Amaryllis. In de Griekse mythologie wordt gesproken over een fijngevoelig meisje. Haar naam is Amaryllis.
Amaryllis
Het verhaal: Op een dag was er een heel lief en gevoelig meisje op een berghelling bloemen aan het plukken. Ze ontmoette schaapherder Alteo. Op slag verliefd natuurlijk. Helaas voor haar hield Alteo alleen maar van bloemen. Men wist te vertellen dat hij vaak fluisterde: “Alleen zei die mij een nieuwe bloem kan brengen, schenk ik mijn liefde”. Amaryllis richtte zich in wanhoop tot het Orakel van Delphi. Ze kreeg het advies een pijl uit de tempel mee te nemen en zich voor het huis van Alteo hiermee te verwonden, waarbij ze haar liefdesverklaring voor hem moest uitspreken. Mocht dit niet werken, moest ze dit nog de volgende avonden herhalen. Achteraf blijkt dat ze wel dertig nachten bloed liet vloeien uit haar borst en hart. Alteo was (natuurlijk) nergens te bekennen. Tot er een wonder gebeurde. Op de plek waar al die bloeddruppels vloeiden, groeide een grote rode bloem met een wijd open bloemkelk. Toen Alteo het tere meisje zag met deze grote dikke stengel in haar handen knielde hij en kuste haar. Ze huilden van geluk.
Daarom heet deze prachtige bloem dus Amaryllis.
Enkel- en dubbelvoudige bloemen
Hippeastrum (Amaryllis of ruiter-ster) is een soort van bolgewas die afstamt van de narcissen. Ze komen van nature voor in de subtropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot in het noorden van Argentinië. Ze worden gekweekt voor hun grote, wijd open opvallende bloem. In de volksmond meestal Amaryllis. Ze dienen als waardplant voor de rupsen van Lepidoptera-soorten. Nederlandse kwekers brachten de Hippeastrum naar Nederland. In Japan vind je vooral de dubbele bloemen.
De basistypen zijn enkelvoudig, miniatuur, trompet en tweevoudig. Over het algemeen produceren Nederlandse bollen eerst bloemen en na de bloei ontwikkelen de bladeren zich pas. Bollen van kwekers uit Zuid-Afrika ontwikkelen tegelijk bloemstengels en bladeren.
Kleuren en types
In de periode rondom kerst zie je veel rode exemplaren. Soms met een leuke verpakking om de bol. In de winter schittert dit mooie bolgewas overtuigender dan alle andere bollen. Zet hem in een pot of kies voor een gewaxt exemplaar. Maar er zijn ook rosékleurig, donkerroze, wit, oranje, geel en bleekgroen met variaties hierop met verschillend gekleurde strepen en randen op de bloembladeren. Sommige bloemen hebben dezelfde kleuren of patronen op alle zes de bloembladeren terwijl anderen meer uitgesproken kleuren hebben op de bovenste bloembladeren in vergelijking met de onderste bloembladeren. Het ziet er allemaal lekker vrolijk uit. Ze hebben niet zo’n sterke geur als de hyacint.
Wax-jasje
Ik kreeg eentje cadeau van onze buren van nummer 6. Een dergelijke Amaryllisbol wordt eerst op een speciale manier geprepareerd en krijgt vervolgens zijn waxlaag. De wax mag niet te heet zijn, want dan beschadigt de bol, maar als de wax te koud is vloeit deze niet zo mooi om de bol heen. Je kunt niet zo maar al deze bollen waxen. Het is dus een secuur klusje om de bol te waxen. Niet zelf doen dus. Door dit ‘jasje’ is de bol beschermd en heeft hij geen grond of water nodig. De bol heeft zoveel kracht van zichzelf dat deze zonder water kan groeien en bloeien. Ik vind het een wonder van wereldklasse.
Leuk he?
Op dit moment hebben we een hele mooie witte met 4 bloemen staan. Hij alleen heel hoog gegroeid ondanks dat die in koude kamer tot knopvorming was gezet.
Stengel hield het ook niet en we hebben hem gisteren afgeknipt en stat nu in mooie vaas schitterend te zijn. Foto’s van gemaakt en die heb ik nu als bureaublad.
We gaan proberen hem over te houden, is al vaker gelukt dankzij de goede zorgen van partner.