Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Augurk of komkommer? Wat is het verschil?

Augurken. Toen ik zwanger was at ik ze per pot. Het liefst zo groot mogelijk. De zogenaamde ‘zure bom’. Nog steeds vind ik ze heerlijk.

Augurk

augurk vijftigenmeerMaar wat is nu eigenlijk een augurk. Heel makkelijk; het is een (kleine) komkommerachtige. De augurk is rauw niet lekker (vaak stekelig en hard) en wordt daarom ingelegd in azijn (eventueel met suiker of kruiden). Augurken zijn er in alle soorten, gewicht (zo tussen de 10 en 43 gram) en maten (3 cm tot 18 cm). Je zou ze zelf kunnen kweken. In een bak of in de volle grond. Ze groeien aan een slingerachtige plant (net als de komkommer). Omdat er zout of suiker is toegevoegd aan de potten augurk, heeft deze vrucht niet veel te maken met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. De komkommer is groter en gladder, zachter van smaak en sappiger dan een augurk. Eet de augurk daarom lekker door een salade; ze zorgen voor veel smaak. Wij kregen ze laatst bij een portie bitterballen. Ook lekker.

 

Familie

De Engelse naam is van het oud-Nederlandse gurkkijn of augurkkijn afgeleid. Het woord pickle daarentegen, komt van het Nederlandse pekel. Voegt aan dit verhaal weinig toe maar toch leuk om te weten. De augurk behoort niet alleen tot de familie van de komkommer maar ook de pompoen, meloen en courgette (Cucurbitaceae) behoren tot dezelfde familie. Volgens de geschiedenis komen ze oorspronkelijk uit Noord India. Wild zijn ze waarschijnlijk al meer dan 3000 jaar in ons midden. Ze smaken mild tot bitter.

Darmen

Is augurk goed voor je darmen?  Dank zij de fermentatie bevatten augurken veel pro-biotica. Goed voor je darmen dus. Je zou regelmatig wat augurkensap kunnen drinken voor je stoelgang maar ik weet niet of dat zo lekker is. Men (…) zegt dat dit sap ook goed is tegen hoofd- en spierpijn. Ik kan het me niet voorstellen en heb het ook nog nooit gehoord. Als ik (gelukkig maar heel weinig) hoofdpijn heb, neem ik gewoon een ouderwetse pijnstiller. Augurken (en ook komkommers) zijn beide gezonde groente. Komkommers bevatten meer water en minder calorieën.  Eigenlijk lekkere snacks voor tussendoor. Lekker fris in je broodtrommel. Wij doen wel eens paté met daarop plakjes augurk (en stiekem een beetje mayo). Je kunt augurken ook mengen met tonijn (peper, zout, uitjes en mayo). Dan krijg je een lekker smeerseltje voor op een toastje.  Lekker bij hartig en in gemengde salades.
Wie heeft er meer recepten met augurk?

2 reacties

  1. Lot

    Stoven op Surinaamse wijze: in plakjes van 1/2 cm in de helft in boter of olie stoven en er een half maggiblokje over brokkelen, scheutje water erbij en zacht stoven.
    Ik eet ook bijna elke dag augurk, de lege pot met sap laat ik in de koelkast staan want bij mijn wekelijkse Too Good to Go box zit vrijwel elke week een komkommer en die snij ik en repen en gaan in pot, op z’n kop de eerste dag en dan omkeren en na 3-5 dagen heb je weer heerlijke gezuurde komkommer. Helaas kan je dat kunste maar 1x herhalen met het nat.
    Ik wist niet dat het nat ook goed is voor de stoelgang, ik drink het niet maar heb over het algemeen een prima stoelgang

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑