De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Gevoelens; wie praat er over en wie niet?

Gevoelens, emoties of spanning. Niet iedereen praat makkelijk heb ik gemerkt de laatste tijd. Ik was er van uit gegaan dat iedereen meer gevoelens deelt naarmate we ouder worden. Niet dus.

Gevoelens

oefening baart kunst

Om überhaupt zo ver te komen dat je jezelf begrijpt in tijden van stress of extreme spanning is lastig. Voor de één nog meer dan de ander. Heb je veel verdriet of moet je wachten op een spannende uitslag? Laat je gezondheid je in de steek? Je bent bij deze vraagstukken vaak niet op je gemak, je bent kwetsbaar. Het is lastig om dan ook nog eens je diepe gevoelens te uiten naar iemand anders. Hoe vind je hier woorden voor? Ben je het gewend vanuit thuis? Wordt het aan je gevraagd? Voor mij is het best makkelijk om te zeggen wat ik voel en wat ik denk. Maar dat heb ik ontwikkeld in een periode van extreme spanning. Op de een of andere manier moet je overleven en ga je dus praten. Ik dus wel. Ik sprak met een goede vriend die ik blindelings kon vertrouwen en bovendien goed kon luisteren. Oefening baart kunst heb ik gemerkt.

Relatie en verschil man vrouw

verschil tussen man en vrouw

Je loopt in je relatie tegen het verschil tussen man-en-vrouw aan. Mannen zijn vanuit hun opvoeding vaak niet gewend om emotioneel te worden. Vaak is onze verwachting dat mannen stoer zijn en emotioneel stabiel. In de oertijd moesten ze waken over hun volk (stam) en hen beschermen voor gevaar van buiten. Vrouwen beschermden de groep tegen gevaar van binnen uit.  Die moesten dus meer op hun intuïtie vertrouwen. Vrouwen praten vanuit die erfenis, sowieso meer dan mannen. Mannen lossen hun problemen op hun eigen manier op. Zij praten moeilijk over hun emoties en angsten.

moeten mannen stoer zijn?

Maar wat je bij vrouwen dan weer ziet is dat ze vaak moeite hebben om hun boosheid te uiten. Allemaal ingeprent in onze jonge jaren en er in gesleten door de eeuwen heen. Bijzonder he? Je verwacht geen kaakslag van een vrouw maar je verwacht ook niet van je (stoere) man dat hij gaat huilen als hij een bekeuring krijgt of zich zeer doet. Zelfs in deze tijd zullen we vaker tegen een man zeggen dat hij maar ‘even’ door moet zetten. Dit oergevoel sluipt dus overal binnen. Bewust of onbewust.

Uit je gevoelens

emoties zijn heftig

Gevoelens zitten van binnen en zijn een deel van jezelf. Emoties daarentegen zijn vaak groot en heftig. Als je emoties ergens opbergt, diep in je binnenste, heb je kans dat je problemen alleen maar groter worden. Sterker. Je loopt het risico depressief te worden of andere (vervelende) gevoelens erbij te krijgen. Het ‘binnenvetten’ is belastend voor je geest blijkt vaak;  dus ook voor je lichaam. Alles raakt uit balans. Je kunt er letterlijk ziek van worden. Volgens wetenschappers is de samenhang tussen het niet uiten van emoties en het ontwikkelen van hartziektes (en ander lichamelijk ongemak) bewezen. Je wordt als een soort snelkookpan zonder ventiel. Dat het in je relatie helemaal een slechte zaak is, is volgens mij wel bekend. Praat over je emoties en gevoelens met iemand die je vertrouwt. Je partner, een vriend of een familielid. Kom nader tot elkaar. Laat zien dat er liefde, wederzijds vertrouwen en respect is. Uiteindelijk is het goed voor je lijf en goed voor de (je) relatie.

Langer leven

maak van je hart geen moordkuil

Bespreek je je gevoelens, dan zou je langer leven. Dat kan ik niet bevestigen natuurlijk.  Ook in mijn omgeving zie ik dat mensen terughoudend zijn. Dat respecteer ik maar weet er niet altijd mee om te gaan. Wat vraag je dan wel en wat vooral niet?
Mensen die ouder dan honderd worden hebben vaak (onderzoek) een tweetal persoonlijkheidskenmerken. Ze zijn vaak positief en geven uitdrukking aan hun gevoelens. Je hoeft niet altijd positief te zijn hoor; het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Tegenslagen horen erbij. Maak ze bespreekbaar en maak van je hart geen moordkuil. Soms is het allemaal niet zo moeilijk. Ik zou willen dat iedereen dat wat meer in zich heeft. Ook voor de ander, de niet-van-de-problemen-weter, is het makkelijker dan te raden wat er is gebeurd met iemand in je directe omgeving. Vooral als je ze hoog hebt zitten.

 

Gevoel voor humor begint bij gevoel voor verdriet (bron: Toon Hermans). 

 

3 reacties

  1. izerina

    Toevallig lees ik net een boeiend boek over dit zelfde onderwerp “Goed gevoel”van Paul Loomans.

  2. Nicole Orriëns

    Wat een mooie quote van Toon Hermans zeg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑