Cake. Wat kan er misgaan bij het bakken van een cake? Nou bij mij een hele hoop. Het voordeel van ouder worden is dat je niet zo snel boos wordt. Vroeger gooide ik alle mislukkingen met een klap in de vuilnisemmer. Nu blijf ik rustig of ga in een hoekje zitten huilen.
Ingrediënten:
– 200 gr boter of margarine
– 4 eieren (gewichtsklasse M …? )
– 4 stroopwafels
– Bloem of paneermeel voor de bakvorm (eerst invetten met de boter)
– Bakmix van de Aldi
Cake
Vandaag bak ik een cake. Nu denk je misschien dat ik tijdens mijn WW-periode niets te doen heb maar niets is minder waar. Boodschappen gedaan, witte was aan de lijn gehangen, mijn best gedaan op een sollicitatiebrief en nu met de leesbril op de neus, de verpakking van de cakemix bestuderen.
Recept
‘Met de handmixer de boter romig kloppen’. Kamertemperatuur of koude boter? Het staat niet op de verpakking.
Op de foto zie je wat er bij mij gebeurt. Alles zit muurvast in de gardes van de mixer. Ach, ik zet rustig door. Niet chagrijnig te krijgen.
‘De bakmix toevoegen en de (medium) eieren. Op de laagste stand in ca. 1 minuut tot een glad beslag mixen’. Bij mij zit de boter vast in de mixer. Het beslag wordt wel glad maar vormt zich, net als de boter, om de gardes. Op goed gevoel dan nog maar een extra ei toevoegen. Eiwit op het aanrecht en aan mijn vingers. Wat voor de één een medium-model ei is hoeft dat voor de ander nog niet zo te zijn natuurlijk. Misschien kwamen mijn eieren wel uit Italië en hadden ze een kleiner maatje kippen.
Mixer op de hoogste stand want het beslag moet nu luchtig worden. Wat is luchtig? Zie je dan luchtbellen verschijnen? Het is lang geleden dat ik cake heb gebakken. Ik weet nog wel uit mijn vroegere bakervaring dat de structuur van het beslag belangrijk is om het goed te laten rijzen.
Stroopwafels
‘Twee stroopwafels in stukjes snijden en deze met een deegschraper door het deeg scheppen’. Geen deegschraper in mijn keurig opgeruimde keukenla te vinden natuurlijk. Dus met een pollepel aan de slag. Intussen de cakevorm ingevet. Dat moet ook met aandacht en liefde want anders krijg je die cake er straks met geen mogelijkheid meer uit. Om niet met de handen in de boter te hoeven pak ik een kwastje uit de la. Wat daarmee gebeurt zie je ook op de foto.
Ondertussen moet ik mezelf dwingen om nauwkeurig te blijven werken. Letten op verhoudingen en de juiste werkvolgorde. Mijn aanrecht loopt helemaal vol met aangebroken verpakkingen, kommen en ander kookgerei. Cake in de oven en dan direct de keuken schoonmaken. Ik heb het gered, zonder te huilen.
Sommigen zijn rechtshandig, anderen linkshandig … en ik regelmatig erg onhandig …
Bij een cake is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, zowel de eieren als de boter,
Maar hij ziet er wel lekker uit hoor! En om stroopwafels in een cake te doen lijkt mij wel lekker!
Hier is de stroopwafelcake met veel complimenten bij de koffie genuttigd. Het bleef ook best lang vers. De bovenkant was lekker knapperig.
Boter voor cake moet op kamertemperatuur zijn. Als de boter koud moet zijn (bijvoorbeeld voor kruimelappeltaart) staat het er bij.
Allereerst de boter zacht mixen en dan pas de rest er bij.
Veel succes, Liesbeth.
Dat zijn van die kleine tips die je op de verpakking vaak niet vindt. Ik schrijf ze direct op in mijn eigen receptjes. Tips van de kenners! dank je wel.
Wat vergeten. Als je de cakevulling in de vorm hebt, kun je de vorm een paar keer laten vallen (zachtjes) op het aanrecht zodat de luchtbelletjes er uit gaan.
Liesbeth.
Ik neem voor cake
200 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram fijne kristal suiker plus een eetlepel met een bult erop vanillesuiker (één zakje)
200 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren..L in de winkel
Ik doe de boter in kleine blokjes en meng de helft van de suiker erin. Na even kloppen de andere helft met de helft van het bakmeel en een ei. Als het glad is doe ik één voor één de andere eieren erbij. Ik heb nooit luchtbellen gezien, maar je krijgt een zijdezacht mengsel dat wat minder geel is dan in het begin.
Even de kwast langs de boter op kamertemperatuur halen en het cakeblik afspoelen met heet water en goed nadrogen voor je de kwast erdoor roert.
50-75 minuten op 160-180 graden in een elektrische oven, dat wisselt per oven. als je satéprikker er droog uitkomt is de cake gaar.
Dank je wel dat je je ervaringen met me deelt. Vaak doen en van dit soort praktische tips leer ik een hoop.
Hmmm die stroopwafelcake ziet er super lekker uit! Ik vind het heerlijk om zelf allerlei lekkernijen te bakken, ook cakes maar heb er nog nooit stroopwafel in gedaan, ga ik ook eens proberen. Dank je voor je inspiratie!
Het was heerlijk. Gewoon een keer anders dan de standaard cake. Proberen … zie ook nog de praktische tips over de boter.
Suiker en boter mixen gaat een stuk makkelijker als de boter zacht is. Dus niet uit de koelkast.
Heb je wel boter uit de koelkast, smelt het dan in de magnetron, of in een pannetje. Heel zachtjes op het vuur zetten.
Het is best logisch eigenlijk, je kan makkelijker met gesmolten boter mixen dan met harde boter.
En ondanks de harde boter is het je toch gelukt. Goed dat je doorzette!
Dank voor je tips. Ervaring is de beste leermeester.
Hoi, heb het even voor je nagekeken.
Boter op kamertemperatuur schrijft Koopmans Cakemeel voor.
Soms staat er klaarblijkelijk meer informatie op merkartikelen dan op de Aldi producten.
Dat neemt niet weg dat Aldi best een goed merk is hoor.
Maar het lijkt er verdraaid veel op dat Aldi je sponsor is.
Lees je blogs nog maar eens na.
Heerlijk zelfgemaakt cake! Ik voeg vlg x ook stroopwafels toe! Ik boter de vorm nooit in omdat dat idd zo’n geklieder is. Ik leg gewoon bakpapier in de cakevorm. Wip je het er ook zo uit!
Aha … weer een praktische tip. Wat een idee van dat bakpapier. Kun je de cake ook nog wat eleganter uit de bakvorm laten glijden en je bent van het geklieder af.