Betaalmunten of consumptiemunten in wat voor horecagelegenheid dan ook zijn behoorlijk irritant. Vroeger (…) makkelijk en nu bijna volstrekt overbodig. Wie snijdt wie in de vingers?
Betaalmunten of consumptiemunten
Vroeger betaalde je met munten bij een groot evenement of in een drukke discotheek. Anders duurde het afrekenen van je biertje veel te lang. Professioneel en zakelijk was dit een perfect betaalsysteem. Met een datum, een logo van je eigen bedrijf of met het gezicht van de baas. Ongewenste bezoekers werden uitgesloten en bepaalde kenmerken zorgen er voor dat drankjes niet met ongeldige munten werden betaald. Super snel voor de klant en het personeel hoeft geen geld te wisselen. Lees: Minder personeel voor hetzelfde geld. In de praktijk blijkt ook nog eens dat bezoekers met munten meer besteden dat dan ze contant moeten afrekenen. Het is dus vaak pure winst voor de organisatie.
Tikkie en pinnen
In deze tijd van contactloos betalen vind ik deze betaalmunten of consumptiemunten toch best ouderwets. Irritant van het oogpunt van de klant. Iedere keer vraag je je af? Hoeveel muntjes neem ik dan? Hoeveel muntjes is een glas cola? We waren laatst ergens waar je zelfs een half muntje kon gebruiken. Lachwekkend toch? Wijn was een half muntje meer dan bier. In de praktijk denk je als je munten over hebt dat je die dan ook nog maar moet gebruiken. Hollandse zuinigheid? Waarom vraag ik me af. Is pinnen dan zo onbetrouwbaar of kost het de horecagelegenheid bakken met geld? De munten die over zijn belanden vaak in een la. Vergeten ze in te leveren. Weggegooid geld voelt niet fijn. Misschien handig als je met een grote groep bent omdat je niet constant een tikkie hoef te versturen maar daar zijn ook wel andere afspraken over te maken. Bij een festival heb je waarschijnlijk niet altijd een aansluiting maar dat idee gaat er bij mij eigenlijk niet meer in. Dat zou betekenen dat je ook geen stroom hebt om je bier koel te houden en je telefoon op te laden.
De Toppers
Bij het optreden in de Arena van de Toppers moest je overal tijden in de rij staan. Verplicht (toen nog wel) een Arena-card kopen. Net alsof we iedere zondagmiddag een kopje koffie in de Amsterdam Arena gingen kopen. Weg restant saldo dus maar weer. Er zijn maar een paar honderd bezoekers van zo’n concert die via een speciale transactie geld terugvragen van deze moderne betaalmunt. Afgezien van de weg naar de toiletten; daar stond je minstens een half uur te wachten. Bij voetbalwedstrijden is het al afgeschaft. In de Ziggo Dome kun je tijdens een concert zo even van je plek lopen om een heerlijke glas wijn of bier te halen. Geen munten, geen gedoe. Heerlijk. Dus mensen: Afschaffen. Vraag mensen te pinnen. Burgers van Nederland die niet kunnen, willen of mogen pinnen kunnen dan natuurlijk nog in noodgevallen ergens munten kopen.
Soms moet je afscheid nemen van het verleden … de tijd dat de internetverbinding uitvalt is (bijna) verleden tijd.
Geef een antwoord