Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Asperges zijn goed voor je hele lijf

asperges

Asperges. Op dit moment is het aspergeseizoen. Deze groente is rijk aan het aminozuur asparagine (goed voor je nieren), caloriearm en vol ijzer. Op dit moment is het ‘witte goud’, onze nationale trots, volop verkrijgbaar.  Van de kweker tot bij de Aldi. Koop ze vooral vers.   Wat weet jij van asperges? 

Asperges in soorten en maten

De witte asperges groeien in de grond, de groene en de paarse boven de grond. Schil de witte nauwkeurig. De groenen alleen schillen als ze erg dik zijn (16-20 mm) en bij de paarse soort snijd je alleen het onderste stukje van de stengel af. De AA-kwaliteit zijn de beste soort. Deze stengels hebben een doorsnee van ongeveer 20-28 mm en een gemiddelde lengte van 19-22 cm. Let op de rechte steel, lelieblanke kleur en een gesloten kopje.

Mijn recept met ingrediënten voor 2 personen:

  • 400 gram asperges (geschild)
  • krieltjes / aardappelen
  • 1 theelepeltje mosterd
  • 3 hardgekookte eieren
  • 1 ui
  • paar blaadjes basilicum
  • bosje peterselie
  • ham
  • olijfolie, peper en zout
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • roomboter

Asperges koken

asperges ingredientenIk kies er vandaag voor om ze te koken. Je kunt er van alles mee doen. Grillen, bakken, frituren en wokken. Je kunt ze koken in een aspergepan maar ik heb een grote kookpan gebruikt. Vul de pan met water en een beetje zout. Breng het geheel aan de kook. Leg de asperges er voorzichtig in en laat ze dan ongeveer 10-15 minuten koken. Laat de asperges vooral met rust als ze koken. Voel aan de onderkant met een vork of haal er 1 uit de pan en deze laten balanceren op de vork. Als hij lichtjes buigt, is hij gaar. Schep ze  uit de pan met een schuimspaan. Niet afgieten want dan kunnen ze knakken. Je zou eventueel het kookwater kunnen bewaren en hier een lekker soepje van maken.

Prutje

Doe de basilicumblaadjes, de ui, de peterselie, de mosterd in een keukenmachine en maak er een soort pesto van. Dus redelijk fijnmalen. Olie (ongeveer 1 eetlepel) en een paar drupjes witte wijnazijn erbij mengen. Dan voorzichtig de 2 hardgekookte eieren door de ‘pesto’prakken. Het laatste mengsel niet te fijn maken. Op smaak brengen met zout en peper. Het laatste ei bewaar je als garnering. In plakjes, partjes of kleine kruimeltjes.

asperges bord

De Romeinse keizer Caesar Augustus was zo’n ontzettende liefhebber van deze nobele groente dat hij een militaire eenheid van elitesoldaten op pad stuurde om asperges voor hem te zoeken.

Aardappels (ik had krieltjes) koken, boter smelten, het peterselie/ei prutje en de plakjes ham op het (voorverwarmde) bord leggen. Asperges er zo snel mogelijk bijleggen en klaar is je koningsmaaltijd.

 

6 reacties

  1. Lot

    Ik eet ze vanavond ook. Voor vriend heb ik een grote T-bonesteak gekocht omdat hij morgen jarig is. Ik neem daar een klein stukje van en de asperges met ham en eieren vullen de rest van mijn bordje.

    • Herma Westerdiep

      Het is en blijft toch echt een traktatie. Geweldig dat je het combineert met een gerecht voor je vriend. Smakelijk eten samen!

      • Lot

        Het was heerlijk. De T-bone steak was zo zacht en gewoon van de al..di..

        • Herma Westerdiep

          Mijn pulled pork is ook gewoon van de al…di … en zo lekkerrrrr! Met liefde en toewijding op tafel zetten; dan is het bij voorbaat al bijna geslaagd.

  2. Marjolein ten Damme

    HoiHoi! Erg leuk stukje wat je hier geschreven hebt. Ik ga eens verder kijken hier wat voor andere interessante dingen er te vinden zijn 🙂 Groetjes uit Haarlem

    • Herma Westerdiep

      … er zijn verschillende namen met precies dezelfde stukjes tekst als reactie op mijn blog. Allemaal van het healthloket.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑