Vijftigenmeer

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken

Etiquette of een hemd met okselzicht

etiquette bestekEtiquette. Nog een klein rondje Italiaanse etiquette. In Italië wordt het erg gewaardeerd als je de taal probeert te spreken en je houdt aan de normen en waarden ter plekke. Kom niet schaars gekleed op een terras om te lunchen of te dineren. Geen slippers met onverzorgde eeltvoeten of een hemd met oksel(haar)zicht.

Vijf gangen etiquette

In Italië heb je volgens de etiquette vijf gangen: Antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. Als je het niet allemaal op kunt eten ben je natuurlijk niet verplicht om die vijf gangen te nemen. De Italianen zelf eten ook vaak maar drie gangen. Bestel niet alleen een bordje pasta; dat is echt ongepast. Pasta is een voorgerecht.

Antipasti en primi

antipasti bruschettaAntipasti zijn delicatessen van vlees en kaas, bruschetta’ s (tomaat) en/of fruit met ham. Bestel altijd een primi na de antipasti (starter). Vaak zie je op de menukaart, risotto of een pastagerecht bij de primi staan en nauwelijks soep.  Soep is in Italië een maaltijd. Vaak voor vegetariërs. Onze soepen zijn minder vullend en gehaktballetjes zul je al helemaal nergens in de Italiaanse soep vinden.

Secondi

etiquette pappadelleDit is het hoofdgerecht; na de primi. Vlees (variërend van biefstuk tot orgaanvlees), kip of vis. Vooral als je aan de kust bent bestaat het hoofdgerecht uit meerdere vissoorten. Biefstuk wordt vaak geroosterd en rose gegeten. Orgaanvlees wordt verwerkt in verschillende gerechten. Bestel geen vis en kaas samen. Dat hoort niet bij elkaar in de traditionele Italiaanse keuken.

Contorni

In Nederland spreken we bij contorni over bijgerechten die geserveerd worden naast het hoofdgerecht. Groente, aardappeltjes of rauwkost bijvoorbeeld. Krijg je broodjes; ga daar dan vooral geen boter bij vragen. Brood is om in de restjes van je eten te dippen.

Dolci en liefde voor eten

etiquette pannacottaAls je dan al helemaal nokkie vol bent kun je je nog wagen aan een dolci. Het dessert; panna cotta, tiramisu of de Italiaanse sorbet natuurlijk. Soms gevolgd door een koffie en een digestieve of een combinatie daarvan ‘caffe corretto’ (espresso met een beetje grappa).

In Italië leef je voor het eten en niet andersom. Wij praten over het weer en de Italianen praten over het eten. Geen gesmeerde broodjes met koffie bij de werklunch dus. Bij het eten hoor je geen andere dingen te doen. Dan eet je. Prak je eten niet, snijd niet in je pasta en drink wijn of mineraalwater bij het eten. Geen cola. Overleg eens met de ober wat een typisch streekgerecht is. Vraag hem dan ook advies over de wijn. Vaak zijn ze nogal uitgesproken over de keuze van wijn. Wit bij vis en rood bij vlees.

 

… etiquette is de kunst om met gesloten mond te gapen …

2 reacties

  1. Je hebt uitstekend opgelet en de kookkunst afgekeken. Dank voor het overheerlijke diner!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑