Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Blauwalg aan de oevers van ons meer

blauwalgBlauwalg is een vieze onaantrekkelijk (gevaarlijke) laag die op het water ligt. Het kan blauw zijn maar ook groen opschijnen. 

Blauwalg

Algen

De blauwalg (algenbloei) die wij hier zien is niet blauw maar groen van kleur. Het kan ook helder blauw van kleur zijn. In de Rode Zee zijn ze roodbruin. Heb je te maken met de Planktothrix rubescens, zie je dat het water rood/paars verkleurt en veroorzaakt dan het fenomeen ‘Bourgondisch Bloed’. (water dat kouder is dan 15°C).
Toen ik me er in verdiepte las ik dat het geen alg is maar bacteriën (cyanobacteriën). Deze  bacteriën leven van licht, koolstofdioxide en andere voedingsstoffen. Niet alleen op en in het water maar ookop rotsen, takken en boomstammen. Als het een lange periode warm blijft (tussen de 20 en 30 °C) heb je kans op blauwalg. Vooral bij stilstaand, slecht doorstromend water. Bij ons zie je het vooral aan de oevers. Als het langere tijd in het water zit kunnen er veel gifstofffen vrijkomen en zelfs gaan stinken (rotten).

Oud

Blauwalg

Blauwalgen behoren tot de oudste organismen op aarde; er wordt geschat dat ze al 3,5 miljard jaar bestaan. Ze waren de eerste organismen op aarde die zuurstof konden produceren en zo uiteindelijk de evolutie van hogere, zuurstof verbruikende organismen mogelijk hebben gemaakt. Deze cyanobacteriën hebben destijds een grote rol gespeeld in de  zuurstofcrisis die zich rond 2 miljard jaar geleden voltrok.

Misselijk

Ziek

Het weerhoudt me ervan het water in te gaan omdat je er ziek van kunt worden. Hoofdpijn, misselijk, maag- en darmklachten of irritaties aan je ogen en je huid. Op lange termijn kun je hierdoor zelfs schade aan je zenuwstelsel oplopen. Omdat ik tot de risicogroep hoor, neem ik het maar voor lief. Mijn sup blijft in de garage.  Het wordt ook afgeraden door de overheid. Wees je er ook van bewust dat helder water niet per se schoon wateris. Omdat onze zwemplas geen officieel zwemwater is, vind je daar niets over op de verschillende sites van de overheid. Gokken met mijn gezondheid doe ik niet.

Waterkwaliteit

Goed kijken dus

Op officiële zwemlocaties zie je dan ook regelmatig waarschuwingen voorbijkomen. Rijkswaterstaat checkt daarom in het zwemseizoen (mei-oktober) de kwaliteit van het water van de ongeveer 245 officieel aangewezen zwemlocaties in de rijkswateren. In ernstige gevallen worden de drijflagen verwijderd of er worden lucht-meng-installaties geplaatst. Check dus altijd Zwemwater.nl de zwemwatertelefoon/app of de plek schoon en veilig is. Het water kan door meer stoffen verontreinigd zijn dan alleen door blauwalg; denk bijvoorbeeld ook aan PFAS.

Als je dan toch bij het water bent:

  • Controleer of er geen waarschuwingen hangen bij de informatieborden.
  • Denk vooral om kleine kinderen (die krijgen vaak water binnen) en was je handen voordat je iets eet.
  • Let op de kleur van het water. Is deze groenblauw, dan kan er sprake zijn van blauwalg.
  • Let ook op of het water stinkt en of er een groen/blauwe laag op het water ligt.
  • Zorg er voor dat je geen water binnenkrijgt.

Na het zwemmen altijd afdouchen omdat je daarmee veel bacteriën wegspoelt.

 

 

 

2 reacties

  1. Ger

    Daar kan je maar beter vandaan blijven.
    Alleen het idee dat je je onder gaat dompelen in zo’n met blauwalg besmet water.Ben daar persoonlijk niet bang voor want ben geen liefhebber van zwemmen,aan het water liggen of zonnebaden.Verblijf wel graag op het water of in leuk haventje omdat daar altijd bedrijvigheid is.
    Kwam handige app tegen,gewaarschuwd mens telt voor twee.
    https://zwemindex.nl/blauwalg-radar
    Fijne zondag

    • Herma Westerdiep

      Dank je. Een zondag buiten het water helaas. Wat je zegt … moet er niet aan denken dat ik ziek word.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑