Verkiezingen. Volgens peilingen is Nederland uit de crisis. Alles doorgerekend door het Centraal Plan Bureau. In mijn zoektocht op wie ik wil stemmen kom ik van alles tegen. Het bruto binnenlands product neemt toe, maar we zien meer daklozen dan ooit te voren. Geen rente op spaartegoeden en hoge zorgkosten.
Consumptie of krimpgebied
In de aanloop naar de verkiezingen lees ik regelmatig dat de economische groei zich de afgelopen 9 jaar in een opgaande lijn beweegt. We gaan meer buiten de deur eten, we gaan meer/vaker trouwen en geven meer tuinfeesten. Ook wel ‘Consumptie’ genoemd. De huizenverkoop zit in de lift, de werkgelegenheid neemt toe en we geven massaal meer geld uit aan auto´s (2e hands en verhuur). Ook kledingzaken hangen de vlag uit. Ik snap het allemaal niet. Bedrijven gaan nog steeds failliet en winkels sluiten hun deuren. In mijn omgeving ontmoet ik veel 55plussers zonder baan.
Wonen in een krimpgebied
In het afgelopen jaar ging het in Nederland zelfs beter dan de in ons omringende landen. Hoezo krimpgebieden*, vluchtelingen en vergrijzing? Aan de andere kant lees je dat Nederland nog wel een inhaalslag moet maken. Snap je het nog? We maken ons vandaag de dag ook nog eens zorgen over het zich terugtrekkende Amerika (lees: Trump) en natuurlijk ook over de onder druk staande Euro. We gaan samen gebukt onder de financiële ellende in Griekenland en Italië. Als je door al deze financiële ellende geen fatsoenlijke medicijnen kunt betalen (tegen botontkalking) loop je zeker weten krom voordat je überhaupt 67 jaar bent geworden en kun je je rollator niet meer vasthouden door je versleten gewrichten.
- Krimp is het omgekeerde van bevolkingsgroei. Jonge mensen en gezinnen trekken weg en de achterblijvende bevolking vergrijst. We zien leegstaande of onverkochte huizen. Winkels staan leeg. Heeft trouwens niets te maken met de aardbevingskrimpscheuren in de provincie Groningen.
Spaarrente na de crisis
Van de ooit explosieve spaarrentes is niets meer over. Waar we het in de jaren rond 2009 konden doen met 5% of meer, hebben we nu (na de crisis) minder dan 1% rente op ons spaartegoed. Vroeger was het zelfs leuk om te sparen. De Europese Centrale Bank verlaagt haar rentetarief nog steeds. Banken kunnen daardoor makkelijker geld lenen bij deze ECB en hoeven minder te putten uit eigen buffers (ons spaargeld). Daarbij verdienen ze nauwelijks geld als ze ons spaargeld uitlenen aan beleggers, bedrijven of andere banken door de lage marktrente. Om de inflatie omhoog te krijgen, houdt de ECB de rentetarieven lekker laag. Het gaat er steeds om dat banken goedkoop kunnen lenen en meer geld uit kunnen geven. Maar dat willen wij toch ook? Het risico bestaat dat we massaal ons geld van de bank halen en het in een oude sok stoppen. Niet doen trouwens … veel te gevaarlijk.
Betalingsproblemen en schulden
De afgelopen jaren heeft (bijna) iedereen te maken gehad met een inkomensterugval. Veel medeburgers zijn na de crisis hun grip op de financiën kwijt (betalingsachterstanden of rood staan). Het NIBUD adviseert om 10% van je inkomen te sparen. Dat moet dan wel kunnen als je zo rond de 1000 euro bruto per maand verdient. In tegenstelling tot ca. 2500 euro als je een modaal inkomen tot je beschikking hebt. De basislasten blijven nl. voor iedereen netto hetzelfde (ziektekosten, verzekeringen, belastingen). Bijna 21% heeft betalingsproblemen en schulden. Heftig om te lezen. Kinderen die geen kadootje krijgen op hun verjaardag en met honger naar bed gaan. De ouders afhankelijk van de voedselbank. Dat is ook Nederland.
Welke grafiek is de juiste (hoe interpreteer je de stijgende lijn) vraag je je af? Wat speelt er zich achter de schermen af?
Pensioen
Stel je voor dat je binnen een afzienbare periode je pensioen bereikt. Ook een soort crisis voor velen. Als je ouder wordt moet je meestal meer geld uitgeven aan zorgkosten. Steunzolen, steunkousen en incontinentiemateriaal. In het huidige zorgstelsel kost dat relatief meer dan vroeger. Je gaat geld uitgeven aan huishoudelijke hulp, extra stookkosten en vrijetijd/vakantie. Als je 90 bent zul je iets minder vaak op vakantie gaan maar misschien hik je dan tegen de aanschaf van een kunstgebit aan. De groep huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek zullen een stijging van hun woonlasten zien. Onze generatie boert qua pensioenopbouw minder goed dan onze ouders. Dit komt door het hogere aantal scheidingen, ZZP-ers, flexibele dienstverbanden en gewoon omdat weinigen een lange termijnplanning maken. Triest? Ja ik wordt er wel een beetje triest van. Wij hebben ook hard gewerkt en ons ‘stinkende’ best gedaan. Uiteindelijk krijgen wij ook grijze haren, hoofdpijn en eksterogen.
Voordat ik ga kiezen in Maart, ga ik me goed voorbereiden. Niet alleen nadenken over hypotheekaftrek of de opvang van vluchtelingen maar zeker ook over openheid, respect en objectieve communicatie. Als het aan de stemwijzer ligt sla je de eerste onzichtbare vraag direct over. Je moet de tijd nemen (meerdere stemwijzers invullen) en vooral veel geduld hebben. Wees voorbereid op bijzondere vragen. Lees vooral veel. Uiteindelijk is er veel reden om positief te blijven. We zeuren wel een hoop maar dat hoort er ook een beetje bij. Veel Nederlanders hebben het gewoon goed. Maak je politieke keuze niet op basis van stemmingmakerij. Kijk vooral naar de feiten. We moeten het samen doen; op basis van onderling vertrouwen.
… wordt vervolgd.
…vergeet vooral ook niet, dat partijen loze beloften kunnen doen in de verkiezingstijd. Beloven dat mensen meer geld gaan krijgen, maar daar geen zinnig plan voor hebben = een loze belofte. Het heef dan dus geen zin om op zo’n partij te stemmen, want ze gaan hun belofte niet waar kunnen maken.
Overigens ben ik één van de mensen die wel een hoger inkomen heeft dan acht jaar geleden. Ik denk ook dat er meer van ons zijn, maar dat jij dat misschien niet ziet.
Ook jij hebt weer een prachtige waarheid verwoord. Kijk achterom. Kijk wat partijen hebben gedaan om te komen waar we nu zijn. Stem daar op. Niet op al die beloftes met een enorme roze bril.
Resultaten behaald in het verleden bieden wel degelijk garanties voor de toekomst….
het zonnetje blijft wel schijnen …
Misschien is het goed om de DWDD-Talk van Barbara baarsma van enkele dagen geleden te bekijken. Veel van de bovenstaande problemen krijgen overmatig veel aandacht door de media en als iets goed gaat is het in de krant vrijwel niet terug te vinden. Dwz Nederland doet het al jaren beter dan de omliggende landen. Zo hebben we op Ijsland en Zwitserland na het hoogste percentage aan mensen dat werk heeft. Werkgelegenheidcijfers zijn veel belangrijker dan werkloosheidscijfers waar de media en politiek mee schermen. Het verschil tussen beide is de groep mensen die niet werkt en niet ingeschreven staat als werkloos. Bij die groep stond NL ooit net zo hoog als Zuid-Korea nu omdat vrouwen hier destijds vrijwel geen betaalde arbeid hadden. Dat is dus compleet veranderd en we zijn de USA en Duitsland op dat gebied al jaren voorbij.
Zelf doe ik mijn best om te herkennen of wat er in de krant staat ook klopt en dat valt ook op dit gebied vies tegen. Ze snappen weinig van statistiek en (onderbuik-) gevoel gaat duidelijk boven meetbare feiten.
Om het eenvoudig te houden, mijn kennissenkring en familie zit duidelijk onder modaal. Mijn broer en zwager zijn na 30 jaar WAO overgegaan naar de AOW. Ze hebben altijd auto kunnen rijden en zitten niet in financiele moeilijkheden. Hier in de stad heeft de noodopvang nog immer ruimte en slapen er geen mensen langs de straat of in de parken. 10 jaar geleden was dat wel het geval. Maar dat kwam door nieuw beleid in Amsterdam waardoor een deel van hun daklozen opschoven naar Alkmaar. Daklozenkrantverkopers zie ik bijna niet meer en ook het bedelen in de binnenstad is beduidend afgenomen. Als dat al het geval is, dan betreft het een groepje dat dagelijks uit Den Haag hier met een busje wordt uitgezet en later opgehaald.
Iets anders is de hoge rente van vroeger. Ik heb tot 11% rente ontvangen. De helft ging naar de belasting en de andere helft ging op aan de inflatie. Daar hield je dus ook niet veel van over. Van m’n beleggingen hou ik op dit moment wel behoorlijk wat over, tussen 6 en 12% in de laatste jaren.
Er is nog iets heel anders en dat is dat de commercie en marketing veel beter de mensen het geld uit de zakken weet te kloppen. Budgetwinkels als Aldi en Action zorgen dat mensen veel meer geld uitgeven dan voorheen. Gevolg overgewicht en een huis vol troep. Maar ook de abonnementenbuisiness tiert welig. Waar je voorheen alleen geld uitgaf aan de kabel is het nu voor internet en kabel, mobile communicatie en extra sportkanalen met netflix. Zo is de 7 (15 gulden) euro van 1990 per maand per huishouden opgelopen tot 100 euro per maand, en met veel kinderen kan dat nog een stuk hoger zijn. De elektronica lijkt stukken goedkoper maar is dat niet als we elke 3 jaar alles vernieuwen. Mijn ouders deden 40 jaar met een radiomeubel. Smartphones zijn tegenwoordig binnen 2 jaar te oud. Maar denk bijvoorbeeld ook aan sportschool-abonementen en kinderovang waar mensen voorheen niets aan uitgaven.
De echte fout in NL zit in de hypotheekrente-aftrek. Net als in de omringende landen zou de EU hier een stokje voor moeten steken. Dwz het vergroot de kloof tussen arm en rijk omdat de prijzen van onroerend goed bezopen zijn gestegen en de huren daar in mee gingen. Huurders zijn dus de klos en zeker huurders met een klein inkomen. Zelf heb ik een koophuis en woon daardoor vrijwel gratis. Per jaar geef ik 2000 euro aan kosten uit en de waarde stijgt gemiddeld met 3000 euro per jaar.
Tja … ik heb idd ook naar Barbara Baarsma gekeken en was onder de indruk van haar verhaal. Ze had nl. helemaal gelijk. We doen het niet zo slecht maar de politiek doet voorkomen dat we het slecht doen omdat er vanuit boosheid en agressie meer te realiseren blijkt te zijn. We moeten positief en dankbaar blijven dat er iedere dag water uit de kraan stroomt en we kunnen zeggen wat we denken. Geen censuur, geen arrestaties zonder reden, geen onderdrukking van vrouwen. Door deze discussies en informatie was ik ineens weer super dankbaar dat ik een Nederlander ben. De knop om en vooral positief denken. Geert Wilders is alleen maar negatief en zorgt voor onrust. Ook nog nooit iets gepresteerd. Met het vingertje wijzen kan iedereen. Kapotmaken en negatief zijn heb je geen hersens voor nodig.
Oei, de vorige reactie is wat lang geworden. 😉
En dan ben ik nog de stemwijzer vergeten. Ik vind niet dat volwassen en goed-geïnformeerde mensen daar gebruik van moeten maken. Het betreft alleen zaken uit programma’s die partijen wensen aan te pakken. In de praktijk komt daar door de coalitie-onderhandelingen vrijwel niets van terecht. In mijn optiek kan je beter stemmen op een partij die de laatste jaren voor jouw het meest heeft gerealiseerd. Beloon ze daarvoor met je stem. De PVV heeft bijvoorbeeld niets gerealiseerd, behalve een toename van paranoia en onvrede onder de bevolking en uiteindelijk ook onder diverse politici van andere partijen. Een stem op zo’n partij is een stem op meer onvrede. Er zijn voldoende partijen die de laatste jaren wel constructief waren en met oplossingen kwamen. Dat de media voor zoiets ook weinig aandacht heeft is betreurenswaardig. Toch valt daar echt wel iets over te vinden, maar juist niet in de stemwijzer.
Daar heb je helemaal gelijk in. Gisteravond ook met vrienden over deze kieswijzers gesproken. Volg je hart en je gevoel. Niet de programma’s van de betreffende partijen. Beloon de partijen die de afgelopen tijd wel wat voor jou hebben betekend. Veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven …
Leuk dat Lubach hier ook leest. 😉