Currypastamix. Ben je dit weekend of gewoon in december op zoek naar een smaakvol gerecht dat ook nog eens snel op tafel staat? Fiets naar de supermarkt en maak deze rode curry. Geen kennis nodig van de Aziatische keuken; genieten zonder Michelinster.
Benodigdheden:
200 gram rijst (ik doe meestal gele rijst omdat dat qua kleur mooi past bij het rode van de curry en eventueel groene (koriander of peterselie) garnering)
400 gram kipfilet of kippendijfilet (kant en klaar gesneden)
150 gram cherrytomaatjes of in stukjes gesneden Roma tomaten
150 gram peultjes of 150 gram verse sperzieboontjes
2 eetlepel rijstolie (of jouw favoriete bakolie)
200 milliliter kokosmelk
1 bakje gram Conimex Rode Curry. Basisrecept vind je via de link.
maar ook: uien, paprika, spinazie, etc.. Varieer vooral met ingrediënten die je zelf lekker vindt. De kip kun je bij een vegetarische maaltijd, vervangen door bijvoorbeeld mango of kikkererwten.
Currypastamix
Aan de slag. Soms heb je totaal geen inspiratie en wil je gewoon een warme, lekkere en smakelijke maaltijd op tafel. Niet omzeuren met kruiden en lastig te verkrijgen ingrediënten. Niet met de bus naar de Toko in de stad. Dit recept past precies in mijn straatje.
Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Zorg tegelijkertijd dat je alle ingrediënten in blokjes hebt. Al dan niet kant en klaar aangeschaft. Gesneden op verantwoorde snijplanken. Als je peultjes gebruikt zul je de puntjes er af moeten snijden en met veel geduld de draadjes er uit gaan halen. Sperzieboontjes zijn minder bewerkelijk. Tenminste als je ze, zoals ik, kant en klaar (gepunt) hebt gekocht. Het gaat in dit recept om gemak en snelheid. In deze decemberdagen hebben we het druk genoeg met het ophangen van de ballen en willen we in de dagen voorafgaand aan de festiviteiten niet te lang achter het aanrecht staan.
Roerbakken
Verhit 2 el wok olie in een fijne braadpan. Roerbak hierin de kipblokjes (of reepjes) ca. 4 min. Ik wrijf de kip vooraf in met zwarte peper uit een potje. Kijk voor de verdere bereidingswijze op de verpakking van de currypastamix. Breng het geheel al roerend aan de kook tot de saus de gewenste dikte heeft.
Voeg als laatste de tomaten toe en verwarm ze nog 2 minuten met het geheel mee. Kroepoek erbij of komkommer in het zuur. Of helemaal niets. Mijn komkommer in het zuur was geen daverend succes. Het zag er uit als iets bizars op sterk water werd me verteld. Experiment mislukt.
Koriander
Vanuit de pan of direct in de keuken verdelen op het (verwarmde) bord. Garneren met koriander of een ander groen kruid (zeep). De laatste keer heb ik de curry in eenpersoons ovenschaaltjes gedaan, dekseltje van bladerdeeg erop (bestrijken met eigeel) en nog even in de oven. Zag er, in tegenstelling tot de komkommer, leuk en smakelijk uit.
Wat is kokosmelk
Kokosmelk komt van het geraspte, witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot. Dit vruchtvlees wordt gemengd met warm water of het water uit de kokosnoot. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen. Dit (dikke) romige vocht noemt men kokosroom. Dit proces wordt herhaald, de kokospulp wordt dus voor een tweede keer gemengd met warm water, het vocht dat men er nu uitknijpt is minder dik en noemt men kokosmelk. De zogenaamde tweede persing. Wat men in blikvorm verkoopt als kokosmelk is vaak een mengsel van die twee en kan enorm variëren in dikte/vetgehalte. Zelf doen lijkt me monnikenwerk.
Let op:
- Sommige blikjes kokosmelk zijn gezoet. Niet kopen dus want dan verpest je je currymix. Suiker toevoegen kun je zelf wel als het moet.
- Kokosroom wordt vaak aangezien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar vergis je niet; kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Slimme marketing noemen we dit.
… er is geen oprechter liefde, dan de liefde voor eten … (bron: George Bernard Shaw).
Allemaal hele fijne kerstdagen!
Lekker!
Ik maak vaak een vergelijkbaar recept, en gebruik dan de groene curry, en Thaise kipblokjes en Thaise of Japanse wokgroentenmix (van de bekende grootgrutter).
Vrij pittig, maar erg lekker!
De groene curry maak ik ook regelmatig. Heerlijk, pittig en lekker. Soms hoeft lekker niet moeilijk te zijn.
Maar vergis je niet; kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Slimme marketing noemen we dit.
Maar ook: kokosroom bevat alleen plantaardige vetten en dat is dan weer beter voor de cholesterol dan dierlijke vetten.
He … dank voor je aanvulling. Ik denk dat je altijd goed op de verpakkingen moet letten en zelf je eigen koers varen. Je intuïtie zegt vaak al wel wat goed is en wat niet.