Bevolkingsonderzoek. Elke 2 jaar krijg ik een uitnodiging om mee te doen aan het preventief opsporen van borstkanker. Dit onderzoek (mammografie) is voor vrouwen die geen klachten aan de borsten hebben. Ook dit jaar stond ik weer braaf aan de balie. Uitslag binnen 14 dagen.
Talkpoeder en bodylotion
Omdat de gemeentegrens is veranderd moest ik nu naar Groningen in plaats van naar de witte bus in Slochteren. Auto voor de deur geparkeerd en met de trap naar boven. Wat mij opviel was de vrolijke sfeer. De dame achter de balie en de dame die de foto’s maakte waren gastvrij en ontspannen. Het maakt je direct wat minder nerveus. Ik had de instructies goed gelezen en wist dat ik me bijvoorbeeld niet in moest smeren met bodylotion of talkpoeder. Metalen delen verwijderen uit mijn kleding en mijn twintig navelpiercings eruit gehaald (grapje). Sierraden thuis en legitimatie in de tas. Wachten in het pashokje met ontbloot bovenlijf.
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek
Na je 50e krijg je (samen met een miljoen vrouwen per jaar) om de 2 jaar een uitnodiging om je borsten te laten controleren. Dit preventief onderzoek zorg er voor dat jaarlijks 850 minder vrouwen sterven. De verbeterde behandelmethodes na een eventuele diagnose zorgen nog een keer voor 700 minder sterfgevallen. Meedoen? Ja zeker. Van iedere 1000 vrouwen van vijftig overlijden er 40 in de loop van hun leven aan borstkanker. Meedoen zodat je er op tijd bij bent? Ja zeker; voorkomen is beter dan genezen.
Tietenpletter
Het maken van deze borstfoto’s kan erg pijnlijk zijn. Je borsten worden vastgeklemd tussen twee platen en je flubberarmen moeten in een ingewikkeld patroon langs je lichaam en langs het niets ontziende apparaat. Het samendrukken is niet bepaald prettig. Je staat zo ontspannen mogelijk om maar geen opvlieger ter plekke te krijgen. Zweten deed ik vroeger nooit. Nu ruik ik de uit mijn lichaam zwevende stress. Ik luister goed naar de laborante en denk aan al die lichamelijke ongemakken die je cadeau krijgt als je boven de vijftig komt. Mijn ietwat aanwezige love handles zijn nog wit, zo aan het begin van de zomer. Als ik naar mijn buik(je) kijk ben ik er van overtuigd dat mijn broek is gekrompen. Geen pittige enkellaarsjes aan mijn schattige voetjes vandaag. Ach, en maar (joviaal) zeggen ‘iedereen wordt ouder’. In je binnenste baal je dat je decolleté andere dingen doet dan je had afgesproken. Kringen en rimpels zo groot als een vijver. De knellende push up bh maar aan de treurwilg en de comfortabele beugelbeha in de kast.
Veranderingen
Veel vrouwen hebben in de overgang ook nog last van veranderende en pijnlijke borsten. Stel je voor dat je dan tussen deze ‘tietenpletter’ komt. Gelukkig heb ik er niet al te veel last van. Als je in de onderzoeksruimte bij het bevolkingsonderzoek staat, ben je bang dat ze er ieder moment af kunnen knappen. Zo vast en zo hard worden ze tussen die platen gedrukt. Is voor een goed doel. Nog even wachten op de laborante. Die komt vertellen of de foto’s gelukt zijn. Dan pas ben je weer vrolijk en huppel je als een jonge hinde van de trappen naar beneden.
Serieus. Het is belangrijk om eventuele veranderingen goed in de gaten te houden. Doordat je minder progesteron produceert krijg je in verhouding meer oestrogeen. Dit oestrogeen beïnvloedt je borsten. Ze kunnen gezwollen, gespannen of zelfs pijnlijk aanvoelen. Ook het klierweefsel kan veranderen en bobbelig aanvoelen. Deze bobbels kunnen van grootte veranderen, weggaan en weer terugkomen. Voelt het niet vertrouwt, ga dan altijd voor advies naar je huisarts.
Je borsten worden ook zachter en platter en in het meest desastreuze geval gaan ze ook nog meer hangen. Als je tachtig bent kun je ze met een beetje pech opgerold met je meedragen. Behalve als je wat zwaarder bent. Dan kunnen je borsten groter en steviger worden.
Je hoeft dus niet altijd onder een steen weg te kruipen tijdens de overgang.
Uitslag
De uitslag volgt meestal binnen 14 dagen. Ik had de verlossende brief deze week op de deurmat. Bij u is geen borstkanker geconstateerd. Je bent er zelf best wel van overtuigd maar het is weer fijn om dit bericht zwart op wit te hebben.
Feestje.
Wat fijn dat de uitslag goed was!
Ik krijg waarschijnlijk binnenkort een uitnodiging om voor de eerste keer aan dit bevolkingsonderzoek mee te doen. Ik heb besloten om niet mee te doen. Ik heb nog getwijfeld en doe dat nog steeds. Mijn overweging is dat er nogal veel vrouwen onterecht in het medische circuit terecht komen. Dit geeft veel stress en onnodige behandelingen/medicatie/ingrepen. Met mijn zwakke gezondheid, verdraag ik erg weinig medicatie en ook medisch handelen is erg belastend. Een chemo zal mij zeer waarschijnlijk alleen maar zieker maken. Ik wil mogelijk alleen een operatie doen, verder niet. Ik controleer mijzelf wel. Verder heb ik een gezond gewicht, drink ik geen alcohol, vermijd ik dierlijke melk (beiden gelinkt aan borstkanker) en eet weinig dierlijke producten (ook gelinkt aan kanker). In mijn familie komt aan beide kanten geen borstkanker voor. Ik heb best een grote familie, dus dat vind ik wel bijzonder.
Voor mij is dit de beste keuze, maar ik vind het geen gemakkelijke. En elke twee jaar later kan ik weer van gedachten veranderen 🙂
Precies. In Nederland is het fijn dat je je eigen keuzes mag maken. Niemand bepaalt wat je moet en niet moet doen. Je lichaam is van jezelf en ken je zelf ook het beste.