Bockbier. Nog niet zo lang geleden had ik een epistel over bierglazen zonder schuim. Bierglazen, schuimkragen en vette hap. Bier dood in het glas. Doffe ellende … Nu is het herfst. Tijd voor de herfstbock.
Herfstbok en Duitsland
Op deze, wat donkere avonden, komt de herfstbock weer op tafel. Kaarsjes aan en de gordijnen gezellig dicht. Vanaf de eerste week van oktober verkopen de brouwers hun herfst(bock)bieren. Bockbier is van oorsprong Duits. In het stadje Einbeck werd overheerlijk bier gebrouwen. Door de Beierse tongval vroeg men uiteindelijk naar ‘Ain-pöck’. Dit verbasterde in de loop der jaren naar Ein Bock.
Op het etiket zie je vaak een bok afgebeeld. Dit zou te maken kunnen hebben met de Germaanse God Donar; soms afgebeeld als half mens of half bok. Symbool voor de vruchtbaarheid.
Het donkere en zwaarder bier werd geoogst aan het einde van de zomer; klaar om te drinken als het gure weer z’n intrede deed. Zo ontstond de traditie om in de herfstmaanden een rijk smakend winterbier op de markt te brengen. Donker robijn/rood van kleur en een volle zoetige smaak.
Gisting van bockbier
De gisting vindt plaats bij lage temperaturen. Met soms wel twee keer zoveel mout, meer suiker en vol van smaak. In de schappen van de supermarkt vind je zelfs bockbieren met 6,5% alcohol uit verschillende grondstoffen. Het recept is afhankelijk van de brouwmeester. Na goed zoeken vind je logboeken vol brouw technische aantekeningen. Deze recepten en hun brouwmeesters zijn samen goed voor ruim 7 miljoen liter. Bockbier wordt het best geschonken in een speciaal daarvoor ontworpen tulpvormig glas. Iets warmer geschonken/geserveerd dan een pils. Je kunt in dit kenmerkende bierglas (of een ruim wijnglas) een mooie schuimkraag uitschenken. Laat het bier lekker walsen. De zoete, moutige tonen (aroma’s) komen op deze manier beter tot hun recht. Ultiem: na een lange boswandeling lekker op de bank ploffen met een goed glas bockbier.
Bockbier festivals
In de beurs van Berlage wordt zelfs een Nederlands Bokbierfestival georganiseerd. Je kunt hier te kust en te keur proeven. In Zwolle wordt het bockbier zelfs ceremonieel binnengehaald. De echte bierdrinker weet dat ieder bier zijn eigen kleur, geur en smaak heeft. Uit Nederland maar ook uit het buitenland. Voor de Groningers onder ons: In de Euroborg wordt op vrijdagavond 7 oktober een Bier Xperience georganiseerd. Proeven maar ook je favorieten direct bestellen. Bij dit soort avonden gaat het er om ook bijzondere, zeldzame en oude bieren te leren kennen. Je kijkt met een ander oog naar een glas bier. Mocht je op de fiets (of lopend) willen; doe dan mee aan de ‘Biertje voor Onderweg’ tocht in Groningen.
Oplossing …
Wat heb ik nu uiteindelijk aan de bierglazen gedaan? Nou je snapt het al wel … gewoon in de glascontainer gegooid en nieuwe exemplaren gekocht. Niet weer in de vaatwasser maar gewoon met de hand in super heet water afwassen. Aandacht en liefde. Dat geldt ook voor bijna alles, ook voor bierglazen.
… hoge glazen vangen veel bier …
Geef een antwoord