Wat is het voor soort bacterie?
Het is niet één Escherichia coli, er zijn meerdere (honderden) varianten. De bacterie komt van nature voor in de darmen van dieren en mensen. In de dikke darm beschermt het tegen ongecontroleerde groei van schadelijke bacteriën en maakt vitamine K aan. Maar er zijn ook enkele stammen die kunnen zorgen voor een blaasontsteking of voedselvergiftiging (rauw vlees, rauwe groenten en rauwe melkproducten). Bij een voedselvergiftiging word je ziek tussen 3 of maximaal 14 dagen na de besmetting. Soms zit deze ‘poep’ bacterie in ons drinkwater of zit op een vork omdat je van rauw naar iets anders prikt tijdens het koken. Was je handen dus met zeep en gebruik niet steeds dezelfde snijplank of bestek.
Klittenband
In je blaas aangekomen, ‘plakken’ deze bacteriën aan het slijmvlies. Ze zijn bekleed met uitsteeksels die werken als een soort klittenband. Niet weg te spoelen door de urinestroom zeg maar. Ze kruipen makkelijk tegen de ‘stroom’ in naar binnen en nestelen zich in je blaas. Helemaal als je in de overgang bent omdat de zuurgraad ook nog eens verandert. Soms gaat een ontsteking vanzelf over (nog nooit meegemaakt) en soms moet je naar de huisarts voor een antibioticakuur. In het ergste geval overleven deze irritante wezentjes in de diepere slijmvlieslagen van de blaas en trotseren de voorgeschreven antibiotica. Kijk daarom eens op internet naar je plashouding. Zit vooral rechtop met je voeten plat op de grond.
Dodelijk
Meestal is deze e. colibacterie onschadelijk. Toch zijn er ongeveer tweehonderd verschillende e–coli soorten die de giftige stof shigatoxine produceren. Deze soort kan schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. De EHEC variant kan dodelijk zijn. De infectie gaat gepaard met met hevige diarree, braken en buikpijn; veroorzaakt bloedarmoede en ernstige schade aan de nieren.
Het is inmiddels bijna 60 jaar geleden dat ik ruim een jaar gewerkt heb in een instellingskeuken. Uit die tijd heb ik nog steeds de (ijzeren) discipline overgehouden dat je tijdens het koken vaak je handen wast, schone snijplanken gebruikt, je messen tussentijds afspoelt met warm water, je werkvlka schoonhoudt, etc. Keukenhygiëne werd er ingeramd door de chef.
Uit die tijd heb ik ook overgehouden dat ze mij niet meer blij maken met een ‘mals’ biefstukje. Vlees waar nog (rood) vocht uit komt na bereiding hoef ik niet, dus iets als het gehakt even proeven of het voldoende gekruid is, zit er bij mij niet in. Ik maak in zo’n geval wel een klein balletje en doe dat 20 á 30 sec in de magnetron. het duurt een ietsiepietsie langer, maar heeft hetzelfde effect.
Dank je voor je tips. Vaak denken mensen dat het gaat om bedorven voedsel maar het zijn ook soms de werkoppervlaktes die voor kruisbestuiving zorgen. Ik heb zelfs thuis verschillende snijplanken voor verschillende producten. Handen wassen kan niet vaak genoeg volgens mij; vooral als je aan het koken bent.
Interessant artikel Herma! Ik heb een keer in mijn leven blaasontsteking gehad en ik wist toen niet waar ik het moest zoeken, ik was echt vreselijk ziek! Ik ben ook een schone kok met snijplanken voor verschillende soorten voedsel. Bovendien gaan ze altijd na gebruik ook mee in de vaatwasser.
Sommige vrouwen hebben nauwelijks klachten van de blaasontsteking maar ik weet ook niet waar ik het zoeken. Helaas. Ik doe ontzettend m’n best om het voorkomen. Ook met de snijplanken ben ik erg precies. Mijn echtgenoot heeft snel last van zijn maag/darmen dus alles wat ik preventief kan doen, doe ik.