Buikgriep of voedselvergiftiging? In deze warme periode brak bij ons thuis de buikgriep uit. De eerste vraag die opkomt is of het een voedselvergiftiging zou kunnen zijn. Om deze conclusie te trekken zou je eerst gedegen onderzoek moeten doen. Het zou dus ook gewoon ‘buikgriep’ kunnen zijn. Wat zijn jullie ervaringen?
Buikgriep
Als je buikgriep hebt, loop je ergens een bacterie, een virus of een parasiet op. Eigenlijk is buikgriep geen griep. Griep is een influenzavirus. Buikgriep is soort virus (entero- of norovirus) die een besmettelijke maag- en darmziekte veroorzaakt. In de zomer worden minder mensen ziek omdat we dan veel buiten zijn. In de winter leef je dichter op elkaar en kunnen de virussen makkelijker toeslaan. Ook de ‘echte’ griep. Je kunt een virus oplopen door aanhoesten of het aanraken van een handgreep van een winkelkarretje of deurklink. Je kunt er eigenlijk helemaal niets tegen doen. Veel drinken (water of cola zonder prik); zorgen dat je niet uitdroogt. Eten hoef je niet perse. Vertrouw een beetje op je eigen intuïtie. Geef je lichaam rust om te herstellen; op die manier verzacht je de ellende ook een beetje.
Voedselvergiftiging
Het verschil met buikgriep kun je eigenlijk alleen maar merken aan de heftigheid van de symptomen. Een voedselvergiftiging loop je op bij bedorven voedsel. Hoe weet je dan dat het voedsel bedorven was? Je hebt het toch zelf niet geroken of geproefd? Als meerdere personen tegelijkertijd ziek worden weet je zeker dat je met een voedselvergiftiging te maken hebt. Bij een voedselvergiftiging moet je zo veel en zo vaak overgeven dat je een beetje water niet eens binnenhoudt. Meestal herstel je sneller dan bij een buikgriep. Als er naast heftig braken ook nog sprake is van koorts, bloed en slijm bij de ontlasting, is het verstandig om een arts te bellen. Bij bepaalde soorten vergiftiging kun je zelfs spierverlamming en andere heftige symptomen krijgen. Bij jonge kinderen en (zwakke) ouderen is het verstandig om een arts te raadplegen. Behandeling met antibiotica is, net als met een ‘echte’ griep niet mogelijk.
Voorkomen:
Lastig natuurlijk. Tegen een virus kun je niet ingeënt worden. Als iemand binnen het gezin last heeft van diarree neem dan voorzorgsmaatregelen. Het is erg besmettelijk. Voorkom dat bacterien zich kunnen vermenigvuldigen. Denk er dus goed om wat en waar je eet. Was je handen regelmatig. In ieder geval na het toiletbezoek. Spoel door met het toiletdeksel dicht. Besteed vooral in de zomer extra aandacht aan hygiëne maatregelen. Bij het BBQ-en of als je buiten eet. Zorg daarnaast voor goede koeling en pas op met rauwe gerechten.
DNA pech
Volgens mij moet je er op de een of andere manier ook vatbaar voor zijn. Zeg maar een soort DNA pech gevalletje. Zelf ben ik heus niet super sterk maar ben nog nooit besmet met griep of buikgriep. Gelukkig maar. Dit gevalletje verpleging heeft me weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Gezondheid is een kostbaar goed. Binnen een paar uur kan de wereld alleen maar draaien om het ziek zijn en vooral de wens om beter te worden. Boodschappen doen, je huishouding of je carrière maken dan allemaal niets meer uit.
… grapje … Komt een man bij de dokter. Hij heeft last van diarree (sputterpoep). In plaats van een potje Norit geeft de dokter hem per ongeluk een potje Valium mee. Ze maken de afspraak dat de man over twee weken terugkomt voor controle. Als de dokter na 3 weken nog niets van hem heeft gehoord belt hij de patiënt en vraagt hem hoe het gaat.
De man zegt: “Ik zit tot mijn kin in de stront maar het ik kan me er niet druk om maken..”
Voedselvergiftiging is het snelste over als je het snel krijgt en er dus vrij snel van boven uit komt. Het is veel erger als die vergiftiging minimaal is en zich verder in je lichaam ontwikkelt en pas na een paar dagen via de achterdeur er uit giet. Een paar jaar terug had ik dat in Duitsland. Mijn idee is dat er bedorven ham op een pizza zat. Zeker weten doe ik het niet omdat ik alleen op reis was en die die pizzeria inmiddels 500km verderop zat. Elk half uur naar de WC is een ramp waar ik 2 etmalen last van had.
Het zal altijd moeilijk blijven omdat je niet weet of je bedorven voedsel hebt gegeten. Vooral als het dan ook nog pas na een paar dagen is. Misschien moeten we beter op ons instinct vertrouwen en denken dat als er iets niet goed is, het ook niet opeten.
Lastig, heb er regelmatig last van me vrouw niet, ben erg gevoelig blijkbaar… me vrouw is Chinees en neemt het minder nauw met voedsel, je word steeds voorzichtiger als je een paar keer goed ziek geweest bent, zo had ze een keer een diepvries pizza opgebakken en daar zaten sporen van schimmel in en zei dacht dat bakt wel weg, twee weken aan 1 stuk gepoept non-stop wat een ellende ik dacht dat ik dood ging…. 😉
Als je ook hoofdpijn hebt, heb je waarschijnlijk buikgriep en geen voedselvergiftiging.