De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Schuimkraag, bierglazen en vette hap

schuimkraag bier vette hapSchuimkraag, bierglazen en vette hap. Wie helpt mij aan de ultieme tip om bierglazen goed schoon te krijgen? Ik heb al van alles geprobeerd maar steeds slaat het bier dood in het glas.  Het staat zo zielig als er geen mooie schuimkraag op het bier blijft hangen. Deel je tips …

Bierglazen

Zoals je op de foto kunt zien slaat bij onze zondagavondmaaltijd het bier ‘dood’ in het glas. Geen schuimkraag, geen belletjes die mooi naar boven stijgen. Patatje, frikandel speciaal (allemaal uit de oven) en een heerlijk fris glas bier.  Schuim is toch kenmerkend voor een mooi plaatje. Bier hoort in een bierschoon glas.  Toppunt van visueel genot … bijna net zo mooi en verleidelijk als die frikandel speciaal.

Ik kan ook met de mode meedoen. Geen vette hap maar superfoods eten, slierten komkommer in m’n glas doen en deze foto’s dan weer delen op Instagram. Daar gaat het nu niet om. Bij mij gaat het vandaag om het probleem van het glas en de schuimkraag. En trouwens … die frikandel ga ik op instagram echt niet delen.

 

Koolzuurbellen en andere feitjes

schuimkraag bierDe schuimkraag wordt veroorzaakt door koolzuurbellen. Die koolzuurbellen ontstaan door gisting en het uitschenken van het bier in je glas. Logisch dat na verloop van tijd de schuimkraag afneemt, vooral na het eten van een vette hap. Maar niet binnen een paar seconden zoals bij mij afgelopen zondagavond. Temperatuur is ook belangrijk. Net als bij wijn. In dit bierschuim zit ook nog eens alcohol en zorgt er voor dat de smaak behouden blijft. Ik ben zelf geen bierdrinker maar het oog wil ook wat. Het schuim zorgt er ook voor dat het aanwezige koolzuur in het bier blijft.

Creaming en draining

schuimkraag bier

… zo hoort het …

Eigenlijk zijn er twee krachten die in een bierglas op elkaar inwerken. Men noemt dit creaming en draining. Als de schuimkraag is gevormd zal het bier meteen vloeistof uit het schuim onttrekken. Onder dat schuim vullen de belletjes direct weer aan. Uiteindelijk zal je bier helemaal instorten. Sinds 1890 wordt er al gewerkt aan de bier-wetenschap.   Zoek maar eens naar wiskundige modellen. Je weet niet wat je ziet. Alleen al over het schuim zijn meer dan 900 artikelen geschreven. Geniaal. De conclusie uit al die artikelen is,  dat bierbubbels,  schenkhoek en snelheid essentieel zijn bij het vormen van een mooie schuimkraag. Dan hebben we het nog niet eens over onze eigen atmosfeer.  Als je je bier in een glas schenkt zal de lucht de vloeistof uit je flesje drukken. Als je dit ongecontroleerd doet zal er een enorme schuimlaag ontstaan. Dus zorg dat de lucht soepel naar binnen kan stromen.

Onder het goudgele oppervlak schuilt een wonderlijke, ingewikkelde wereld.

Schuimkraag onderzoek

Ik heb van alles geprobeerd. Ook met veel onderhoud en liefde lukt het me niet. Heel internet afgespeurd naar de ultieme tip om een bierglas goed schoon te maken.  Ik heb de bierglazen in de vaatwasser gedaan. De bierglazen met de hand afgewassen, met en zonder afwaszeep. Afdrogen alleen aan de buitenkant. Voorspoelen met koud water voor gebruik. Ook bij het inschenken de nodige aandacht besteed.

Zou het ook kunnen dat bier uit de koelkast gewoon te koud is en daarom direct doodslaat in het glas? Zelfs als je het voorzichtig in het glas schenkt? Wie helpt mij?

het bier wordt nooit zo koud gedronken als het getapt wordt …

 

 

 

 

 

10 reacties

  1. Irma

    Misschien het glas een keer aan de binnenkant schoonwrijven met een doorgesneden citroen? Dat is i.i.g. een goede ontvetter.

    • Herma Westerdiep

      Heb je dat zelf al een keer geprobeerd? Het lijkt me wel behoorlijk knoeien vooral om in de slanke bierglazen te doen. Maar ik ga het zeker proberen.

      • Irma

        Je moet een beetje creatief denken: speciale langwerpige “afwasborstel” van sponsmateriaal, te koop op de markt, even met citroensap vol laten zuigen, glas wassen, uitspoelen en aan de lucht laten drogen.

        • Herma Westerdiep

          Je hebt gelijk. En volgens mij ben jij erg creatief. Dank je voor de tip. Als het bier blijft schuimen toasten we op je.

  2. Lot

    Ik dacht dat met soda in het water spoelen dat ook goed werkt. En wat bedoel je met afwaszeep? zelfgemaakt of een fles.

    • Herma Westerdiep

      Soda heb ik geprobeerd. Maar misschien gebruik ik de tip van Irma wel. Op een langwerpige afwasborstel zodat je diep in het glas kunt schoonmaken. Afwaszeep uit een fles.

  3. Miriam

    Jou kennende zijn je glazen brandschoon. Daar ligt het dus niet aan.
    Het ligt aan de manier van inschenken.
    Zelfs in de kroeg kan een niet geoefende barkeeper een glaasje bier redelijk verkrachten door foutief schenken.
    Zo zit het ook met het schenken uit een flesje of een blik.
    Schuim is niets anders dan luchtinsluiting tijdens schenken. Dit heb je wel bij meer vloeistoffen. Hoe dat natuurtechnisch komt dat laat ik even in het midden.
    Het scheelt ook nog weer of je bijvoorbeeld een pils of een witbier schenkt. De ene schuimt beter en de andere zelfs fijner schuim.
    Luchtinsluiting tijdens het schenken is dus per biersoort verschillend door de samenstelling van het bier.
    Ja en natuurlijk heb je gelijk, vette lippen breken het schuim af en het vet hecht zich, hoe dun dan ook, aan de binnenkant van je glas.
    Voor wat de vaatwas betreft ben ik bang dat het glansmiddel wel eens van negatieve invloed zou kunnen zijn op de hoeveelheid schuim.
    Zelf drink ik net als jij ook geen bier maar vind het reuze vervelend wanneer ieman een “dood” glas bier voor z’n neus heeft staan bij mij thuis.

    • Herma Westerdiep

      Dat zijn weer even de praktische tips. Nu nog een cursus hoe je de verschillende bieren in de verschillende glazen moet schenken. Op internet is vast wel iets te vinden. Temperatuur is ook van invloed denk ik. Dank je voor het meedenken.

  4. ilona

    Over het algemeen moet je het glas schuin houden bij het inschenken tot je ongeveer 70% in het glas gegoten hebt, dan houd je het glas gewoon rechtop en giet je de rest erbij. Zo werkt het bij mij altijd.
    Maar bierglazen mag je eigenlijk nooit met afwasmiddel wassen omdat dit schuimvorming tegenwerkt. Hier in België verkopen ze zelfs een speciaal bierglasafwasmiddel maar ik gebruik gewoon water.

    • Herma Westerdiep

      Ik ga alle tips gebruiken en houd jullie dan weer op de hoogte van het verloop. Dank je wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑