kom er een aantal keer per jaar omdat het voor mij erg dichtbij is. De echte Derpers gebruiken meer een tractor dan een fiets. Niet omdat het zo agrarisch is, maar om hun bootje er mee uit het water te trekken. Tot in alle hoeken zie je dan ook tractors op parkeerplekken langs de weg of achter het huis.
Ik vraag ook wel eens waar de Eg stroomt of heeft gestroomd, maar dat weten ze niet. Bij Roermond is dat een stuk duidelijker.
Zelf vind ik kleine stukjes van Egmond a/d Hoef leuker, maar daar is het behelpen met de horeca.
In Egmond aan/Zee t/m Camperduin zijn het nog altijd de Duitsers van net over de grens die er veel komen.
Ja het blijft ons ook opvallen dat er zoveel Duitsers zijn. Ze hebben zelf niet echt een kust met duinen dus ik kan me voorstellen dat ze onze kant op komen. Zijn gezellige en keurige mensen. Niets mis mee. Stipt en correct. Mij gaat het vooral om de duinen en de zee. Het is dan fijn dat je ’s avonds op een gezellig terrasje kunt zitten.
Ik zoek al jaren naar foto’s van de twee Medische kindertehuizen Juliana-, en Beatrix huis voor kinderen. Stond op een heuvel. Heeft iemand foto’s ervan?
Ik hoop dat iemand je kan helpen.