Charisma. Waarom vind je sommige mensen charismatisch? Zijn ze slimmer of knapper? Het gaat vaak om een bepaalde uitstraling waardoor ze op de een of andere manier aantrekkelijker worden. Deze mensen krijgen snel de aandacht zonder dat ze daarvoor moeite hoeven te doen.
Charisma
Charisma is een sterke persoonlijke aantrekkingskracht die iemand uitoefent op andere mensen, die wordt ervaren als een bepaalde uitstraling. Deze personen trekken makkelijk de aandacht en zijn snel geliefd bij anderen. Aldus Wikipedia. Bijna op een magnetische of magische manier. Charismatische persoonlijkheden communiceren krachtig maar subtiel. Charismatisch leiderschap gaat vaak over de overtuiging en charme van een leider. Voor mezelf kan ik het eigenlijk niet goed omschrijven. Soms heb je een leidinggevende waarvan je energie krijgt. Die je boeit en helpt het beste uit jezelf te halen. Is dat charisma? Ik weet het niet. Hoe zien jullie dag?
De eerste vermelding van charisma kwam van de apostel Paulus, die rond 55 na Christus de ‘charismata’ beschreef als bijzondere gaven, zoals meeslepend preken of de zieken genezen, die bepaalde uitverkozen personen ontvingen van god. Max Weber introduceerde deze term in de politiek. Het draait volgens hem tussen een affectieve verbinding tussen een leider met bijna bovennatuurlijke krachten, en zijn volgelingen.
Snel geliefd
Persoonlijke kenmerken die bij bovengenoemde alinea horen zijn elegantie, uitbundigheid, positief, aantrekkelijkheid, allure en mysterieus. Het zijn er nogal wat. Charismatische leiders maken regelmatig veel los, vieren het leven maar zijn over het algemeen rustig en kalm. Het komt doordat ze assertief en dominant zijn, zelfvertrouwen hebben maar ook gedreven, ontspannen en oprecht zijn. Communicatief erg vaardig natuurlijk; hoe kan het ook anders. Macht en hartelijkheid tegelijkertijd uitstralen. Voor sommigen acteren op de grens van arrogantie. Op internet vind je tips hoe je charisma kunt ontwikkelen. Fake it till you make it; doen alsof. Door training beïnvloed je ook je eigen geest. Je hebt het of je hebt het niet denk je nu; maar dat is een mening van weleer. Aan de slag dus.
Grijze muizen zonder charisma
In tegenstelling tot de vorige alinea zijn er deskundigen die beweren dat charisma voor vijftig procent is aangeboren. Je zou dan zeggen dat je het voor die andere vijftig procent kunt aanleren. Iedereen heeft het wel een beetje in zich. Ook de introverten onder ons.
Niet zoals Oprah, Clinton en Obama misschien; als zij een ruimte binnenstappen verandert de atmosfeer. Er gebeurt iets magisch. Het valt en staat met een sterk ontwikkeld zelfvertrouwen. Wat je ook moet doen, is leren luisteren. Want luisteren maakt je geliefd. Als je luistert, laat je zien dat je respect en interesse hebt voor de ander. Dat je je gesprekspartner accepteert.
Niet leuk om te weten: Charles Manson (sekteleider) volgde toen hij in de gevangenis zat een gevangeniscursus charisma. Hij veranderde van kleine crimineel in de manipulatieve psychopaat die mensen in zijn naam liet moorden. Hij had vooral veel gehad aan hoofdstuk zeven, vertelde een oude celgenoot: ‘Laat de ander denken dat het zijn idee is.’
Doen alsof
Volgens kenners is charisma doen alsof. Laat je stem aan het eind van iedere zin dalen, knik minder vaak en snel en wacht vervolgens twee volle seconden voor je antwoord geeft. Allemaal gemaakt maar het lijkt te werken. Steve Jobs was vroeger helemaal niet charismatisch; die kwam er later pas achter na jaren verlegen starend op een spiekbriefje. Soms vind je in succesvolle bedrijven (die al meer dan honderd jaar bestaan) af en toe een charismatische leider. De meeste successen worden echter geboekt door kleurloze managers die gewoon goed luisteren naar hun werknemers. Zonder volgers geen charisma. Iemand die mooi spreekt geeft ons te denken dat hij meer kennis en autoriteit heeft en maakt ons makkelijkere volgers. Ontwikkelingen binnen een dergelijk bedrijf zullen sneller gaan. Mao, Hitler en Mussolini waren ook geweldige (mis)leiders.
Geef een antwoord