Bruschetta bestond vroeger alleen uit gegrild brood met olijfolie, zout en peper ingewreven met een beetje knoflook. Heel veel later (1990) werd het een populair voorgerecht over de hele wereld. Het zelfstandig naamwoord komt van het werkwoord (latijn) bruscare; dit betekent ‘op kolen roosteren’. laatste nieuws: we leven allemaal mee met de slachtoffers en nabestaanden van de aardbeving in Italië. We volgen via allerlei media het verdriet en de verschrikkelijke pijn. Veel mensen in diepe ellende en bij ons draait het leven door. Daarom wilde ik wel met jullie delen dat mijn hart (en vast dat van vele anderen) bij Italië is.
Geschiedenis en weetjes van bruschetta
Lang geleden gebruikte De Romeinen voor het testen van olijfolie vaak een stuk brand geroosterd brood. Dit is ook nu nog steeds de gewoonte bij olijfolie producenten in Italië. Vroeger probeerde men ook wel op deze manier oud brood langer te bewaren. Maar in dit stukje culinaire geschiedenis leiden alle wegen naar Italië (Rome).
Bruschetta is geen kleine pizza. Traditioneel maakt men het van gegrild of geroosterd Italiaans wit brood. Je kunt met deze basis eindeloos variëren. Gebruik eens een vinaigrette in plaats van olijfolie. Garneren kun je bijvoorbeeld met champignons, olijven, rode peper, ui, kaas (mozzarella) fruit of andere groenten. Honing is zelfs een optie.
Als je in Italië bruschetta besteld, spreek het dan uit als ‘broesketta’. Menig ober ergert zich aan het verkeerd uitspreken van dit prachtige, van oorsprong Italiaans, gerecht.
Ingrediënten voor 4 porties:
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 4 tomaten (in stukjes gesneden; eventueel ontvellen)
- handvol basilicum (neem in ieder geval meer dan 8 blaadjes)
- 2 el Olijfolie (extra vierge)
- Zout naar smaak
- 2 kleine Turkse broodjes (horizontaal door midden snijden en na het grillen in kwarten), of een ander zo rustiek mogelijk brood.
Snijd de tomaten. Mengen met de olijfolie. Gebruik een smaakvolle olijfolie en heerlijke (rijpe) tomaten. Bij recepten met weinig ingrediënten horen perfecte ingrediënten met een perfecte samenstelling. De basilicum snijden en dit samen met een beetje zout door de tomaten mengen. Ik gebruik voor deze klassieke Italiaanse bruschetta kleine Turkse broodjes. Die smeer ik in met olijfolie (wel doormidden snijden of in plakjes als je dat handiger vindt) en bak ze in de grillpan totdat ze knapperig worden; roosteren op houtskool gaat me een beetje te ver in de keuken onder de afzuigkap. Beetje zeezout en eventueel insmeren met een teentje knoflook. Uiteindelijk zijn ze licht knapperig.
Even laten staan zodat alle smaken er in kunnen trekken en op kamertemperatuur serveren.
Geef een antwoord